bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nemohl jsem si dát ani dvě piva. Ferland povyprávěl o problémech s alkoholem

19. března 2017, 12:00

Martin Schwarz

Ve chvílích, kdy zrovna nemusí odpovídat na zvídavé dotazy novinářů, sedí potichu v rohu kabiny a přemýšlí, co zlepšit do dalšího zápasu. Micheal Ferland ale vždy nebyl tak klidným hochem. Jako mladík rád brázdil noční ulice měst, k tomu popíjel alkoholické nápoje. To se mu, jako hráči toužícímu hrát na nejvyšší úrovni, párkrát nevyplatilo.

Ukázkový příklad spokojeného muže. Micheal Ferland je zasnoubený, má desetiměsíční dceru a také jeho sportovní život míří vzhůru. Postačí zjištění, že čtyřiadvacetiletý Kanaďan nastupuje v první útočné trojici Calgary Flames, po boku šikulů Gaudreaua s Monahanem. Plameny navíc drží postupové pozice do play-off. Nechybělo ovšem mnoho a tenhle sympatický jedinec v nejlepším hokejovém věku řešil úplně jiné starosti.

„Později už jsem si nemohl dát ani dvě piva, jinak bych pokračoval a pil další,“ prozradil serveru Sportsnet rodák ze Swan River. Konzumovat alkohol začal v patnácti letech, na docela dlouhou dobu jej pohltily zábavné večery a málem na to doplatil. „Byl jsem dost agresivní člověk,“ přemýšlí Ferland. „Často jsem se snažil vyvolávat konflikty, teď s odstupem času vím, že to bylo opravdu pitomé. Pamatuji několik zážitků, které mě zpětně netěší. Všechny blbosti blbosti jsem prováděl v podnapilém stavu,“ přiznal.

Než vtrhl do nejlepší hokejové ligy světa, nastupoval například v juniorské WHL za Brandon Wheat Kings. Právě v manitobském městě došlo z Ferlandova pohledu k řadě incidentů. Trenér, manažer a později i vlastník organizace Kelly McCrimmon (mimochodem asistent generálního manažera nově vzniklých Vegas Golden Knights) zjistil, že u jednoho ze svěřenců není vše v pořádku, a tak si na něj posvítil. K McCrimmonovi zkrátka doputovalo až příliš informací.

„Měl jsem sezení u manažera ohledně každé neplechy,“ doluje další vzpomínky talent draftovaný Calgary roku 2010. „A samozřejmě se to nějak týkalo alkoholu. Pan McCrimmon mi říkal: vždy, když musíš přijít do mé kanceláře, tak proto, že jsi byl někde na párty.“

Vrchol nepříjemností nastal v létě 2012. Micheal Ferland zamířil za akčním večerem do baru v Cochrane (město kanadské provincie Alberta, pozn. redakce). Načež – znovu pod vlivem alkoholu – zabředl do potyčky, v zápalu agrese udeřil do obličeje jednoho z přítomných mužů. Ten musel se zlomeninou na operaci a tehdy velmi mladý forvard měl zaděláno na pořádné nesnáze.

„Jsem úplně jiný člověk než dřív.“

O dva roky později jej soud zprostil viny a uznal, že šlo o situaci, kdy se Ferland musel bránit napadnutí protivníka. „Ocitl jsem se ve špatnou dobu na špatném místě. My se pouze bavili a pak přišla parta kluků, kteří se chtěli prát,“ popisoval hráč Plamenů.

Od sezóny 2014-2015 pravidelně nastupuje v National Hockey League a zlepšuje se po herní i statistické stránce. Mezi elitu mohl naskočit již během prosince 2013, ale tehdy ho zbrzdilo (a do konce ročníku poslalo na marodku) zranění kolene. Jak plyne čas, dostává Ferland na ledě více prostoru. Jestliže zůstane zdravý, odehraje za tuto základní část nejvíce zápasů v kariéře, nyní jich má na kontě 67. Připomeňme jednadvacet bodů za čtrnáct branek a sedm asistencí, což je Kanaďanovo osobní maximum. Loni končil s bilancí čtyř gólů a čtrnácti asistencí.

„Jsem úplně jiný člověk než dřív. Je těžké to popsat, ale už v sobě nemám tolik zloby. Hodně mě změnila i narozená dcera,“ září spokojeností. A co by teď asi dělal, kdyby ho stále ovládal alkohol? „Mrtvý bych nejspíš nebyl, ale určitě bych neměl dceru a nehrál hokej,“ zakončil. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.