bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Bettman potvrdil, že Vermette si odsedí všech 10 zápasů - doplněno

26. února 2017, 2:29

Petr Adler

Komisař NHL Gary Bettman odmítl snížit výměru trestu útočníkovi Anaheim Ducks Antoineovi Vermetteovi za seknutí zezadu do nohy čárového rozhodčího Shandora Alphonse.

V jedenáctistránkovém rozhodnutí komisař ligy připustil, že Vermette nebyl dosud nijak trestán (kromě občasných dvou minut a dvakrát po pěti minutách), ale zdůraznil, že pravidlo o útocích na rozhodčí je jednoznačně.

Hráčské odbory NHLPA teď mají sedm dní, aby se rozhodly, zda se odvolají k nezávislému soudci (arbitrovi).

Průběh události byl jednoduchý: Vermette, hráč uznávaný jako mistr ve vhazování, v utkání svého mužstva proti Minnesota Wild 14. února prohrával jedno vhazování za druhým. Vždycky, když vhazoval Alphonso. Ducks sice nakonec vyhráli nejtěsnějším rozdílem (1:0), ale když nad ním vyhrál vhazování kapitán soupeře Mikko Koivu, Vermette se neudržel a švihl hokejkou čárového rozhodčího do lýtka těsně pod kolenem. (Viz snímek z hledáčku televizní kamery.)

Vermette ve čtvrtečním odvolacím řízení v Bettmanove kanceláří naznačil, že ho nejvíc otrávilo, že Alphonso v tomto vhazování pustil puk na led ve chvíli, kdy ještě nebyl připraven.

Bettman ve svém rozhodnutí vzal v potaz zápis rozhodčích, kteří označili Vermetteův zákrok jako útok tzv. druhého stupně.

Pravidla NHL mají poměrně přesně popisy útoku vůči rozhodčím, které pak řadí podle stupňů. Trest se řídí podle této stupnice.

Komisař Vermetteův trest nesnížil, ale ani neprodloužil. Hráč tak přijde o více než 97 tisíc dolarů na mzdě. Tyto peníze se ukládají na zvláštní účet, z něhož liga a NHLPA čerpají, když nějaký hráč (většinou bývalý) potřebuje podporu.

Vermette si v den Bettmanova rozhodnutí odseděl pátý zápas (Ducks proti Los Angeles Kings, domácí Kings vyhráli 4:1). Pakliže se nestane nic dalšího, bude se smět vrátit v neděli 12. března k zápasu proti Washington Capitals na domácím ledě v Anaheimu.

Bettman sice ve svém rozhodnutí zaznamenal Vermettovu “upřímnou lítost,” i to, že se ještě před odchodem do kabiny (trest vyloučení do konce utkání) Alphonsovi omluvil, jenže, dodal, to nic nemění na skutkové podstatě: hráč zaútočil na rozhodčího.

Odbory žádaly o snížení zákazu hry na pět utkání: Vermette j slušný chlapík, dostal za třináct let kariéry v NHL pouhé dva pětiminutové tresty, a kromě toho nevzal rozhodčího po lýtkách plnou silou, jen ho přes ně plácl.

Až na to, že zápis rozhodčích po utkání mluví řeči jasnou: šlo o seknutí (slash). Na tom rozhodčí lpěli i během vyšetřování v Bettmanově kanceláři.

Takže Bettman musel uzavřít: “Nejsou sice důkazy úmyslu zranit rozhodčího, avšak Vermetteův zásah nelze popsat ani jako pouhé poklepání (tap).”

Vermette vydal v sobotu večer prostřednictvím mužstva k celé věci následující prohlášení: “Souhlasím, že si zasluhuji zákaz hry. Neměl jsem se dotknout rozhodčího. Panu Shandorovi Alphonsovi jsem se omluvil, jakmile to šlo. Snažil jsem se ho na sebe upozornit, nesnažil jsem se ho zranit. Nicméně, používat k tomu hokejky, to byla moje chyba, a za to přijímám plnou zodpovědnost. Domnívám se ale, že zastavení činnosti na deset zápasů je přehnané, a proberu možnosti, které mi zbývají. Těším se, že se vrátím do sestavy co nejdříve.

Je ovšem pravda, že Bettman ani nemohl rozhodnout jinak. Nejen, že pravidla jsou stroze přesná, ale komisař musel také vzít v úvahu, že napětí mezi některými mužstvy, NHL jako soutěží, jejími hráči a jejími rozhodčími nebezpečně vzrůstá, a mnozí se obávají, že se blíží k okamžiku pořádného výbuchu.

Tohle už tu bylo

Jak už zmíněno v minulém článku o tomto případu, liga se rozhodně nechce dostat do situace kolem obránce Calgary Flames Dennise Widemana. Ten dostal za zákeřný krosček na čárového rozhodčího Dona Hendersona loni v lednu trest zákazu činnosti na dvacet zápasů.

Během onoho zápasu Wideman odmítl sdělení pozorovatelů možných otřesů mozku (concussion spotters), že by se měl okamžitě jít nechat vyšetřit, protože ho krátce před tím narazil protihráč tvrdě na hrazení. Když liga vynesla trest, Wideman se odvolal a hájil se, že nevěděl, co dělá, protože utrpěl otřes mozku.

Komisař Bettman tehdy trest potvrdil. Mimo jiné také proto, že se Wideman sice Hensdersonovi veřejně omluvil, ale z jeho textových zpráv, které liga obdržela, vyplynulo, že to celé považuje za frašku, kterou způsobili pitomí novináři.

Wideman se odvolal k nezávislému soudci, a ten nařídil, aby mu byl trest snížen o polovinu. Calgary Flames museli Widemanovi uhradit ušlou mzdu za devět utkání, ale NHL v první řadě vyrazila se zmíněným soudcem dveře, a kromě toho se odvolala k soudu: nezávislý soudce, podle jejího názoru, vůbec nevzal na zřetel ligové zdůvodnění.

Na okraj: Henderson je dodnes mimo provoz. Možná už si nikdy v životě nezapíská.

Liga poté zřídila skupinu nezávislých pozorovatelů, kteří mohou z Toronta nařídit, aby hráč, který projevuje jakékoliv sebemenší příznaky otřesu mozku, byl okamžitě odveden že střídačky na ošetřovnu, bez ohledu na to, co si o tom myslí on sám.

Jenže: Vermette se nemohl hájit ničím jiným než zkratem. Šlo hlavně o to, že ho sice celá liga uznává za skvělého hráče na vhazování, jenže v kritickém zápase Ducks proti Minnesota Wild prohrával jedno vhazování za druhým, případně ho čárový rozhodčí vyhazoval od bodu pro vhazování pro nejrůznější prohřešky. A šlo vždycky o téhož chlapa: Shandora Alphonse.

Zebry dupou

Rozhodčí se nechávají slyšet, že to tentokráte takhle nenechají. Padlo v té souvislosti jméno Jim Schonfeld. To kdysi býval kouč New Jersey Devils. Po jednom pohárovém zápase se neudržel. Vletěl do chodby, kterou se odebírali do své šatny rozhodčí. Chtěl se vrhnout na hlavního rozhodčího Dona Koharskiho, ale v tom mu někdo zabránil. Tak na něj alespoň ječel velice silným hlasem, že je tlusté prase, a ať si jde dát ještě jednu buchtu (doslova: Have another doughnut, you fat pig! Have another doughnut!).

Schonfeld měl smůlu: v chodbě byl kameraman, a jeho záběry šly do světa v přímém přenosu.

Rozhodčí naléhavě požádali, aby se okamžitě dostavil president ligy John Ziegler. Jenže ten byl zrovna na cestách v Londýně. Ne v tom kanadském (v Ontariu). V tom anglickém, s paní královnou a vůbec se vším všudy. Rozhodčí na místě vyhlásili stávku. Dokud se jim nedostane zadostiučinění, nepískají.

Příští zápas pískali jacísi amatéři, kteří měli potíže se základním bruslením i s rychlostí, s jakou se hraje v NHL. Vypadalo to trošku jako groteska. Zbrusu noví rozhodčí ani na sobě nesměli mít pruhovaná trika s nápisem NHL, takže pískali oblečeni v dresy nechutné žlutavé barvy.

Zrušit zápasy šlo pouze teoreticky. Ve skutečnosti by to byl pro NHL průšvih nad jiné.

Schonfeld se vzápětí od vedení NHL dozvěděl, že má zastavenou trenérskou činnost. Od té doby se ve špičkovém hokeji pohybuje jako asistent či jinak jmenovaný pomocník nejrůznějších manažerů, ale už nikdy za střídačkou mužstva NHL v úloze hlavního kouče.

To bylo prvně, kdy si rozhodčí dupli. Když liga před lety snížila tresty za útok na rozhodčího Danieli Carcillovi nebo Michaelovi Pecoví pod minimální maximum, ozývaly se mezi rozhodčími hlasy znechucení, ale o Schonfeldovi nepadlo ani slovo.

Ted je to napínavější.

Spiknutí? To snad ne!

Došlo to tak daleko, že se začalo (třeba jen šeptem) mluvit o spiknutí proti Widemanovi, nebo alespoň proti Calgary Flames.

Když se o této teorii dozvěděli rozhodčí, nepovažovali to za vtipné. A odhalili pečlivě ukrývané tajemství: Flames si prý stěžovali lize, že jsou na ně rozhodčí přísnější než na kterékoliv jiné mužstvo. Liga svolala schůzi, a rozhodčí přinesli stohy video nahrávek, které měly dokázat nade vší pochybnost, že naopak, Flames se jen bohapustě vymlouvají, a že rozhodčí dokonce neodpískali několik flagrantních přestupků, jimiž se provinil právě zmíněný Wideman.

Ani jedna z vysokých jednajících stran prý na té schůzi nemluvila šeptem.

Jenže číslice jsou prosté: Flames vedou letos NHL v počtu trestů i v počtu trestných minut.

Právem? Neprávem?

A do toho se najednou začne tlačit nějaký střední útočník z Anaheimu. Jen proto, že mu ten večer nešla vhazování tak, jak mu jdou obyčejně, vylil si rozladění na čárovém rozhodčím. A teď chce, aby se mu snížil trest.

To, jak též zmíněno v předchozím článku, se podle rozhodčích se nezakrytě blíží oné slavné příhodě že soudní síně, kdy chlap zabil kvůli pozůstalosti oba své rodiče a pak žádal o milost, protože je úplný sirotek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.