bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nepolapitelný Matthews! Líp to za posledních 20 let pálilo jen Lemieuxovi

2. května 2021, 10:45

Tomáš Zatloukal

Dvěma trefami sestřelil Vancouver Canucks a posunul se už na 38 branek! Auston Matthews nezadržitelně míří za trofejí Maurice Richarda a jeho střelecké tempo je strhující. S průměrem 0,809 gólu na zápas se může měřit s těmi největšími velikány kanonýrského řemesla. Tak třeba je o píď lepší než Alex Ovečkin v památném ročníku 2007/2008, kdy se ruská mašina zastavila na 65 (!!!) přesných zásazích. V novém tisíciletí skóroval s vyšší kadencí už jen Mario Lemieux (0,814).

Ano, Matthewsův účet je stále otevřený.

Může v závěru základní části zvolnit, ale také klidně ještě přidat. Jako pravděpodobnější se na první pohled jeví druhá varianta, vždyť je třiadvacetiletý Američan v laufu a za poslední tři mače se trefil čtyřikrát.

Ať už nakonec Ovečkinův průměr 0,793 překoná, či nikoliv, zařadí se v 21. století torontský tahoun proklatě vysoko. 

Ano, s klidným srdcem mu už nyní do náruče předáváme premiérovou "Raketu".

Matthews je v současnosti jednoznačným hegemonem mezi ligovými snajpry. Vede v absolutním součtu (38) s luxusním náskokem 11 tref před Connorem McDavidem.

Kraluje v počtu gólů za vyrovnaného počtu hráčů (28) i ve hře pět na pět (25), dal nejvíce úvodních branek večera (9), primát mu patří i ve vítězných zásazích (12). A dalo by se ještě chvíli pokračovat...

"Je neuvěřitelný, druhého takového hokejistu na planetě nenajdete. S nadšením sleduji, jak tvoří hru a jak akce zakončuje," smeká před ním Alex Galchenyuk, další forvard Maple Leafs.

Matthewse zasypává chvála ze všech stran, nejen od spoluhráčů. Klaní se trenéři, soupeři i odborníci. A není se čemu divit, vždyť arizonský rodák prožívá nejlepší období v kariéře a pokračuje ve výkonnostním růstu.

Jeho gólový průměr až na jedinou výjimku stoupá každou sezonu, jen se mrkněte sami:

2016/2017: 0,49
2017/2018: 0,55
2018/2019: 0,54
2019/2020: 0,67
2020/2021: 0,81

Hrát se letos kompletní ročník s 82 mači, měl by Matthews našlápnuto na 67 tref (!!!).

Takhle může pokořit čtyřicítku, v tuto chvíli mu to vychází na 42 gólů. Úžasné, že? Když člověku dojde, že základní část má tentokrát jen 56 partií, spadne mu brada.

A to, podobně jako jeho předpokládané konkurenty Davida Pastrňáka, Alexe Ovečkina či Miku Zibanejada, zbrzdily borce s číslem 34 zdravotní trable. Kvůli bolavému zápěstí nemohl jeden čas pořádně vystřelit. Kotouče za gólmany spíš "dopíchával".

Statistici nabízí spoustu zajímavých dat, která dávají výkon kníratého kanonýra do historického kontextu, jaký fakt vybrat? Třeba ten, že se Matthews dostal už na osmé místo v dějinách NHL mezi střelci, co mohli odehrát maximálně 56 zápasů

Před ním jsou legendy, co posílaly puky do sítí mezi léty 1918 až 1945. Hotový hokejový pravěk.

Je to nevšední podívaná hledět na Matthewse ve společnosti Howieho Morenze, Dita Clappera, Joea Maloneyho či Maurice Richarda. Byť na jeho spojení s posledně jmenovaným bychom si měli zvykat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.