bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Marchessault verze 2.0? Verhaeghe k tomu má našlápnuto

7. února 2021, 10:10

Adam Papoušek

Dnes Jonathana Marchessaulta zná už každý hokejový fanoušek, který alespoň mírně sleduje NHL. Borec, který se po dvou sezonách v Tampě Bay stal nechtěným, podepsal v létě 2016 s Floridou, kde odehrál životní ročník, a při expanzi se stěhoval do Vegas, aby se zařadil mezi nejdůležitější hráče týmu. Napodobí ho Carter Verhaeghe?

Tím není úplně tak myšleno, že se bude při letošní expanzi Verhaeghe stěhovat do nového týmu NHL (Seattle Kraken), ovšem zda napodobí Jonathana Marchessaulta v tom, že ihned v první sezoně po odchodu od Blesků odehraje životní ročník v dresu Panthers a stane se z Verhaeghea podobně kvalitní útočník, jakým se u Panterů stal právě Marchessault.

Oba mají zatím dost podobné začátky kariéry. Čekali na svoji první šanci v Tampě Bay až do svých 24 let. Předtím oba odehráli přes 100 zápasů za farmu Lightning - Syracuse Crunch.

Oba odehráli pouze jednu kompletní sezonu za Blesky, jenom s tím rozdílem, že Verhaeghe ihned získal s týmem Stanley Cup. Poté podepsali dvouletý kontrakt s Floridou Panthers za dost nízkou cenu. Marchessault tehdy podepsal smlouvu s průměrným ročním platem 750 tisíc dolarů, zatímco Verhaeghe si vydělá ročně jeden milion dolarů.

Skvělý start

Verhaeghe ihned přesvědčil Joela Quennevillea, že si zaslouží daleko vyšší prostor, než který dostával u Blesků, kde pochopitelně zase byla daleko větší konkurence, a sezonu začal rovnou v první formaci s kapitánem Barkovem!

Nelze pochybovat, že hrát vedle tak skvělého centra mu jistě velmi pomáhá, ovšem ne každý má takové kvality na to, aby s takovým hokejistou mohl hrát.

* Pozn.: Karta je naposledy aktualizována k datu 1. února.

A dnes 25letý útočník se Quennevilleovi zatím odvděčuje na výbornou! 9 bodů po 8 utkáních je pochopitelně nejlepší start v jeho dosavadní kariéře a má velký podíl na tom, že Panteři zažívají jeden z nejlepších vstupů do sezony v historii, když po 8 utkáních mají hned 14 bodů ze 16 možných!

Velice povzbudivé pak je i to, že Verhaeghe takto nezáří jen díky Barkovovi, ovšem má všeobecně zatím na všechny pozitivní vliv ('Playdriving'), když spoluhráči (včetně Barkova) vykazují na ledě lepší čísla s Verhaeghem než bez něj.

Dominance

Když je Verhaeghe na ledě při hře pět proti pěti, Florida doslova dominuje. S hodnotou 67,5 % v poměru očekávaných gólů pro a proti pak patří Carter Verhaegheovi hned sedmá příčka mezi všemi hráči NHL, kteří letos odehráli alespoň 100 minut!

Všeobecně zatím spojení prvního útoku Verhaeghe-Barkov-Duclair funguje skutečně skvěle!

Pokud Verhaeghe ze svých výkonů nepoleví, mohl by ve zkrácené sezoně nasbírat 40 či více bodů, což by za jeden milion dolarů byl pro Pantery skvělý obchod!

A navíc by to pravděpodobně znamenalo, že si jej Florida ochrání před expanzivním draftem, aby neudělala opět stejnou chybu jako v červnu 2017 s Jonathanem Marchessaultem (a Riellym Smithem).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.