bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

O cenu trenéra roku usilují šéfové týmů, které v základní části mile překvapily

13. června 2021, 8:47

Daniel Fekets

Také letos se bude udělovat Jack Adams Award, kterou od sezony 1974 každoročně získává trenér, jenž se nejvíce zasloužil o úspěch svého celku v právě probíhající sezoně. O cennou trofej se budou ucházet šéfové střídaček Minnesoty, Caroliny a Floridy.

Pro trenéry to je obrovská pocta. Joel Quenneville sice tuto trofej v minulosti už získal, ale další dva nominovaní muži se v případě vítězství mohou dostat na seznam trenérských kapacit po bok Pata Burnse, Jacquese Demerse, Pata Quinna, Scottyho Bowmana, Barryho Trotze či Johna Tortorelly. V minulém ročníku zvítězil bostonský kouč Bruce Cassidy.

Pojďme si tedy přiblížit jména tří uchazečů, mezi kterými se dozvíme jméno nového či staronového majitele Jack Adams Award.

Dean Evason (Minnesota Wild, 56 let)

Bývalý útočník, který v osmdesátých a devadesátých letech stihl odehrát v kanadsko-americké NHL 858 duelů, se bude o cenu pro nejlepšího kouče sezony ucházet poprvé v kariéře. Je to zcela pochopitelné, neboť až v loňském roce se stal hlavním trenérem v NHL.

Zkušeností ale má na rozdávání. Hned po konci své hráčské kariéry trénoval 7 sezon ve WHL, ze které si jej v sezoně 2005/2006 stáhl Washington na místo asistenta trenéra. Tam se zaučoval po boku impulsivního Glena Hanlona či Bruce Boudreaua. V roce 2012 se přemístil do AHL, kde dlouhých šest sezon trénoval tým Milwaukee Admirals, farmu Predátorů z Nashvillu.

Do Minnesoty se přesunul před třemi lety. Nejprve znovu plnil roli asistenta, ale během ročníku 2019/2020 se stal hlavním trenérem. Svůj um prokázal už v první kompletní sezoně na tomto postu.

Wild dovedl na třetí příčku Západní divize, přičemž jeho tým si procentuálně vedl vůbec nejlépe v existenci klubu. Minnesota překvapila hokejovou veřejnost, nečekaně rychle si zajistila postup do play-off a celkově si připsala 75 bodů v šestapadesáti duelech. Také v bojích o Stanley Cup statečně vzdorovala favorizovanému Vegas, nakonec mu ale podlehla poměrem 3:4 na zápasy.

Rod Brind'Amour (Carolina Hurricanes, 50 let)

Hráčskou kariéru tohoto muže asi netřeba příliš dlouho představovat. Legendární útočník odehrál v NHL přes 1600 zápasů. Mezi své největší úspěchy řadí zlato z mistrovství světa a především zisk Stanley Cupu s Carolinou v roli týmového kapitána.

Dlouhá léta své hráčské kariéry strávil mimo jiné i ve Philadelphii, kde v sezoně 1993/1994 dokonce atakoval hranici sta kanadských bodů v základní části. V Carolině poté strávil deset let.

I po skončení kariéry s ním organizace Hurricanes počítala a udělala dobře. De facto okamžitě se stal asistentem hlavního kouče Paula Mauriceho, přičemž v dalších letech se postavil po bok Kirka Mullera nebo Billa Peterse. Od sezony 2018/2019 přebral Carolinu jako hlavní kouč.

V této pozici je zatím velice úspěšný. Hned v prvním roce dovedl partu tehdejšího kapitána Justina Williamse do finále Východní konference. Play-off poté uhrál i v sezoně minulé a letošní. V základní části byla jeho Carolina třetím nejlepším týmem soutěže, navíc ve vyřazovacích bojích dokázala zdolat silný Nashville. Ve druhém kole ale týmu z Raleighu vystavila stopku Tampa.

Joel Quenneville (Florida Panthers, 62 let)

Dvaašedesátiletý šedovlasý stratég se už řadí mezi veleúspěšné trenérské bardy. V NHL nastupoval jako hráč na pozici obránce a primárně oblékal barvy Hartfordu Whalers. Fanoušci si jej mohou pamatovat i z kratších anabází v týmech Toronta, Colorada, New Jersey nebo Washingtonu.

I on si ale na začátku své trenérské kariéry musel vyzkoušet angažmá v AHL a později roli asistenta v Québecu či Coloradu. Hlavním koučem se stal až v sezoně 1996/1997, kdy se postavil na lavičku St. Louis. Právě tam si o tři roky později poprvé osahal Jack Adams Award.

Následně trénoval znovu v Coloradu, ale zlaté časy prožil především jako hlavní trenér Jestřábů z Chicaga. Tam vybojoval hned tři Stanley Cupy po boku hráčů jako Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith nebo Corey Crawford.

Nic netrvá věčně, a proto i úspěšné spojení Quenneville – Chicago bylo odstřihnuto. Další šanci dostal na Floridě, kterou trénuje druhou sezonu. A letos se Panterům nad očekávání dařilo, v tabulce silné Centrální divize za sebou nechali Tampu, Dallas nebo Nashville. Florida nasbírala výborných 79 bodů, ale v play-off ji už v 1. kole zastavila právě Tampa.

Vítěz, o němž rozhodnou televizní novináři, bude korunován v rámci NHL 2021 Awards během semifinálových nebo finálových bojů. Kdo bude tím šťastlivcem?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.