bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kučerova v životní sezóně nahání Patrick Kane. McDavid začíná ztrácet

15. února 2019, 13:00

Jiří Lacina

Rýsuje se nám neočekávaný souboj o Art Ross Trophy? Její dvojnásobný obhájce Connor McDavid není letos v Edmontonu v jednoduché situaci. Mužstvo ani pod novým trenérem Kenem Hitchcockem nepředvádí bůhvíjaké výkony, McDavid se na každý bod nadře. Konkurence přitom nespí. Nikita Kučerov zaznamenal ve čtvrtek další čtyři kanadské body, Patrick Kane tři.

Zámořská média se předhání ve chvalozpěvech a rozhodně k tomu mají důvod. Ruský tahoun Tampy Bay si připsal ve třech posledních utkáních 11 bodů (4+7), podruhé za sebou nasbíral 4 body (pokaždé 1+3). Pro Kučerova to byl pátý čtyřbodový zápas v sezóně, k tomu přidal jeden pětibodový. Pro srovnání McDavid zapisoval letos čtyři body pouze dvakrát.

Kučerov tak Tampě pomohl ke zdolání 90 bodové hranice. To všechno v době, když žádný jiný tým není ani na 80 bodech. „Skoro čtvrtinu sezóny před koncem drží útočník Tampy Bay pevně vedení v produktivitě a nejspíš i v soutěži o nejužitečnějšího hráče,“ píše NBC Sports.

Už před čtvrtečním duelem měl Kučerov na kontě po 57 zápasech 63 asistencí a 88 bodů. Podle statistického centra hockey-reference je to teprve posedmnácté od roku 1987, a pozor – podruhé od roku 1996 – kdy někdo něco takového v této fázi sezóny dokázal. Wayne Gretzky pětkrát, Mario Lemieux čtyřikrát, Sidney Crosby, Ron Francis, Pat Lafontaine, Bernie Nicholls, Denis Savard, Adam Oates a Steve Yzerman jednou.

Pokud Kučerov vydrží s dechem a zůstane zdravý, může mít na konci sezóny přes 90 nahrávek a nějakých 125-130 bodů. Jedinými hráči, kteří zaznamenali od roku 1995 aspoň 125 bodů, jsou Joe Thornton, Jaromír Jágr a Mario Lemieux. I kdyby se ruský forvard na tuto hranici nedostal, už jenom fakt, že s ní v této době koketuje, je úžasný.

Nejblíže Kučerovovi je momentálně druhý Patrick Kane, i ten už ale ztrácí sedm bodů. Americký útočník je v docela jiné situaci než Rus, osud sdílí spíš s McDavidem. Také jeho Chicago patří letos k ligovému podprůměru, ačkoli nedávnou sérií výher možná vzkřísilo naděje aspoň na postup do vyřazovací fáze sezóny.

Ve čtvrtek proti New Jersey získal Kane další 3 body (1+2) a prodloužil svou bodovou sérii už na 16 zápasů. Nejen to. Patnáctým utkáním v řadě, ve kterém si připsal asistenci, překonal klubový rekord Stan Mikity. Dosud se o něj dělili na čísle 14. K novému rekordu mu pogratulovala Mikitova dcera Jane. Kane je teprve sedmým hráčem v historii NHL, jenž dokázal nahrát na gól v patnácti utkáních za sebou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.