bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mistr rozhodujících okamžiků opět udeřil. Gólem jsem si nebyl jistý, přiznává Williams

23. dubna 2017, 14:30

Martin Schwarz

Na soupisce by ho v nejdůležitějších zápasech chtěl mít snad každý tým. Ale nejde to, Justin Williams teď patří Washingtonu, a právě klubu z hlavního města Spojených států pomáhá k posunu do druhého kola vyřazovacích bojů. Když Capitals v pátém utkání s Torontem nutně potřebovali zvládnout možná klíčový duel celé série, pětatřicetiletý forvard zachoval chladnou hlavu, našel volné místečko před brankou a skóroval.

„Tohle jsou veliké chvíle,“ chrlil ze sebe Justin Williams před novináři z nhl.com pár minut poté, co potopil naděje Maple Leafs na opětovné vedení v sérii. „Abyste mohli dojít až na vrchol, musíte si takové okamžiky užívat a umět se s nimi popasovat.“ Ví, o čem mluví. V roce 2006 vyhrál Stanley Cup s Carolinou Hurricanes, s pohárem nad hlavou křepčil také v letech 2012 a 2014, kdy k nejslavnější hokejové trofeji výrazně pomohl Los Angeles Kings.

Letos i loni prožil po statistické stránce nadprůměrnou základní část, ale i sám Williams dobře tuší, že jeho hlavní práce přichází nyní, při závodu o stříbrný křapáč. Když jej Capitals v roce 2015 podepisovali jako volného hráče, potřebovali od něj přesně to, co předvedl v sobotu nad ránem – urvat pro svůj tým vítězství ve chvíli, kdy fanoušci na tribunách nervozitou ani nedutají. „Zase tak moc velkých gólů jsem nedal,“ zůstává skromný rodák z Ontaria. „Dnes jsem byl ve správnou chvíli na správném místě.“

Vždycky zůstane klidný

A vlastně má pravdu. Jenže i v tom je kouzlo osobnosti. Objevit se tam, kde vás zrovna spoluhráči potřebují. Tam, odkud máte reálnou šanci překvapit soupeřova gólmana, aby na puk nestihl reagovat, nebo ho dokonce neviděl.

Stěžejní akce pátého mače mezi Capitals a Maple Leafs začala už v obranném pásmu domácích na vhazování. Jay Beagle buly vyhrál, hned poté odjel na střídačku, aby do hry pustil pozdějšího hrdinu Williamse. Matt Niskanen během toho nahodil puk za klec Toronta. Tam Marcus Johansson kotouč popostrčil směrem ke Jevgeniji Kuzněcovovi, který pak naservíroval Justinu Williamsovi luxusní pas přesně mezi kruhy. Nikým nehlídaný hráč se čtrnáctkou na zádech mířil přesně a pokořil brankáře Andersena. Nečekán a nezván defenzívou hostů, ale Verizon Center jásala.

„Nebyl jsem si úplně jistý, jestli se mi puk podařilo dostat za brankovou čáru,“ prozradil Williams o momentu večera. „Ale viděl jsem Marcuse Johanssona, jak zvedá ruce nad hlavu a je nadšený, takže mi došlo, že se stalo něco moc dobrého.“ Bývalý hokejista Caroliny nebo Philadelphie rozhodl prodloužení utkání play-off podruhé v kariéře, avšak vítězných zásahů už má na kontě sedm. Za vše mluví jeho statistiky z pátých, šestých a sedmých střetnutí sérií, tedy těch nejdůležitějších vůbec. Dohromady v nich od nástupu do NHL zaznamenal 16 branek a 20 asistencí.

„Je jedním z těch, kteří zůstanou klidní a soustředění i ve chvíli, kdy zbytek týmu trošku znervózní,“ chválil spoluhráče T. J. Oshie. „Tohle jsme samozřejmě potřebovali a Justin nám hrozně moc pomohl.“

Washington má nyní k dispozici mečbol, v pondělí na ledě Toronta může slavit postup do druhého kola vyřazovacích bojů, v němž by Capitals vyzvali obhájce z Pittsburghu. Maple Leads ale ukázali, že kůži rozhodně nedají lacino. Takže nás nesmí překvapit, jestliže uvidíme sedmý zápas. A hádejte, na koho by Ovečkinova parta v takové situaci spoléhala? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.