bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kolik berou trenéři z NHL? Vede Quenneville, Ward vydělá „jen” statisíce

11. listopadu 2020, 20:29

Patrik Czepiec

V profesionálním sportu figuruje obrovské množství finančních prostředků. Každý, kdo je přímou součástí tohoto prostředí, se snaží získat kus z bohatého koláče. Přestože NHL po zrušené sezoně 2004/05 zavedla platový strop, aby omezila rozdávání amorálních výplat, zastavila tvorbu dlouhodobých dynastií a celkově zvýšila konkurenci a nevyzpytatelnost soutěže, přetrvává ligou, kterou hrají převážně milionáři na bruslích. Jak jsou na tom ale hlavní trenéři, co se snaží oněch 20 zbohatlíků usměrnit a vtisknout jim vítěznou filozofii?

Odpověď není zcela jednoznačná, jelikož žádný řád ani regule nevelí klubům z Národní hokejové ligy, aby uváděly platy svých vojevůdců. Momentálně tak svou gáži vystavuje pouhých 14 koučů, tedy necelá polovina z celkového počtu. Většinou navíc nejde o jejich milostivé gesto, ale o investigativní práci lokálních reportérů, kteří tyto částky zveřejnili. 

Čím zkušenější, tím bohatší

Z nepříliš reprezentativního vzorku odtajněných koučů vyčnívá Joel Quenneville. Dvaašedesátiletý pardál působí v NHL už čtvrt století, za poslední dekádu navíc dovedl Chicago ke třem Stanley Cupům. Když vloni přesídlil na střídačku Floridy, management mu pochopitelně nabídnul tučnou odměnu. Ročně si tak rodák z Windsoru odnese krásnou částku 5,25 milionu dolarů. Smlouva mu navíc poběží až do konce sezony 2023/24. 

Podobnou záruku má ze současné trenérské skvadry už jen Todd McLellan v Los Angeles, Alain Vigneault z Philadelphie (oba dosáhnou na 5 miliónů za rok) a Mike Sullivan u Penguins. Právě Sullivan představuje lodivoda, jehož plat je zakrytý černou páskou a mohl by Quennevilla teoreticky překonávat. V letech 2016 a 2017 dovedl Pittsburgh dvakrát ke Stanley Cupu a během loňského léta mu klub prodloužil kontrakt, který začne platit až po startu nadcházející sezony.

VIDEO - Quennevilleův návrat do Chicaga:

Nemalou sumu na své výplatní pásce jistě vídá také letošní šampion Jon Cooper, jenž svou současnou smlouvu podškrábl po historické základní části 2018/19 v podání Tampy. Že by se však mohl přibližovat k platu hvězdného útočníka Nikity Kučerova, který u Bolts ročně získává 9,5 milionu? Ani náhodou. Odhad trenérovy gáže se pohybuje spíše kolem čtyř miliónů. 

I to by byl však vzhledem k ligovému průměru slušný výdělek. Trenéři si nejčastěji přijdou na částku okolo tří milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 67 milionů korun před zdaněním. 

Ve finanční matematice nepomáhá COVID-19

Na druhé straně barikády se pohybují kouči-nováčci. Nejchudším šéfem střídačky je oficiálně Geoff Ward, který po vypadnutí Flames z play off ztratil nálepku dočasného trenéra. V následujících dvou letech mu Calgary celkově vyplatí 1,8 milionu dolarů. Mnohdy více prostředků pobírají i talentovaní farmáři bez zkušeností v NHL či naopak veteráni nastupující ve čtvrtých formacích. Nejasné jsou platy v případě zelenáčů D.J. Smithe z Ottawy či Deana Evasona u Wild, nečekejte ale žádné terno.

Na vydělané peníze může navíc trenérům sáhnout také koronavirová krize. Dá se očekávat, že minimálně některé kluby se rozhodnou v této oblasti ušetřit, aby zaplatily své hráče. V očekávání je například hlavní vedoucí Canucks Travis Green, kterému zbývá poslední rok kontraktu. Coby debutant v NHL podepsal před třemi lety solidní smlouvu, díky níž mu na účtu přistanou rovné čtyři miliony. Za tu dobu zvládl Vancouver přetransformovat z otloukánka se zásobárnou talentů v černého koně bojů o pohár. Za běžných okolností by mohl napřesrok dosáhnout až na tři miliony, v této době ovšem není jasné, zda se mu podaří vyjednat alespoň plat Davida Quinna (2,4 milionu za rok), trenéra newyorských Rangers.

Takový Washington se nicméně koronaviru nebál a Peteru Laviolettemu nabídl bezmála 15 milionů v průběhu tří let. Jestli se však domníváte, že stačí takto vydatně živeného trenéra vyhodit a finanční zátěž je fuč, jste na omylu. Kluby musí zaplatit všechny závazky plynoucí ze smlouvy i dávno propuštěným trenérům.

DESET NEJLÉPE PLACENÝCH TRENÉRŮ (CapFriendly.com):

  1. Joel Quenneville (Florida) - 5,25 milionu dolarů
  2. Todd McLellan (Los Angeles), Claude Julien (Montreal), Alain Vigneault (Philadelphia) - 5 milionů
  3. Peter Laviolette (Washington) - 4,9 milionu
  4. Barry Trotz (Islanders) - 4 miliony
  5. Ralph Krueger (Buffalo) - 3,9 milionu
  6. Paul Maurice (Winnipeg) - 3 miliony
  7. Dave Tippett (Edmonton) - 2,75 milionu
  8. John Tortorella (Columbus) - 2,5 milionu

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.