bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágrův rekord rezonuje! Předjel Gretzkyho, 10 dní před jednapadesátinami

8. února 2023, 14:00

Tomáš Zatloukal

Byl to právě Jaromír Jágr, kdo téměř před čtvrtstoletím ukončil kariéru Waynea Gretzkyho. V prodloužení skóroval po přihrávce Alexe Morozova a rozesmutnil zaplněnou Madison Square Garden, fenomenálního Kanaďana se pak jal utěšit. Vznikla tehdy ikonická fotka, na níž jsou oba kapitáni – jak ten končící newyorských Blueshirts, ta tak ten v plné síle pittsburských Penguins. Symbolické žezlo pro vládce hokejového světa bylo předáno. Je jedině příznačné, že teď právě Jágr připravil Gretzkyho o jeden z nejimpozantnějších rekordů.

Nejvíc tref na profesionální úrovni.

O tomhle výkonu je řeč, o tomhle počinu píší i kanadská a americká média po nedělní výhře třineckých Ocelářů nad kladenskými Rytíři. Obšírnou zprávu vydala i tamní přední tisková agentura.

Zmínky v zaoceánském tisku jasně ukazují, že nejde jen o statistiku, kterou rádi vytahují Jágrovi krajané, aby podtrhli jeho výjimečnost.

Jde o cosi, co má přesah daleko za tuzemské hranice. 

Všechny profesionální góly se rozhodně nezačaly sčítat kvůli JJ68, byť právě on teď střídá Gretzkyho na trůnu.

Když se muž s přezdívkou The Great One onoho dubnového večera loučil, bylo mu osmatřicet a měl na kontě 1098 tref.

1072 v NHL a WHA (základní část + play-off) a 26 s javorovým listem na prsou.

Byl a přes veškerou snahu Alexe Ovečkina je rekordmanem NHL v počtu zásahů v základní části, jeho 894 gólů bylo dlouho považováno za prakticky nedostižnou metu.

Mimochodem, hned 20krát skóroval na Světovému poháru, případně jeho předchůdci. Vybavit si můžete třeba jeho famózní souhru s Mariem Lemieuxem z roku 1987.

Jágrův střelecký účet je pestřejší, byť i u něj dominují zářezy z nejuznávanější hokejové ligy planety.

Má jich 844 (opět sčítáme základní část a vyřazovací boje), poslední zaznamenal v barvách calgarských Flames.

Svého devátého celku v NHL, za všechny se trefil, byť při závěrečné štaci, své jediné v Kanadě, rozvlnil síť za 22 mačů jedinkrát. Po pasu Johnnyho Gaudreaua, asi si vzpomenete.

93 gólů má Jágr z KHL a ruské Superligy, kde byl věrný Avangardu Omsk. A mnohokrát řekl, že nebýt tamního angažmá po odchodu z NY Rangers (kde si stejně jako Gretzky oblékl céčko), nejspíš by se nikdy do NHL nevrátil a svou kariéru si neprotáhl.

Neprotáhl až do dnešních dnů, mezi profíky bojuje i týden před jednapadesátinami. V domácí soutěži, ať už hrané se slovenskými kluby, nebo bez nich, zapsal 107 fíků. 55krát se trefil za repre, s níž dvakrát dobyl světový titul a vyhrál Nagano.

Na rozdíl od Gretzkyho je členem Triple Gold Clubu.

A teď mu uzmul rekord, který působil také téměř nepřekonatelně. Ostatně Jágr ho zlomil především díky pozoruhodné dlouhověkosti, kterou připomíná dalšího velikána Gordieho Howea.

Jestli něco Jágrova kanonýrská bilance vyloženě zrcadlí, tak jeho hlubokou lásku k ledové hře s černou gumou.

V zámoří připomínají, že Jágrovi asistoval u gólu číslo 1099 čtyřicetiletý Tomáš Plekanec. Proti "Džegrovi" mladík, proti ostatním veterán. Extraligová sezona ještě nekončí, dá se tušit, že meta číslo 1100 Jágrovi neodolá.

Jediným, kdo by časem, mohl Jágra přeskočit, je nejspíše jen Ovečkin. Ten ovšem momentálně nahání především druhého z mužů ze slavné fotografie z hokejového svatostánku na Manhattanu. Toho smutnějšího.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.