bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Návrat ztraceného syna. Bishopova protihodnota je zpět, Yzerman završil výhru

14. července 2016, 14:00

David Jahoda

Pamatuje na duben 2013 a výměnu mezi Tampou Bay a Ottawou, díky které Lightning získali Bena Bishopa, jednoho z nejlepších brankářů současnosti? GM Tampy Steve Yzerman tehdy poslal do hlavního města Kanady čtvrtou volbu v draftu 2013 a hlavně šikovného mladíka Coryho Conachera, který do té doby coby Blesk předváděl až nečekaně skvělé výkony. Jenže Yzerman neprohloupil, ba naopak, vyhrál na celé čáře. O Conacherovi od té doby nebylo prakticky slyšet, vloni se dokonce z NHL stáhl. Jenže teď je zpět a znovu v týmu, kde se zaskvěl. Suma sumárum, Bishopa získala Tampa před třemi lety téměř zdarma.

V době, kdy se celá výměna mezi Lightning a Senators udála, se zdálo, že z ní vyjde vítězně Ottawa. Cory Conacher měl v té době na svém kontě 24 bodů (9+15) v 35 zápasech, zato Bishop, kdy od jeho premiéry v NHL uběhly čtyři roky, měl odchytáno pouze 36 utkání s nikterak úchvatnými statistikami. Jenže zřejmě sami víte, jak se následně věci vyvíjely. Bishop se stal jasnou jedničkou Tampy Bay, v roce 2015 došel s Blesky až do finále Stanley Cupu a dvakrát byl nominován na Vezinovu trofej (2013/14 a 2015/16). Ale Conacher? Odchodem z Tampy Bay začala jeho kariéra nabírat hodně strmý pád. Připomeňme si ve zkratce jeho příběh.

Conacher měří jen 173 centimetrů a zřejmě i z toho důvodu byl na draftu přehlížen. Nakonec nebyl draftován vůbec. Před sezonou 2011/12 se rozhodl z juniorských soutěží posunout o kus dál a upsal se týmu AHL Norfolk Admirals, který v té době plnil roli farmářského týmu právě Tampy Bay. Před následující sezonou se stal záložním týmem Anaheimu. Conacher za Norfolk nasbíral v 75 duelech skvělých 80 bodů (39+41), stal se nejproduktivnějším hráčem mužstva a celkově druhým nejlépe bodujícím hokejistou soutěže. Činovníci Tampy ho měli na očích, proto se s ním po této výborné sezoně rozhodli podepsat dvouletou dvoucestnou smlouvu. Místo v prvním týmu si ale zpočátku nezískal, a tak znovu zamířil na farmu, tentokrát už však do celku Syracuse Crunch.

Conacherův raketový start uchvátil NHL 

I tam se mu dařilo, během 38 duelů nastřádal slušných 28 bodů (12+16). Tampa ho do svých řad povolala několik dní po Novém roce, premiéru si užil 19. února 2013 proti Ovečkinovu Washingtonu po boku Vincenta Lecavaliera a Teddyho Purcella. A výsledek? Lightning tehdy vyhráli 6:3 a Conacher svůj debut okořenil gólem a asistencí. Jenže to nebylo všechno! Bodoval i v následujících třech zápasech a během prvních sedmi zápasů za Tampu zaznamenal dohromady dvanáct bodů. Je pravda, že následně poněkud zvolnil, na stejný počet bodů pak potřeboval dalších 28 duelů. Yzerman zřejmě v tu dobu dobře odhadl, že ztráta Conachera by nemusela nadělat takovou paseku, jak by se mohlo zprvu zdát, proto sáhl k výměně. Nutně potřeboval kvalitního prvního brankáře, ani jeden z tehdejší dvojice Anders Lindbäck – Mathieu Garon v této roli zkrátka neobstáli. 

O tom, v jak důležitého hráče se nakonec Bishop v Tampě vyprofiloval, už byla řeč. A jak na tom byl Conacher? Po výměně stihl v sezoně 2012/13 odehrát za Senátory dvanáct duelů, v nichž zapsal pět bodů. V následujícím ročníku nastupoval pravidelně, v dresu Ottawy se objevil celkem v šedesáti duelech, během té doby posbíral dvacet bodů. Tato čísla však zástupce Senators zřejmě dostatečně neuspokojila, proto jej zapsali na listinu nechráněných volných hráčů, odkud si jej stáhlo Buffalo. Jenže ani tam úplně neoslnil, během 19 klání na jeho konto přibylo jen šest bodů. Koncem sezony mu vypršela jeho dvouletá smlouva, kterou podepsal s Tampou, a tak zamířil na trh s volnými hráči. 

NHL byla v mlze, Evropa jako šance na návrat 

Jeho služeb se zachtělo týmu NY Isladenders, který jej podepsal na rok za 600 tisíc dolarů. Jenže ani u Ostrovanů mu pšenka nekvetla, odehrál za ně 15 duelů a připsal si pouhé tři body. Vedení Islanders došla trpělivost, a jelikož nikdo o Conachera neprojevil zájem, putoval na farmu do Bridgeport. Na začátku března 2015 svitla Conacherovi nová naděje, Islanders totiž jeho právě poslalo do Vancouveru výměnou za Dustina Jeffreyho. Jenže Conacher nedostal od Canucks ani čichnout, proto pro něj tato výměna znamenala jen přesun do jiného farmářského celku. 

Maličký hokejista tušil, že jeho naděje na další smlouvu v nejlepší hokejové lize světa jsou zřejmě ty tam, proto zamířil na starý kontinent, kde se na rok upsal švýcarskému Bernu. A světe div se. Šestadvacetiletý Kanaďan dokázal, že hokej hrát nezapomněl. V dresu celku z hlavního švýcarského města zářil, týmové bodování vyhrál o parník (52 bodů v 48 zápasech), v měřítku celé ligy mu patřila čtvrtá pozice. Jeho švýcarská pohádka pak dostala sladkou tečku, když s Bernem, kde mimochodem plnil roli brankářské jedničky Jakub Štěpánek, došel až na vrchol, a mohl se radovat z titulu.

Vítěz bere vše, poražený nemá nic 

Conacherovy výkony nenechaly Yzermana klidným, proto se rozhodl, že hráči, kterého před třemi lety poslal do Ottawy, nabídne jednoletou jednocestnou smlouvu v hodnotě 575 tisíc dolarů. Conacher pochopitelně neváhal a po nabídce skočil. Jak se svou šancí na restart kariéry v NHL Conacher naloží, si budeme muset počkat. Jisté je však jedno. Po třech letech jsme se vrátili k debatě ohledně výměny mezi Tampou Bay a Ottawou. Conacher, který byl hlavní Bishopovou protihodnotou, je zpátky, což znamená, že Tampa tedy v konečném účtování ztratila jen volbu ve čtvrtém draftu v roce 2013. Ottawa tehdy ze 102. pozice draftovala švédského útočníka Tobiase Lindberga. Šanci zahrát si NHL u Senators nedostal, navíc se pak v minulé sezoně stěhoval do Toronta jako součást výměny za obránce Diona Phaneufa

Jen si pomyslete. Z Bishopa vyrostl špičkový gólman, a pokud by Cory Conacher v Tampě dokázal být platným hráčem a to stejné by v případě Tobiase Lindberga platilo v následujících letech v Torontu Maple Leafs, zřejmě nebudou chtít v Ottawě ani pomyslet na to, jaký obchod se před třemi lety vůbec udál. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.