bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nedeljkovic to znovu dokázal. Připsal si druhou branku ve své kariéře

12. března 2018, 13:45

Lukáš Podleśny

Nestává se moc často, aby se v ledním hokeji prosadil gólman. Navíc hned dvakrát se některý z gólmanů jen tak neprosadí. Teď to ale dokázal mladý Alex Nedeljkovic, který se trefil minulé sezóně a gól přidal také v tomto ročníku.

V celé historii NHL byl gól připsán brankáři jen čtrnáctkrát a navíc hned v polovině případů se jednalo o vlastní gól soupeře. Pouze sedmkrát tedy gólmani v nejprestižnější hokejové lize světa skórovali tak, že sami trefili bránu soupeře. Nebude pak překvapením, že všechny tyto branky padly v rozmezí 58:48 až 60:00, tedy do prázdné brány. 

Mezi gólmany, kterým se podařilo vstřelit gól, patří takové hvězdy jako Jose Theodore či Martin Brodeur. Právě druhý zmíněný se navíc radoval hned třikrát, ale jen jednou z těchto gólů se jednalo o jeho přímou střelu na prázdnou ránu. Přeborníkem je v tomto ohledu Ron Hextall, který se v NHL jako jediný prosadil dvakrát svou vlastní střelou. Nyní mu však roste zdatný nástupce.

Řeč je o Alexi Nedeljkovicovi! Dvaadvacetiletý držitel zlaté medaile ze šampionátu do 18 let a bronzové medaile z dvacítek je kmenovým hráčem Caroliny, za kterou už si v loňské sezóně připsal jeden start. Většinu sezóny 2016/2017 strávil v AHL, nicméně během dvanácti utkání v ECHL vsítil svůj první gól. 

Na konci prosince 2016 Nedeljkovic hájil bránu týmu Florida Everblades. Jeho celek vedl 4:3, když se Atlanta Gladiators odhodlali k odvolání brankáře. Jenže po nahození do útočného pásma se kotouče ujal Nedeljkovic a s klidem jej poslal do prázdné brány. Tehdy se stal teprve dvanáctým gólmanem, který v ECHL dokázal vstřelit branku.

Letošní sezónu už však Alex Nedeljkovic celou chytá na farmě Caroliny. Na svém kontě má 43 odchytaných zápasů, průměr 2,53 inkasovaných gólů na zápas a úspěšnost zásahů lehce nad 90 %. Jenže, co je ohromně zajímavé, nyní už i jeden vstřelený gól. 

V utkání Charlotte s Hartfordem vedli domácí již 6:3. Zdálo se tedy, že Nedeljkovic svou šanci nedostane, avšak Hartford ještě jednou odvolal gólmana. Domácí brankář se tak nalevo od svého brankoviště ujal volného kotouče a po přesné střele do prázdné brány se mohl s radostí vrhnout ke střídačce. 

„Byl jsem v extázi“, řekl po utkání Nedeljkovic. „Jediná věc, kterou jsem chtěl napravit z loňské sezóny, byla oslava s kluky ze střídačky, protože loni jsem to neudělal. Když jsem viděl, že puk míří do prázdné brány, zvedl jsem ruce a znovu jsem se cítil jako malý kluk,“ doplnil nadějný gólman.

Alex Nedeljkovic rozhodně má na to, aby se probil do základní sestavy některého z týmů NHL. Možná se mu to povede již příští sezónu, a kdo ví, možná se od něj dočkáme dalšího úspěšného zakončení. Každopádně jestli si chce Nedeljkovic udržet svůj skvělý průměr jednoho gólu na sezónu, v příštím ročníku od něj můžeme očekávat trefu s pořadovým číslem tři!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.