bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Konflikt s NHL? Vláda ruské hokejisty v Praze nechce, zámoří na nich trvá

23. září 2022, 12:30

Jiří Lacina

Ta kauza bublá už několik dnů. Zejména Dominik Hašek velmi důrazně tlačí na vládu a další odpovědné osoby. Bojuje na několika frontách. Čechům chce plošně zakázat práci v Rusku a nepřeje si ani ruské hokejisty v rámci říjnové NHL v Praze.

Svého dosáhl. Česká vláda prostřednictvím Ministerstva zahraničí před několik dny informovala NHL, že ruští hokejisté nejsou během říjnové akce v České republice vítáni. Postoj je determinován podporou Ukrajiny, která je ve válce s Ruskem. Tématu se věnuje řada českých, ale i zámořských serverů a periodik. Názory jsou podle očekávání velmi protichůdné.

V Praze mají být 7. a 8. října k vidění Nashville Predators a San Jose Sharks. Týmy, kde naštěstí není silná ruská komunita. Nicméně i zde ruské hráče najdeme. V Nashvillu je Jakov Trenin, v San Jose Alexandr Barabanov a Jevgenij Svečnikov, který je v kempu na zkušební kontrakt. Plus několik dalších hokejistů širších soupisek, jejichž budoucnost vyjasní kemp.

„Můžeme potvrdit, že Ministerstvo zahraničí odeslalo dopis vedení NHL, ve kterém upozornilo, že ani Česko, ani žádný jiný stát schengenského prostoru by v tuto chvíli neměl ruským hráčům vydat vízum pro vstup na naše území,“ řekl náměstek ministerstva zahraničí Martin Smolek.

„Zároveň jsme poukázali na probíhající jednání k zákazu vstupu pro občany Ruské federace, kteří disponují platnými vízy vydanými dříve. Tento přístup vychází jak z doporučení ministrů sportu neumožnit účast ruských sportovců v EU, tak ze závěrů neformálního setkání ministrů zahraničních věcí na konci srpna tohoto roku a z vodítek Evropské komise,“ doplnil Smolek.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Zástupce ligového komisaře Bill Daly zareagoval pro agenturu AP ve smyslu, že nemá obavy, že by ruští hráči do Prahy neodcestovali. Dodal, že všechna potřebná víza a povolení mají. Zpoza Atlantiku zní ovšem také méně diplomatické komentáře. Zejména ze San Jose, pro něž je Barabanov oporou; loni byl pátým nejproduktivnějším hráčem Sharks.

„Jsme jeden tým. Takže jestli řeknou, že jeden nesmí jet, nepojedeme nikdo. Jsme parta. Co se ve světě děje, není vina hráčů. Neudělali nic špatného, takže by neměli být za nic trestáni. Stojíme za nimi,“ vzkázal Mike Grier, generální manažer San Jose.

V podobném duchu se vyjádřil kapitán Logan Couture: „Můj pohled na to je, že jsme tým. Chceme tam mít každého. Všichni chlapi, kteří se do týmu dostanou, jsou jeho součástí.“

Dominik Hašek, bývalý špičkový gólman s historií 16 sezón za mořem a jedné v KHL, označil trvání NHL na účastí Rusů v Praze za „neomluvitelný akt“.

Columbus Blue Jackets a Colorado Avalanche budou hrát začátkem listopadu ve Finsku, které po eskalaci situace na Ukrajině požádalo o vstup do NATO. Jak píše CBS Sports: „Tato země dosud žádné oficiální stanovisko k účasti ruských hokejistů ve svých zápasech nevydala.“

Celé kauze se věnuje třeba list Washington Post. Těžko domýšlet reakce, kdyby měli do Prahy mířit Capitals a museli nechat v USA širokou skupinu Rusů (Kuzněcov, Orlov), v čele s Alexandrem Ovečkinem. Šlo by o významné oslabení s dopadem na regulérnost výsledku.

Ovečkin, jehož chování nepřestává budit kontroverze, byl mimochodem ve čtvrtek na rusko-ukrajinský konflikt znovu dotázán. Už poněkolikáté se přímé odpovědi vyhnul, když se omezil na otřepané floskule, že „by potřeboval víc informací“ a „uvidíme, co se stane“.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.