bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Calgary Flames napadli žalobu čárového rozhodčího Hendersona

5. července 2017, 7:24

Petr Adler

Žaloba čárového rozhodčího Dona Hendersona, která tvrdí, že mu obránce Calgary Flames Dennis Wideman zničil život nepatří před soud, protože spadá pod stanovy NHL, napsal výkonný ředitel mužstva John Bean v žádosti, aby soud z tohoto důvodu žalobu zamítl jako nepatřičnou.

Tohle by nebylo prvně. Otázka je, zda Calgary Flames se žádostí mohou uspět.

Organizované násilí?

Hráči NHL (a liga potažmo s nimi) stáli několikrát před soudy kvůli násilnickým činům.

Třeba Todd Bertuzzi, v roce 2004 zaměstnanec Vancouver Canucks, který na ledě málem zabil protihráče Stevea Moorea, tehdy zaměstnance Colorado Avalanche, proto, že Moore o týden dříve zranil tehdejšího kapitána Canucks Markuse Naslunda.

Bertuzziho útok ukončil Mooreovu hokejovou kariéru.

Nebo Marty McSorley, který v roce 2000 v barvách Boston Bruins málem zabil bývalého útočníka Canucks Donalda Brasheara.

Názor ligy tehdy vyjádřil vedoucí jejího právního oddělení, dnes zástupce komisaře Bill Daly.

Dál najevo, že liga McSorleyho potrestala sama (v podstatě mu zákazem činnosti vlastně ukončila kariéru), a že dává přednost tomu, aby se jí do jejích věcí nepletl nikdo zvenčí.

“Jak jsme řekli v době, kdy jsme nařídili zákaz činnosti,” napsal tehdy Daly, “domníváme se, že liga zakročila rychle, rozhodně a patřičně, a nedomnívali jsme se, že by bylo zapotřebí dalších kroků. Proto bychom dali přednost tomu, kdyby veřejný žalobce nečinil jak učinil. Nicméně, vancouverské úřady se rozhodly dle svého uvážení a my s nimi budeme spolupracovat jak nejlépe budeme moci.”

Podobných průšvihů bylo v dějinách NHL více, k poslednímu soudu před Bertuzziho případem došlo v roce 1988, kdy Dino Ciccarelli (tehdy zaměstnanec Minnesoty, tenkrát ještě North Stars) vzal tehdejšího obránce Toronto Maple Leafs Lukea Richardsona několikrát hokejkou po hlavě. Věc vzal do ruky trestní soud a napařil mu jeden den basy a tisíc dolarů pokuty (to druhé ho asi bolelo víc).

V roce 2011 narazil obránce Boston Bruins Zdeno Chára útočníka Montreal Canadiens Maxe Paciorettyho do podpěry skla nad hrazením tak nešťastně, že mu způsobil vážně zranění. Rozčilený policejní úředník nařídil vyšetřování za účelem žaloby z trestného činu, veřejný žalobce ale nakonec případ ukončil jako nešťastnou náhodu.

Prapodivnost na ledě i mimo něj

Případ Dennise Widemana je stejně jednoduchý, jako je skandální.

V zápase na domácím ledě 27. ledna 2016 ho zezadu narazil na hrazení útočník Nashville Predators Miikka Salomäki. Wideman se jakžtakž sebral, a dost omámeným způsobem se vydal na střídačku svého mužstva. Cestou míjel čárového rozhodčího Dona Hendersona, který k němu byl otočen zády, zvedl hokejku, a takový krosček by patřil do učebnic hokejového sprosťáctví.

Henderson se složil, Wideman dojel na střídačku. Tam mezitím volali pozorovatelé, kteří naznačili, že by se měl Wideman odebrat do kabiny k vyšetření, zda neutrpěl otřes mozku.

Wideman tento návrh odmítl, řka, že mu v životě nebylo lépe. Zápas dohrál, a teprve když mu NHL nařídila zákaz činnosti na 20 utkání, začal se hájit, že nevěděl, co dělá, neboť utrpěl otřes mozku.

Od příští sezóny se stalo rozhodnutí pozorovatelů závazným, jenže to už bylo po Widemanův případ pozdě.

Komisař ligy Gary Bettman tehdy v odvolání trest potvrdil, Wideman se s odborářskou podporou NHLPA odvolal k nezávislému rozhodčímu Jamesovi Oldhamovi, ten mu trest snížil o polovinu, liga rozhodčího vyhodila, dala jeho rozhodnutí k soudu, a soud se nakonec usnesl, že to liga trochu přehnala. V kolektivní smlouvě stojí, že rozhodnutí nezávislého rozhodčího je závazné pro obě strany, takže závěrečné usnesení oznámilo, že to si měla liga vyjednat lepší kolektivní smlouvu.

Žádné peníze mu nevrátí zdraví

Horší je, že Henderson dodnes trpí následky těžkého otřesu mozku, musel podstoupit složitou operaci páteře, a jeho kariéra v NHL je doslova u konce.

Proto žaloval Calgary Flames a Widemana o více než 10 miliónů dolarů.

Výkonný ředitel Flames John Bean se ve své žádosti, aby soud Hendersonovou žalobu zamítl jako nepatřičnou v celém rozsahu, odvolává na Bettmanova slova o tom, že tyhle věci ošetřují stanovy NHL, a nikdo jiný se do nich nemá co plést.

“Don Henderson,” napsal Bean, “byl zaměstnancem NHL, tedy byl vázán jejími stanovami. Všechny nároky, vznesené v jeho žalobě spadají pod úplnou a výlučnou pravomoc komisaře tak, jak to stojí ve stanovách. Komisař navíc rozhodl, že všechny nároky, které vyplývají ze žaloby, spadají pod arbitraci (v rámci NHL). Doložka o arbitráži není neplatná a zrušená, nefunkční nebo znemožněná. Žaloba by tedy měla být ve prospěch žalovaných zamítnuta na věčnost.”

To všechno je pravda, až na to, že stanovy NHL se nezabývají tím, že je někdo doživotně zneschopněn vinou násilného činu.

Navíc bude zajímavé, co bude soudce říkat, až se Hendersonův právník zmíní o precedentech. Těch je v dějinách NHL (viz shora) dost, a ve všech případech (kromě toho Chárova) došli soudci poměrně jednomyslně k závěru, že kdyby si někdo něco takového dovolil někde na ulici, šel by za mříže bez jakýchkoliv dalších okolků.

Navíc se k Hendersonově žalobě přidala provinční vláda Alberty, která žádá, aby Calgary Flames a Wideman uhradili náklady na Hendersonovu léčbu. Ty až dosud platilo nemocenské pojištění. A vláda nikdy nebyla zaměstnancem NHL. Jenom platila (dodnes platí) za léčbu zranění, která způsobil jeden zaměstnanec NHL druhému zaměstnanci NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.