bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Dočká se Couturier konečně Frank J. Selke Trophy?

29. listopadu 2019, 15:00

Adam Papoušek

Sean Couturier už několik sezon patří nejen mezi hlavní tahouny Flyers, ale také mezi elitní defenzivní útočníky napříč celou NHL. Dosud se mu však nepodařilo získat trofej pro nejlepšího útočníka v obranné činnosti, kde opět patří mezi favority. Podaří se mu to tento ročník? Našlápnuto má zatím skvěle.

Kanadský útočník pensylvánského klubu měl k prestižní individuální ceně zatím nejblíže po sezoně 2017/18, kdy v hlasování skončil druhý za Anže Kopitarem.

Rodák z Arizony nemusí ale vůbec smutnit. Sean Couturier má totiž stále před svými sedmadvacátými narozeninami, tudíž má před sebou ještě několik příležitost si toto ocenění urvat pro sebe. A letos má zatím nakročeno velmi dobře.

Tahoun Flyers

Už výše jsme zmínili, že alternativní kapitán Clauda Girouxa patří mezi nejlepší hráče týmu Philadelphia Flyers už několik sezon, ovšem letos můžeme říci, že svými výkony se postupně, ale jistě dostává v hierarchii týmu před právě kapitána Letců.

Tím rozhodně nechceme říci, že Girouxovy výkony jdou dolů, ba naopak Couturierovy jdou výše.

Flyers letos zažívají nejlepší vstup do ročníku od roku 2011/12, a to pochopitelně i díky změnám v trenérském štábu, když na jaře angažovali Alaina Vigneaulta, Michela Therriena a Mika Yea, ale velkou zásluhu na tom má i právě Sean Couturier, který je letos zatím suverénně nejlepším hráčem Philly.

Jak už je zvykem, 26letý střední útočník má nejtěžší starty (ZSR%) mezi všemi útočníky Flyers. Pouze obránci Ivan Provorov a Justin Braun startovali vícekrát v defenzivní zóně kluziště oproti té ofenzivní než Couturier.

Logickou úvahou bychom mohli očekávat tedy, že rodák z Arizony bude pravidelně soupeřem přestřelován, opak je však pravdou. S žádným jiným hráčem na ledě Philadelphia nedominuje více jako s ním.

Abyste ještě více pochopili, jak fantastickou práci Couturier při svém pobytu na ploše odvádí, podíváme se na porovnání v rámci celé ligy.

Sean Couturier je letos zatím suverénně nejlepším hráčem Philly.

Ve výše uvedeném obrázku vidíme CF%, což je poměr střeleckým pokusů týmu pro a proti, když je hráč na ledě, s fantastickou hodnotou 58,47. Když to porovnáme se všemi útočníky z celé NHL, kteří letos odehráli minimálně 200 minut, nalezneme Seana Couturiera na vynikající sedmé příčce.

Jistě, můžeme konstatovat tedy, že stále je tu šestka lepších forvardů. Zde je právě důležité vnímat i starty v defenzivní třetině kluziště. Z ony šestky totiž nemá nikdo těžší roli než právě útočník Flyers. Nikdo z nich se nenachází ani pod procentuálním číslem 49.

Sean Couturier je, jak už víme, hned na hodnotě - 44,22%.

Pokud bychom chtěli v žebříčku nalézt útočníka, který má ještě těžší starty, museli bychom se přesunout až na 35. místo, kde se nachází Nick Bonino.

Zajisté, hokej není jen o bránění, ale také především o střílení gólů. Když přepočteme získané body za 60 minut hry, nikdo si z Letců nevede lépe. Je to svým způsobem až neuvěřitelné, že i v tak těžké roli dokáže Couturier tolik produkovat při hře pět proti pěti.

Další skvělou vizitkou Seana Couturiera je vhazování. Pokud vezmeme všechny borce, kteří absolvovali už minimálně 200 těchto soubojů v tomto ročníku, najdeme ho na skvělém pátém místě s 58,6% úspěšností. Že ve svém týmu je druhý? Claude Giroux se může pyšnit totiž hned 60 % - třetí nejlepší výsledek v NHL.

Noční můra soupeřových hvězd

Dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit, je také to, proti komu ale vlastně Couturier nastupuje? Pokud bychom totiž zjistili, že dostává minuty proti slabším hráčům soupeře, jeho vliv by tedy nemusel mít tak velký efekt.

Pravdou ovšem je, že kanadský hokejista pravidelně nastupuje proti nejlepším formacím protivníka. Platí to především v domácích zápasech, kde Vigneault může posílat své hráče na buly podle toho, které pošle jeho sok.

Jak to funguje v praxi? Představte si utkání Flyers proti Oilers na ledě Philadelphie. Kouč Edmontonu pošle na led McDavida, hlavní trenér Letců tedy může poslat Couturiera. Aneb jde o výhodu domácích celků, kteří mají tohle právo.

Proč to neplatí vlastně i v zápasech na kluzištích soupeře?

Nuž, na obrázku vidíte sami.

Jestliže CF% statistika nemusí být ještě pro trenéry NHL úplně směrodatná, tak xGF% už ve velkém případě je. V překladu to znamená 'očekávání gólů'. Je to údaj, který započítává pouze všechny velké, nebezpečné šance ke skórování pro a proti.

Pouze jediný Jevgenij Kuzněcov z Washingtonu v dosavadní sezoně dokázal být nebezpečnější v soubojích se Seanem Couturierem.

Možná si říkáte, že jsme mohli vybrat pouze sedm určitých hráčů, které zrovna útočník Flyers letos přehrál. Není ale tomu tak. Tyto jména jsme vybrali, protože v duelech s jejich týmy odehrál Couturier nejvíce času právě proti nim.

Co jméno, to pojem, to hvězda nejen svých celků, ale i celé NHL.

Sean Couturier si s nimi hravě poradil.

Kanadský hokejista pravidelně nastupuje proti nejlepším formacím protivníka.

Přeháníme? Možná.

Ale co tento fakt? Proti Chicagu a Torontu odehrála Philadelphia letos už dva zápasy. V domácích utkáních odehrál proti Kaneovi, Matthewsovi i Toewsovi více než 10 minut při hře pět proti pěti. Druhé utkání odehráli Letci na kluzištích Chicaga, respektive Toronta.

Vigneault tedy ztratil ono právo při buly. Výsledek? Jak kouč Blackhawks, Jeremy Colliton, tak dnes už bývalý trenér Maple Leafs, Mike Babcock, nenasadili ani jednoho z výše zmíněných borců proti Couturierovi na více než dvě minuty.

Není se čemu divit. Jak obrázek jasně ukazuje, Couturier je už v prvních utkáních doslova vymazal.

Závěr

Alexander Appleyard, odborník z The Athletic, v jedné své zprávě na twitteru uvedl v překladu toto: Noc-co-noc dělá z nejlepších hráčů NHL hráče, kteří vypadají jako hokejisti na AHL úrovni.

Je to samozřejmě napsáno s nadsázkou, ale nemá moc daleko k pravdě. Mohli bychom totiž nalézt spousty dalších věcí, ve kterých je útočník Flyers vyikající, například v oslabení, ale věříme, že i výše popsané údaje vás utvrdí v tom, jak skvělý je.

Sean Couturier je skutečně elitním hráčem NHL, který by si konečně zasloužil takový kredit, jaký má a pokud se nestane nic neočekávaného a udrží si své tempo, měl by se konečně dočkat Frank J. Selke Trophy. Letos zatím nemá žádného přímého konkurenta, a to ani v loňském vítězovi - Ryanu O'Reillym.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.