bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Koňské nohy udělaly z Housera brankáře. Teď dopsal svou pohádku, vyhrál debut v NHL

4. května 2021, 11:30

Tomáš Zatloukal

Ještě než oslavil čtvrté narozeniny, měl za sebou tucet operací dolních končetin. Američan Michael Houser se totiž narodil s koňskýma nohama, tedy s ortopedickou vadou, při níž jsou chodidla vtočena dovnitř a dozadu. Zmíněná vada také rozhodla o tom, že z Housera nebude další Wayne Gretzky nebo Bobby Orr. V hokeji ovšem byl post, jaký mohl pětiletý kluk z Youngstownu zastávat. Post gólmana. Šel do toho. V noci na úterý svůj příběh Houser dopsal, debutoval v NHL.

Ze svého postižení udělal Houser dar.

Silnou motivaci k tréninkům.

Chtěl všem dokázat, že může být kvalitním gólmanem a může držet krok s ostatními. "Musel jsem kvůli té vadě dřít víc než jiní, hnalo mě to kupředu," povídal osmadvacetiletý sympaťák před svou premiérou v NHL.

Zvládl ji výborně, vychytal pro Šavle vítězství 4:2 nad newyorskými Ostrovany. Kryl 34 střel a upřímně povídal: "Když jsme dali gól do prázdné branky, hodně jsem si oddechl. Byla to ohromná úleva."

V kleci se při soutěžním zápase objevil poprvé od 7. března 2020. Tedy po více než roce. A to loni na Tomáše čapal v ECHL, lize o dvě patra níž. Blýskl se tehdy v barvách Cincinanti Cyclones čistým kontem.

Jak se vůbec přihodilo, že teď naskočil za Buffalo?

K vysněnému startu pomohla Houserovi šťastná souhra okolností. Hned čtyři brankáři, co jsou v týmové hierarchii před ním, nebyli k dispozici. Tři marodí (Hutton, Ullmark, Luukkonen), čtvrtý opustil Sabres z rodinných důvodů (Tokarski).

"Celý život jsem makal kvůli tomuhle. Abych si zahrál v NHL a radoval se z vítězství," jásal Houser po triumfu. Chválu na svůj výkon slyšel ze všech stran, třeba novinář Josh Wegman z The Score napsal: "Houser byl senzační".

Byl, nepochybně. A postaral se o jeden z mála letošních momentů, na které budou fanoušci Buffala vzpomínat s radostí. Na story o odhodlání, dřině, pracovitosti, pokoře i štěstí.

Vždyť Houser dost možná po dlouhých letech na farmách už ani nedoufal, že se v NHL někdy objeví.

Nikdy nebyl draftován, většinu kariéry strávil v "pralesní" ECHL, odkud je cesta mezi elitu hodně trnitá a klikatá. Od sezony 2016/2017 odchytal o patro výš, tedy v AHL, jeden jediný mač. Přesto se dočkal.

"A vsadíme na něj také příště," pověděl Don Granato, dočasný hlavní kouč Šavlí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.