bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ofenzivní pravák za rozumnou cenu, těší se z příchodu Židlického v Detroitu

3. března 2015, 14:30

Jiří Lacina

Detroit Red Wings, to je zavedená značka. Klub s těmi nejvyššími ambicemi. Také letos by Rudá křídla ráda zažila dlouhou jízdu pohárovými boji, takže se před uzávěrkou přestupů ohlížela po možných posilách. Už v neděli přivedl generální manažer do Detroitu zkušeného útočníka Erica Colea, v pondělí byl ohlášen přestup dalšímu rutinéra, českého obránce Marka Židlického.

Coleovi je 36 let, Židlický je dokonce o dva roky starší. Jde jen o další důkaz, že na rodné listy se v Hockeytownu nehledí. Tuhle obavu v týmu, kde zářili Igor Larionov nebo Nicklas Lidström ještě dlouho po čtyřicítce, tradičně nemají. Podstatná je kvalita, přičemž český zadák byl místním tiskem přivítán jako „ofenzivní, pravoruký obránce za rozumnou cenu“.

Náhrada nebyla přemrštěná. Red Wings obětovali za Židlického podmíněnou volbu ve třetím kole draftu 2016. Pokud se Detroit dostane do finále Stanley Cupu, stane se z ní druhá volba.

Tenhle tým si zaslouží posílit

„V posledních čtyřiadvaceti hodinách se nám povedlo získat pár hráčů, kteří dodají našemu týmu rozměr, jenž jsme předtím neměli,“ věří stavitel mužstva Ken Holland. Rudá křídla mají za sebou slušný trip, z šesti utkání na něm čtyři vyhrála. Poslední výsledky se generálnímu manažerovi natolik líbily, že jeho důvěra v tenhle celek vzrostla. Posily jej mohou posunout ještě dál.

„Po tripu na hříštích soupeřů a při pohledu na naše výsledky za poslední dva měsíce, kdy jsme hráli pět domácích zápasů a sedmnáct venku… Zlepšení našeho týmu a hlavně mladších hráčů mi poslalo vzkaz, že máme na poměry Západní konference opravdu dobrý tým. Pokud můžeme přidat jeden nebo dva kousky, abychom byli ještě lepší a připravenější na play off, aniž bychom přitom krváceli, chceme to udělat,“ popsal své rozhodování Holland.

Detroit se původně intenzivně zajímal do obrany o Diona Phaneufa, nároky Toronta však byly vysoké, takže z tohoto obchodu nakonec sešlo. Židlický poskytne mužstvu z Michiganu spoustu cenných vlastností. Ve svém věku už není nejrychlejší, v New Jersey občas propadal, o čemž svědčí minusové body. Stále však nabízí perfektní herní přehled a výbornou rozehrávku jak při hře pět na pět, tak v přesilovce.

Může ulevit Niklasu Kronwallovi, který je v Detroitu s 37 body (7+30) hlavním tvůrcem hry ze zadního sledu. Celá obrana by mohla být díky jeho pasům mobilnější a kreativnější, a to včetně některých útočníků. „Je to chlap, který je po celou kariéru soutěživý. Je šikovný, pomůže nám na přesilovce,“ popsal posilu trenér Mike Babcock.

Kladenský odchovanec má na svém kontě letos 23 bodů (4+19) v 63 utkáních, loni zvládl 42 bodů (12+30) v 81 zápasech. Celkově si drží v kariéře NHL na zadáka výborný průměr kolem 40 bodů za sezónu. Fakt, že je to pravoruký bek, je dalším bonusem v převážně levoruké obraně Red Wings.

Mohli jsme dostat víc, jeho osud byl ale v jeho rukou

Pokud jde o New Jersey, generální manažer víceméně počítal, že o Židlického bude zájem. Podle místních novin za něj mohl dostat víc, Lamoriello ovšem vysvětlil, že nebyl pánem situace. Židlický měl na rozdíl od Jágra ve smlouvě no-trade klauzuli, které zakazuje výměnu proti jeho vůli. Šéf klubu s ním tedy musel zamýšlený trejd konzultovat.

„Byl si vědom, že se o něj některé týmy zajímají,“ řekl Lamoriello. „Když má možnost volby, musíte prostě jen zvolit to nejlepší, co je k dispozici. Jestli byly lepší nabídky? Ano, byly. Jestli byly horší nabídky? Ano jistě, taky byly. Ani jedna strana ale nemohla tu druhou do něčeho nutit. To je právo, které měl.“

Play off od roku 1991

Cole i Židlický jsou typičtí „rental“ hráči, žoldáci najatí na zbytek sezóny. Oběma po ní skončí smlouva, kterou mohou, ale také nemusí s Detroitem prodloužit. Cole hrál poslední tři roky v Dallasu, letos si vydělá čtyři milióny dolarů. O něco starší Židlický byl stejně dlouho hráčem Devils, tento rok hraje za rozumné tři milióny.

Oba hokejisté by se měli připojit k novému týmu na úterním tréninku, ve středu už by měli být k dispozici v utkání s New Yorkem Rangers. Angažmá dvou zkušených borců je tiskem kvitováno především proto, že za ně Detroit neobětoval mnoho. Neztratil nikoho z hráčů základní sestavy, za oběť nepadly ani příliš vysoké volby v draftech.

Red Wings mají za sebou slušný únor, v němž šestkrát vyhráli, třikrát prohráli a dvakrát padli tak, že získali aspoň bod. Podle odhadů by mělo být na play off potřeba zhruba 95 bodů, Detroit jich má zatím 81. Pokud se tradičnímu klubu znovu podaří do pohárových bojů nakročit, bude to jeho čtyřiadvacátá účast v play off za sebou.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.