bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Patrick Sharp - hokejista, kterému pomohl přestup do Chicaga

17. února 2015, 17:30

Jan Prošek

V historických tabulkám Chicaga patří Patrick Sharp poměrně vysoko. Mezi střelci je na 11. pozici, na desátého Pit Martina ztrácí 10 branek. V celkovém kanadském bodování zaujímá 15. místo, vyššího umístění dostáhne, pokud získá alespoň 16 bodů. Tento hráč v profesionálním hokeji zažil jeden jediný trejd. Ze Sharpova pohledu se však jednalo o zlomový moment kariéry, která díky tomu získala zcela po právu přívlastek úspěšná.

Patrick Sharp začínal s hokejem v Ontariu, navzdory tomu, že se narodil v Manitobě. Nejprve hrál za Thunder Bay Kings Program, poté za tým Thunder Bay Flyers, který náleží do United States League. Odtud putoval do univerzitního týmu Vermontu. V roce 2001, v době, kdy hrál univerzitní soutěž, byl pozván na vstupní draft National Hockey League. Zde uspěl, ve třetím kole, celkově jako 95. volba si ho vybrala organizace Flyers, tedy Philadelphia. Pro mladého hráče to byl jeden z prvních úspěchů, které v hokejové kariéře dosáhl.

Stal se tedy součástí Philadelphie, nicméně vedení klubu nechalo mladý talent ještě zrát. Dvě kompletní sezóny odehrál Sharp ve Vermontu, což se ukázalo jako správný krok, protože zde hokejově dospěl. Celkem odehrál 65 zápasů, ve kterých si připsal 53 kanadských bodů (25+28). Souběžně s hokejem se také věnoval vzdělání. Našel si cestu k přednáškám z dějepisu, a tak když se ho zámořští novináři ptali, do jakého historického období by se (kdyby to bylo možné) rád podíval, odpověděl následující. „(zcela bez váhání) Rád bych se podíval do období druhé světové války. Vím, že to bylo náročné pro všechny, ale hodně by mě zajímalo, jaké to bylo někde na frontě,“ dodal vážným tónem.

Sharpův debut v NHL se datuje do sezóny 2003-2004, kdy za Flyers odehrál tři utkání, v nichž vyšel bodově naprázdno. Značnou část sezóny však působil ve farmářským týmu Philadelphia Phantoms. V AHL na sobě stále pracoval, věnoval hodně času tréninkům a vyplatilo se. V následující sezóně dostal už mnohem více prostoru v nejslavnější hokejové soutěži světa, na farmu také cestoval, ale jen k menší porci zápasů. Ročník 2005-2006 byl z jeho osobního pohledu vydařeným, byl sice vytrejdovaný z Philadelphie do Chicaga, ale u nového zaměstnavatele dostáhl postupně výrazně lepších výsledků.

V úvodní sezóně v novém klubu se chtěl předvést v co nejlepším světle, což se mu podařilo. V 50 utkáních si připsal 23 kanadských bodů, v porovnání se sezónou, kdy dostal nejvíce prostoru u Flyers (41 utkání, 7 bodů), se jednalo o velmi výrazné zlepšení. Po několika sezónách kolísavé formy začal podávat stabilní výkony poprvé v ročníku 2009-2010. V základní části odehrál 80 utkání, v nichž získal 66 bodů. S Blackhawks postoupil do play-off, kde přišla jeho chvíle. Ve vyřazovacích bojích se mu dařilo, 22 odehraných zápasů, stejný počet bodů. Byl třetím nejproduktivnějším hráčem klubu, ale hlavně pomohl Chicagu získat nejslavnější hokejovou trofej na světě – Stanley Cup. Oslavy fanoušků a hráčů byly opravdu fenomenální. Podobný scénář se opakoval ještě jednou, v roce 2013 znovu se svými spoluhráči zdvihl nad hlavu pohár pro nejlepší tým NHL.

V současné sezóně Patrick Sharp odehrál 43 zápasů, ve kterých vstřelil deset branek a na jednadvacet přihrál. Celkem tedy jednatřicet kanadských bodů, což na útočníka není vyloženě vysoké číslo, ostatně, mezi forvardy je momentálně na šestém místě. Nicméně, kromě mnohého, jeho přínos pro Chicago je v přesilových hrách. Sedm z deseti gólů vstřelil právě v početní výhodě. Jeho průbojný, dobře technicky promyšlený styl hry zapadá do přesilovkové taktiky Chicaga, není náhoda, že v tomto ohledu vede klubovou statistiku letošního ročníku. „Jsem rád, že od trenéra dostávám prostor v přesilových hrách, jsem členem druhé přesilovkové formace, snažíme se hrát podobně jako ta první pětice,“ nechal se slyšet Patrick Sharp.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.