bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Ну, прощaй, покa, Cашa. Alexander Burmistrov opouští NHL

25. prosince 2017, 19:57

Petr Adler

Nebylo to krásné, a proto toho bylo víc než dost, rozhodl se ruský střední útočník Alexander Olegovič Burmistrov (na snímku). Vzápětí zdvořile požádal generálního manažera Vancouver Canucks Jima Benninga o uvolnění ze smlouvy. Z Benningova e-mailového sdělení nevyplývá, že by Canucks museli Burmistrova nějak vyplácet, ze stručného twitterového sdělení hráčova zástupce Dana Milsteina vyplývá pouze tolik, že zpráva o Burmistrovově příštím působišti bude zveřejněna v nejbližších dnech.

Je to poměrně smutný konec nadaného šestadvacetiletého útočníka, kterého si Atlanta Thrashers (vzpomínáte si na ně?) vybrali v roce 2010 jako osmého hráče v pořadí. Vzali ho s sebou, když se stěhovali do Winnipegu, kde se stali Jets, kteří ho vyměnili k původním Jets, nichž se stali postupem doby Arizona Coyotes, aby nakonec skončil u Vancouver Canucks.

Přitom to nebylo tak, že by chlapec přišel z Ruska (z Ak-Bars Kazaň) rovnou do NHL: nejdříve si zahrál v kanadské juniorce za Barrie Colts v Ontariu, a ti si ho nemohli vynachválit.

Před oním hráčským výběrem (draft) roku 2010 se někteří skauti vyjadřovali, že Burmistrov sice je šikovný hráč, ale že je lehounký jak pírko. Měl by přibrat alespoň dvacet liber, říkali, tedy zhruba deset kilo.

Skauty z Atlanty zaujalo hlavně to, že Burmistrov v 62 zápasech v barvách Colts nastřílel soupeřům 22 branek a přidal 43 nahrávky, tedy celkem měl 65 bodů, více než bod za zápas.

Navíc se neztratil ani v pohárové soutěži. Pomohl dostat Colts až do finále ontarijské hokejové ligy (OHL): v 17 utkáních vsítil osm gólů a přidal osm nahrávek.

Burmistrov si také zahrál za Rusko v mistrovství světa dvacítek, tedy v soutěži, kterou berou severoameričtí hokejoví znalci velice vážně. Připsal si tři branky a jednu nahrávku v šesti zápasech.

Ba dokonce ho OHL jmenovala do mužstva hráčů budoucnosti, které vedl (proti mužstvu Dona Cherryho) Bobby Orr.

Co ještě říkali skauti

Jeho hlavním přínosem je rychlost a tvůrčí hra. Ve své věkové skupině je patrně jedním z nejvíce vzrušujících hráčů, shodli se skauti. Umí vytvářet útočné možnosti i ve chvílích, kdy se žádná nejeví jako možná.

A závěr: sice není dost veliký a měl by přidat na váze, ale první zkoušku v Severní Americe složil s vyznamenáním.

Tehdejší generální manažer Atlanty Rick Dudley se rozplýval nad Burmistrovovým výkonem: tréninkový tábor nováčků Thrashers se zdál být dokonalým odrazovým můstkem. Burmistrov vzápětí postoupil do dalšího kola, když ho Thrashers pozvali do hlavního tábora, kde už se hrálo o místo v mužstvu pro NHL.

Co se stalo?

Nikdo nemá vlastně ponětí. Hráč, od kterého si všichni, kteří ho najímali, slibovali nádherné výkony, se pravidelně při nástupu rozjel. Jenže jeho hvězda pravidelně mizela do neznáma.

Situace u Vancouver Canucks je výmluvná: mužstvu chybí zranění útočníci Sven Baertschi (čelist), Bo Horvát (chodidlo), a Brandon Sutter (pověstná LBI, tedy zranění v dolní části těla). Všichni tři jsou na seznamu dlouhodobě zraněných. Křídelního útočníka Dereka Dorsetta donutilo vážné zranění zad k odchodu do důchodu ze zdravotních důvodů.

A Canucks, místo aby dali Burmistrovovi více prostoru, raději vyměnili obránce Jordana Subbana do Los Angeles Kings za útočníka Nica Dowda.

V NHL odehrál 348 utkání, připsal si celkem 101 bod, a z toho mizerných (na jeho schopnosti) 37 branek.

Rodák z Kazaně už opustil NHL jednou, v roce 2013, a odehrál dvě sezóny za Ak-Bars ve svém rodišti. Návrat do Winnipegu nakonec opravdu nebyl návratem ztraceného syna.

Za Canucks Burmistrov v této sezóně hrál ve 24 zápasech. Před vánoční přestávkou mělo mužstvo na účtu celkem 37 utkání. Dal dvě branky a čtyři nahrávky (šest bodů), za poměrně nizounkou mzdu 900 tisíc dolarů.

“Alex se dnes rozhodl požádat o uvolnění ze smlouvy, aby mohl usilovat o možnost hrát mimo NHL,” napsal Benning, s výmluvným dodatkem: “Podporujeme jeho rozhodnutí a přejeme Alexovi všechno nejlepší.”

Kdo může za co?

O podobných situacích se kdysi vyjádřil velice přesně tehdejší vynikající útočník Petr Klíma, jeden z nejrychlejších a nejvtipnějších hráčů v dějinách NHL. Převedeno na situaci Aexandera Burmistrova: to by musel mít zatraceně dlouhou hokejku, aby dával více branek, když sedí někde na tribuně co zdravý, ale ze sestavy škrtnuty hráč (healthy scratch), nebo když už hraje, dostane pouhých pět minut za zápas.

V sobotu před vánoci prohráli Canucks proti St. Louis Blues poměrem 3-1. Burmistrov nehrál. Kouč Travis Green raději postavil sedmého obránce. Ne, že by to mužstvu nějak pomohlo.

Těžko říci, zda se Burmistrov někdy do NHL vrátí. To by musel projít řadou složitých kroků, včetně tzv. umístění na seznam volných hráčů (waiver list), z něhož by si ho mohlo vybrat kterékoliv mužstvo, aniž by hráč na to měl jakýkoliv vliv.

Hlavně: zdá se být dalším potvrzením, že někteří hráči na NHL prostě mají, a jiní ne. Mnohý hráč z NHL by se neuplatnil v Evropě, mnohý Evropan se neuplatní v NHL. To nijak nesnižuje jejich hokejové kvality. To prostě znamená, že dovedou jeden styl lépe než jiný.

A právě tohle se patrně přihodilo Alexandru Olegovičovi Burmistrovovi.

Na druhou stranu, když nebude v NHL, má naději, že si zahraje na olympiádě.

Jak moc by přítomnost Alexandera Olegoviče Burmistrova pomohla ruskému mužstvu ke zlatu, to už je zase úplně jiná otázka.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.