bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jeff Carter v roli mentora? Překvapivá kombinace funguje

31. října 2014, 14:15

Martin Zíta

Jeff Carter jako vzor pro mladší spoluhráče? Kdekomu bude asi toto spojení připadat přinejmenším podivné, vzhledem k pověstí, která se za kanadským útočníkem táhne již od působení v dresu Philadelphie. Ovšem čtyři sezony v dresu Kings Kanaďana prý změnily a v posledních měsících Carter svým kolegům cestu skutečně ukazuje.

O Carterovi se během angažmá u Flyers povídalo, že stejně rychle jako mezeru v brankářově postoji umí najít také ten nejlepší bar ve městě. Zdatně mu v tom měl sekundovat tehdejší kapitán Mike Richards a v létě roku 2011 se obě klíčové postavy mužstva z Philadelphie pakovaly. Ale o tom už bylo napsáno možná až příliš.

Ovšem ani na ledě Carter nikdy nepůsobil jako hráč, ke kterému by měli nadějní mladíci vzhlížet. Však mu stále není ani 30 let a odehráno má pouze přes 600 utkání, tedy žádný Jágr nebo Doan. V loňském play-off ho ale trenér Sutter spojil s dvěma hráči, kterým bylo lehce přes dvacet let a Kings našlo něco, co má cenu zlata. Do puntíku fungující útočnou trojku.

Těmi mladíky byli Tyler Toffoli a Tanner Pearson, oba ročník 1992 a oba strávili podstatnou část základní část sezony 2013/14 v záložním celku Manchester Monarchs. Že by se ale měli do nižšího patra zámořského hokeje podívat znovu, zřejmě nehrozí.

Pearson má momentálně na svém kontě sedm gólů a dělí se o místo čtvrtého nejlepšího střelce NHL, Toffoli se pro změnu dělí o pozici čtvrtého nejproduktivnějšího hráče ligy s 13 kanadskými body. A jejich „dozor“? Dvanáct bodů a jmenování první hvězdou uplynulého týdne. Už to ukazuje, že se tito tři skutečně našli.

„Hrají neuvěřitelně. Spoustě kluků se momentálně střelecky nedaří, a oni tak nesou tým na svých zádech,“ nešetří slovy chvály obránce Drew Doughty. „Občas si všechno prostě sedne,“ říká k nim zase Michael Futa z vedení Kings. „Ve většině formací máte jednoho střelce, jednoho nahravače a jednoho hráče na špinavou práci. Tihle ale dřou jeden za druhého a každý střílí ze všech pozic. Nebývá časté, že máte v jedné formaci tři nebezpečné střelce,“ dodal.

Počátek společné hokejové řeči můžeme hledat ve zmiňované loňské sezoně. Trenérský štáb Kings tehdy usoudil, že Pearson a Toffoli nemají na NHL bruslařsky. Oba tak skončili v AHL, kde nastupovali v jedné formaci a časem jim farmářská liga začala být malá. Zároveň ve velmi krátké době zapracovali na svých nedostatcích a cesta mezi nejlepší se znovu otevřela.

„Pochopili, že pokud přijdou do týmu a nebudou stoprocentně připraveni na hru ve všech pásmech a připraveni po fyzické stránce, pod trenérem Sutterem si nezahrají,“ komentoval jejich vývoj Futa. Ve vyřazovacích bojích pak mladé dvojce hodil právě Sutter Jeffa Cartera na pozici středního útočníka a věci se začaly hýbat.

„That 70's line“, jak se trojici přezdívá v odkazu na jejich čísla a také na úspěšný americký sitcom "That 70's Show", se stala hlavní zbraní Králů v cestě za Stanley Cupem a první měsíc nové sezony ukázal, že se nejednalo o náhodu. „Jak jsme hráli v play-off mi neskutečně zvedlo sebevědomí,“ potvrdil Pearson.

Zpátky ale ke Carterově proměně. „Stal se z něj skutečný profík. Před tréninkem je první na ledě a i mimo led se chová ukázkově. Znám ho od jeho 17 let a s úsměvem vzpomínám, jak mu tehdy zářily zuby. Teď už žádné nemá a obličej má samou jizvu,“ přidal ještě Futo.

„Když sedíme na střídačce, dává pozor, abychom se pořád věnovali zápasu a šli do každého střídání naplno. Vyžaduje od nás pokaždé maximum. A myslím, že to dělá skutečně dobře,“ chválí si Cartera i Toffoli.

„Každým rokem je z něj lepší hráč. Řekl bych, že momentálně patří mezi pět nejlepších hráčů v lize. Je skvělé sledovat jejich formaci, a jak Jeff usměrňuje kluky. Nevím, jestli je to projev vůdcovství nebo jen to, že ty mladé kluky musí prostě dávat pozor a tahat je z problémů. Každopádně je to zábava,“ všiml si změny v Carterově hře i zmiňovaný Mike Richards.

„Neřekl bych, že s nimi mám nějakou práci. Vědí, co mají dělat. Já si to jen užívám,“ zlehčuje ale celou situaci sám Jeff Carter.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.