bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ottawa vyhodila trenéra brankářů. Odrazí se Murray k lepším zítřkům?

8. dubna 2021, 15:30

Vojtěch Balon

Přestavbou procházející Ottawa má problémy především s děravou obranou a nejistými výkony brankářů. Rébus v brankovišti nevyřešil ani příchod Matta Murrayho, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru letos patří statisticky k nejhorším gólmanům v celé NHL. Generální manažer Pierre Dorion se jej pokusí nakopnout změnou na pozici trenéra brankářů: Pierrea Groulxe nahradí Zac Bierk.

Práce u Senators bude pro Bierka první zkušeností s NHL. V posledních třech letech pracoval na vývoji mladých gólmanů v organizaci Arizony Coyotes, navíc má v Torontu svou vlastní brankářskou školu. Čtyřiačtyřicetiletého Bierka, který mezi lety 1997 a 2004 odchytal v různých dresech 47 utkání NHL, si pravděpodobně vybral ottawský lodivod D.J. Smith. Ti dva se totiž v sezóně 2014/2015 potkali na lavičce Oshawy z juniorské soutěže OHL a tým Generals dovedli až k prestižnímu Memorial Cupu pro nejlepší tým kanadské juniorky.

Groulx u Senators zcela nekončí, byl odsunut do role skauta.

„Výkony našich brankářů v této sezóně jsou pro nás zklamáním. O Pierreovi Groulxovi si myslím jen to nejlepší, ale dostali jsme se do bodu, kdy si myslíme, že nový trenér brankářů nám pomůže získat větší stabilitu v brankovišti,“ vysvětlil na webových stránkách Sens generální manažer Pierre Dorion.

Ten se očividně cítí pod tlakem. Dorion totiž v létě vytrejdoval z Pittsburghu Matta Murrayho a poté mu nabídl čtyřletou smlouvu na 25 milionů dolarů. To je na současné poměry u Senators opravdu závratná suma, vždyť majitel klubu Eugene Melnyk má mezi 31 vlastníky franšíz NHL pověst toho největšího škrta.

Murray byl už tak pod obrovským tlakem navázat na své výkony z předchozích let, vysoká smlouva tento tlak jen vystupňovala.

Kariéra rodáka z Thunder Bay přitom začala pohádkově. Matt Murray ještě před svými 24. narozeninami získal dva prsteny pro vítěze Stanleyova poháru a postupně z pozice jedničky Penguins vytlačil slavného Marca-Andrého Fleuryho. „Měl obrovské odhodlání stát se jedničkou. Byl ve dvojici s budoucím členem Síně slávy a vždy se přetahovali o to, kdo nastoupí v dalším utkání,“ vzpomíná na Murrayho začátky bývalý generální manažer Pens Jim Rutherford.

Po odchodu Fleuryho do Vegas měl být Murray vládcem pittsburského brankoviště, jeho výkonnostní křivka ale začala nabírat sestupnou tendenci. Trenérům Penguins postupně docházela trpělivost a v loňském play-off raději vsadili na náhradníka Tristana Jarryho.

„Od té doby už nebyl tak dobrý. Myslím, že to, jak skvěle chytal na začátku kariéry, jej dostalo pod velký tlak, protože musel naplnit příliš vysoká očekávání,“ dodal Rutherford.

Zac Bierk bude už čtvrtým trenérem brankářů, který bude s Murraym pracovat během jeho šestileté kariéry v NHL. A je na něm, aby gólman se skotskými a nizozemskými kořeny navázal na staré dobré časy.

Jinak bude Murray pro šetřílka Melnyka velmi drahým špásem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.