bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: České útočné posily pro Toronto, co čekat?

31. července 2021, 17:20

Ondřej Hudec

Generální manažer Maple Leafs, Kyle Dubas, musí opatrně navigovat svůj tým vodami platového stropu. Po otevření trhu s volnými hráči tak lovil pouze hráče pro doplnění týmu. A sáhl i po dvou českých forvardech, když s Torontem podepsali smlouvy David Kämpf a Ondřej Kaše.

Každý z nich přichází do Toronta v jiné pozici. David Kämpf si v dresu Chicaga Blackhawks vydobil pozici solidního defenzivního hráče a specialisty na vhazování. Ondřej Kaše dostává naopak šanci vrátit se do hry po vleklých zdravotních problémech.

David Kämpf

David Kämpf ve zkrácené sezoně nasbíral 12 bodů, když měl 11 asistencí a jednu branku. Což je v 56 zápasech poměrně slabá produkce. Na druhou stranu, Kämpf si hned deset ze svých bodů připsal při hře 5 na 5 a byl v této herní situaci osmým nejproduktivnějším útočníkem Chicaga.

Navíc ofenzíva rozhodně není v NHL hlavní hodnotou, kterou David Kämpf týmu přináší. V Chicagu byl využívaný především jako hráč pro defenzivní situace. Žádný z útočníku Blakchawks totiž nezačínal více svých střídání v obranném pásmu než právě český centr, který zároveň měl i nejméně startů v ofenzivní zóně.

Svými výsledky pak David Kämpf v loňské sezoně zapadl do průměru týmu, který skončil mimo play off, když měl poměr střeleckých pokusů 47,5 % a poměr očekávaných gólů 44,7 %. Jeho vliv na spoluhráče je pak zhruba průměrný, když jejich výkony výrazně nezlepšuje, ale ani je netahá směrem dolů.

I přesto, že sám není ofenzivně nejnebezpečnějším hráčem, právě vedle ofenzivně laděných spoluhráčů Kämpf funguje velice dobře. V NHL si totiž pozici vybudoval díky své chytré hře v obranném pásmu a schopnosti získávat puky, předávat je právě lepším spoluhráčům a tím zlepšovat pozici puku směrem k soupeřově brance.

To dokazuje i fakt, že v Chicagu měl Kämpf v posledních dvou sezonách nejlepší výsledky vedle Brandona Saada, Dominika Kubalíka, nebo Alexe Nylandera. A typově podobné spoluhráče mu potřebují najít také v Torontu.

Ondřej Kaše

Ondřej Kaše, jak již bylo zmíněno v úvodu, přichází do Toronta v době, kdy si potřebuje opět svoji pozici v NHL postupně vybudovat. A na to není z tohoto pohledu mnoho lepších destinací. V podobné situaci se v loňské sezoně v dresu Maple Leafs uchytil i Alex Galchenyuk, který právě v Torontu udělal opět solidní posun ve své hře a zčásti rehabilitoval svoji pomalu uvadající kariéru.

Podobnou cestu by nyní mohl následovat Ondřej Kaše, jehož angažování tak pro Toronto z velké části nemá žádný risk. Maple Leafs mohou jenom získat, pokud by se Kaše vrátil k úrovni, kterou prokazoval ještě v dresu Anaheim Ducks v letech 2017 až 2019.

Za poslední tři sezony má Kaše na kontě pouze 88 utkání. V ročníku 2017/2018 však zvládl v dresu Ducks odehrát hned 66 zápasů, ve kterých nastřílel 20 gólů. Ve své, stále poměrně krátké kariéře v NHL, pak Kaše platil po většinu času za hráče, který má velice dobrý vliv na své spoluhráče.

Pokud se podíváme na nejlepší sezony Kašeho, tedy na roky 2017-2019, spoluhráči si s ním na ledě v rámci rozdílu střeleckých pokusů vedli o téměř 13 pokusů lépe za 60 minut než bez něho. Na rozdíl očekávaných gólů spoluhráčů pak měl Kaše ve stejném období podobný vliv jako Mark Stone, když s ním měli spoluhráči rozdíl lepší o 0,7 očekávaného gólu.

Díky těmto výkonům patřil Ondřej Kaše mezi datovými nadšenci k oblíbeným hráčům, když kromě svého vlivu na hru byl i schopný pravidelně bodovat. Při hře 5 proti 5 Kaše sbíral v přepočtu na čas 2,23 bodu a řadil se tím do nejlepší čtyřicítky útočníků, na podobnou úroveň jako Alex DeBrincat, Jack Eichel, či Jonathan Huberdeau!

Toronto tak sází právě na to, že tyto schopnosti dokáže v českém útočníkovi opět probudit, a Ondřej Kaše tak bude v dresu s javorovým listem platným hráčem, který navíc moc nestojí. Toronto během trhu s volnými hráči z pohledu českého fanouška provedlo velmi zajímavé změny, když kromě dvojice Kämpf-Kaše přivedlo i brankáře Petra Mrázka a bude tedy zajímavé sledovat počínání krajánků v modrobílém.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.