bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lankinen dál září! Proti Detroitu vychytal první čisté konto

18. února 2021, 18:48

Matěj Hodoval

Když se před sezonou tipovali nováčci, kteří by měli patřit k nejlepším, asi málokdo zmiňoval jméno Kevina Lankinena. Finský gólman ale aktuálně chytá ve velké formě, naposledy se dokonce dočkal svého premiérového čistého konta.

Vypadalo to, že Chicago vstupuje do sezony, před kterou vedení avizovalo přestavbu kádru, bez gólmanské jedničky. Této role se ale hodně rychle ujal a společně s Malcolmem Subbanem vytlačili Collina Deliu až na post trojky.

Teď se ale věnujme pouze Lankinenovi. Pětadvacetiletý Fin letos využil slabší konkurence v brankovišti a naplňuje svůj potenciál. 

Jeho forma je oslnivá. Ačkoliv není v lehké situaci, vždyť chytá za celek, kterému i kvůli výroku vedení mužstva před sezonou příliš expertů nevěřilo. Blackhawks si ale vedou lépe, než se očekávalo, na čemž má lví podíl právě Lankinen.

Rodák z Helsinek se řadí k brankářské elitě ligy. Ve dvanácti startech vychytal hned sedm výher, aktuálně se může pyšnit 93,1% úspěšností zákroků a průměrem 2,29 inkasované branky na zápas.

V posledním utkání proti Detroitu navíc vychytal svou první nulu v National Hockey League. Proti Detroitu pochytal všech devětadvacet střel soupeře, za svá záda nepustil ani jeden puk. Především své spoluhráče podržel při detroitském tlaku ve třetí periodě.

„Jsem spokojený s tím, jak jsme hráli. Vytvořili jsme si spoustu šancí a mohli jsme dát ještě víc gólů. Kevin předvedl několik důležitých zákroků, když si vytvořili tlak ve třetí dvacetiminutovce,“ hodnotil trenér Jeremy Colliton.

Obrovskou radost měl pochopitelně i sám maskovaný hrdina. „Tohle byla jedna z těch nocí, o kterých sníte, když vyrůstáte. Chcete odehrát svůj první zápas a také vychytat první nulu. Je skvělé mít to za sebou,“ řekl po utkání pětadvacetiletý sympaťák.

Jako třešnička na dortu pro něj byla gólové asistence u vítězné trefy Philippa Kurasheva. Pro Lankinena to byla už druhá nahrávka v sezoně a z tohoto pohledu se vede lépe, než například jednička loňského draftu Alexis Lafrenière, jenž doposud vstřelil pouze jednu branku.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.