bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Očkujte se! NHL nachystala nová pravidla, hráči bez vakcíny mají smůlu

3. září 2021, 11:39

Patrik Czepiec

Pokud si nebyl na očkování, nedostaneš výplatu. Vedení NHL oznámilo aktualizovaná pravidla týkající se koronavirových opatření. Největší změna spočívá v tom, že kluby mohou nyní trestat ty hráče, kteří odmítli očkování proti nemoci COVID-19 a nemohou se proto účastnit týmových aktivit.

Jeden zameškaný den rovná se jednomu dni bez platu. Nevakcinovaní hráči musí od nadcházející sezony počítat s přísnějším metrem.

Nutno podotknout, že toto pravidlo není pouhým výmyslem šéfů NHL. Shodlo se na něm i vedení hráčské asociace NHLPA. Obě organizace totiž touží po odehrání kompletní základní části. Už vloni se mnoho zápasů odkládalo, některé týmy musely i do karantény. Očekávat, že se porce 82 utkání pro každý tým obejde bez komplikací, by bylo čirým bláznovstvím.

I proto liga přistupuje k razantnímu opatření, které se dost možná nesetká s absolutním pochopením.

„Zároveň sledujeme významný vývoj z hlediska překročení kanadsko-americké hranice. Mohou následovat další změny,“ varuje na svém Twitteru hokejový expert Elliotte Friedman.

Soudě podle jeho vyjádření manažeři všech klubů připravovali své hráče už od července na možnost, že pokud očkování odmítnou, mohou je potkat nemilé trable. Kluby severoamerické soutěže se tak na start základní části pečlivě připravovaly.

„Existují ovšem jisté výjimky. Pokud hráč trpí zdravotními potížemi, očkování nechce absolvovat z náboženských důvodů, nebo se dokonce obává vedlejších účinků vakcíny, může ji odmítnout,“ pokračuje Friedman. „Trestán nebude ani v případě, kdy se prokazatelně nakazí koronavirem při vykonávání svého zaměstnání.“

Pokud hráč naopak očkování podstoupí a stejně se u něj prokáže pozitivní test, vyplatí mu klub finanční závazky dle kolektivní smlouvy tak, jako kdyby trpěl jakoukoliv jinou nemocí či zraněním. Vakcínu by měli přijmout i zaměstnanci, kteří jsou s hokejisty v pravidelném a těsném kontaktu.

Pro hráče je nevýhodné vyhýbat se očkování také z dalších důvodů. Během venkovních tripů a dalších soustředění totiž nesmí navštěvovat zařízení, která nejsou primárně spojená s výkonem jejich zaměstnání. Zajít si na kávu nebo poznat severoamerické památky je zkrátka zakázáno. Stejně tak musí podstoupit test každý den, nikoliv pouze jednou za tři dny jako vakcinovaní hokejisté.

Jestli nenaočkovaní plejeři nechtějí takový kolotoč absolvovat, mohou také účast v další sezoně zcela odmítnout. Čas mají až do konce září.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.