bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Na Floridě našli skutečný poklad, cenu zlata zde drží vytáhlý centr Nick Bjugstad

18. února 2015, 18:00

David Motloch

Jak je důležité míti Bjugstada? I tak by se dala přejmenovat divadelní hra známého irského spisovatele Oscara Wildea. Nick Bjugstad představuje pro Floridu skutečný poklad, a jen podtrhuje důležitost role elitního centra, bez kterého se v dnešní době neobejde žádný úspěšný celek NHL.

Zamysleme se na chvilku nad elitními centry, kteří pronikli do NHL. Můžeme jmenovat například Crosbyho, Malkina, Toewse, Tavarese, Stamkose, Getzlafa, Girouxe, Kopitara nebo Henrika Sedina. U všech těchto hokejistů byl předpoklad vývinu v elitního centra. Není tak divu, že všichni jmenovaní šli na draftu doslova na dračku a týmy si je stihly přebrat už po prvním kole.

Zmiňovaná skvadra centrů má ještě jednu věc společnou. Žádný z těchto hráčů nebyl vytrejdován a všichni nadále oblékají dres týmu, který je draftoval. Teda, výjimky se najdou vždy. Takový Boston by mohl povídat. Bruins se takto pomocí trejdu zbavili Tylera Seguina a Joea Thorntona.

Těžko říct, zda považovat v tomto ohledu zástupce Bostonu za specialisty, každopádně na další výměnu s obsahem elitního centra si nejspíše nějakou dobu počkáme. Přestože „naordinovat“ přesné složení úspěšného týmu není v možnostech obyčejného pozemšťana, každý z třiceti týmů NHL moc dobře ví, že taková skládanka musí obsahovat elitního středního útočníka.

V zámoří mají pro druh tohoto hokejisty speciální název – „pivot“. A právě přívlastek pivota má nyní na Floridě její nejlepší střelec Nick Bjugstad. Rodák z amerického města Minneapolis se dostal na řadu během draftu v roce 2010 jako 19. v pořadí. Bjugstad se nejprve stal hvězdou univerzitního týmu v Minnesotě (Golden Gophers), aby se již v ročníku 2012/13 připojil k hlavnímu týmu Panthers. Na Floridě se okamžitě zařadil mezi nejúdernější útočná esa týmu.

„Nick má spoustu rychlosti a v záloze má i skvělou techniku s pukem. Snaží se sám sebe tlačit do situací, kde to nejvíce bolí. Z těchto pozic už vstřelil mnoho gólů, protože mu pomohlo využití jeho velké postavy. Má skvělou střelu a je schopný brankáře překonat z velké vzdálenosti, ale nyní se učí své střelecké pokusy přiblížit co nejvíce brance, protože ví, že tam jich padá také nejvíce,“ nemá problém s detailním popisem Bjugstadovi hry jeho současný spoluhráč Jimmy Hayes.

Cats nejsou vyloženě ofenzivně laděným mužstvem a Bjugstadových 35 bodů se v porovnání se zbytkem NHL sotva vejde do první stovky nejproduktivnějších útočníků, po odehraných 56 zápasech však urostlý centr poprvé v kariéře překonal dvacetibrankovou hranici (nyní má 21 gólů), a není důvod nevěřit, že by do konce letošního ročníku nemohl atakovat i hranici 30 zásahů.

 

Bjugstada Florida nejvíce ze všech hráčů využívá na buly, kde má však tento dvaadvacetiletý útočník ještě velký prostor ke zlepšení (pouze 48,5% vyhraných vhazování). Hlavní trenér Floridy Gerard Gallant zatím využívá Bjugstadových služeb s mírou. Neposílá ho na led vždy proti nejlepším pětkám soupeře, zároveň ho však přehnaně nešetří. Téměř dva metry vysoký a stokilový centr má jen ty největší proporce k tomu, aby se stal i on elitním centrem v NHL. Ve skutečnosti je to pro dvaadvacetiletého Bjustada pouze otázka času, vždyť teprve loni odehrál kompletní sezónu v NHL.

„Loňská sezóna pro mě byla rozkoukávací. Učil jsem se, jak hrát proti tolika vybaveným hokejistům v obranné třetině. To je klíčem dnešní hry. Když dobře zvládáte defenzivní činnost, k útoku se dostanete také,“ popsal svou herní filosofii pro server THN (thehockeynews.com) Bjugstad. 

Pokud se podíváte na Bjustada nyní a poté na jeho hotový produkt, je se rozhodně na co těšit. Mladý centr by nyní rád nasbíral i cenné zkušenosti s play-off. Loni se jich po zisku 14. místa ve Východní konferenci s Floridou nedočkal. „To je ten hlavní rozdíl oproti loňsku. Každý z nás se o to více chce dostat do play-off. Určitě je daleko větší zábava vítězit a pro nás se jedná o velkou výzvu, dostat se do této části sezóny.“

Přes léto se generální manažer Cats činil a přivedl do týmu řadu zkušených hráčů, kteří už došli až ke Stanley Cupu a mohou tak zdejší celek nakazit vítězným duchem. Jmenovitě se jedná o Davida Bollanda, Shawna Thorntona a Willieho Mitchella. Právě tito hráči mají také hlavní slovo v kabině, a stávají se tak mentory pro mladé floridské pušky, jako je právě Nick Bjugstad, Alexandr Barkov, Erik Gudbranson nebo Aaron Ekblad.

A pokud jste o Bjugstadovi ještě nezačali uvažovat jako o elitním středním útočníkovi, je pomalu na čase to změnit. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.