bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Jesse Puljujärvi využívá druhou šanci na sto procent

11. února 2021, 12:30

Ondřej Hudec

Po nepřesvědčivé první štaci v NHL čtyřky draftu 2016, se nyní Jesse Puljujärvi v Edmontonu chopil druhé příležitosti. A zatím jeho návrat na zámořská kluziště vypadá velice dobře.

Jesse Puljujärvi naskočil do NHL ihned následující sezonu po draftu. Jeho start však nebyl vůbec povedený a více zápasů ve své první sezoně odehrál na farmě Edmontonu v Bakersfieldu než v samotné NHL.

Pendlování mezi farmou a první týmem následovalo i další dvě sezony, což vyústilo v přesun zpět do finské ligy, kde nastupoval za Kärpät Oulu. Tam Puljujärvi sbíral téměř bod na zápas a vypadá to, že se mu tento restart vyplatil.

Puljujärvi totiž po druhé do NHL vstoupil mnohem sebevědoměji, než v roce 2016, a dokonce si vysloužil pozici v prvním útoku vedle hlavní hvězdy Oilers, Connora McDavida. A nevypadá na tomto místě vůbec zle.

Pět bodů za tři góly a dvě asistence ve 14 utkáních nemusí na první pohled vypadat nijak atraktivně. Ale právě pohled pouze na kanadské body v případě Puljujärviho může velice klamat. Navíc v porovnání například právě s Connorem McDavidem.

Jesse Puljujärvi se pro McDavida nabízí, zdá se, jako ideální partner. Zatímco v loňské sezoně se McDavid s Ryanem Nugentem-Hopkinsem nacházeli pod 50 % v poměru očekávaných branek a střeleckých pokusů, v letošní sezoně v tomto ohledu patří k nejlepším hráčům Edmontonu.

A velká část jde právě za Puljujärvim, který pro ně vytváří spoustu prostoru a odvede spoustu neviditelné práce. Je to totiž právě finský mladík, s kým mají Oilers největší herní převahu.

Při pobytu Puljujärviho na ledě má Edmonton skvělý poměr očekávaných branek 63,1 %. V nejlepší trojici Oilers ho pak doplňují právě McDavid s Nugentem-Hopkinsem, kteří jsou oba také nad 60 procenty.

Je to pak především ofenzivní část hry, kde je tato trojice skvělá. Puljujärvi je na ledě u 3,25 očekávaných gólů za 60 minut. Zároveň ale patří i k nejlepším hráčům v defenzivní části, kdy si soupeři naopak vytvoří příležitosti pouze na 1,9 gólu za stejný čas.

Pokud se zaměříme na vliv finského forvarda na výkony spoluhráčů, tak nikdo z kádru Edmontonu nemá pozitivnější vliv v rámci očekávaných branek než právě on. Spoluhráči se s ním v rozdílu očekávaných branek za 60 minut zlepšují v průměru o více než jeden celý gól!

To je elitní číslo i v rámci celé NHL, kde Puljujärvimu patří v tomto ohledu sedmé místo mezi útočníky s minimálně 100 odehranými minutami. To se odráží i v jeho vysokém hodnocení v kategorii „Playdriving“.

Očekávání se bohužel pro něj zatím neproměnily ve skutečné úspěchy, když byl Puljujärvi na ledě pouze u pěti vstřelených a naopak hned deseti obdržených gólech, což poměr 33 %.

Problémy jsou zde dva. Při Puljujärviho pobytu na ledě zatím hráči Oilers zkrátka neproměňují své šance. Střelecká úspěšnost Edmontonu je za přítomnosti Puljujärviho pouze 5,8 %, druhá nejnižší v týmu.

Podobně je to pak i s úspěšností zákroků brankářů, kteří chytnou pouze 86 % střel. Výrazně tak obě činnosti zaostávají v případě Puljujärviho účasti na ledě za očekáváním.

On sám je ale při hře 5 na 5 velmi aktivní. Dokázal si vytvořit z hráčů Edmontonu nejlepší příležitosti, a celkově šance na 3,8 očekávaných branek. Ve skutečné branky svoje střely proměnil třikrát.

Celkově jeho hra po sezoně a půl strávené ve Finsku zatím vypadá mnohem lépe a potvrzují to i statistiky, které nabádají k tomu, že by s velkou pravděpodobností měly jeho herní výsledky jít během sezony nahoru, pokud bude pokračovat v takových výkonech jako doposud.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.