bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Calgary Flames ukázali kouči Gulutzanovi dveře

18. dubna 2018, 5:52

Petr Adler

Generální manažer Calgary Flames Brad Treliving, dost možná ve společnosti svého nadřízeného, vice-presidenta Briana Burkeho, případně i ve společnosti samotného presidenta mužstva Kena Kinga, strávil víkend v rozjímání o budoucnosti svého mužstva v nedalekém (na kanadské poměry) Banffu. Přijel odtud pevně rozhodnut, že se musí bezpodmínečně něco stát. A stalo se, a ne, že ne: Glen Gulutzan, hlavní kouč mužstva (na snímku), je od úterka nezaměstnaný.

Do vypršení smlouvy s Flames mu chybí ještě jedna sezóna, takže bude dostávat mzdu, aby nepracoval. Potvrdilo se (jako by toho bylo zapotřebí) pravidlo, že koučové se najímají proto, aby mohl někdo dostat padáka. V angličtině se to rýmuje: coaches are hired to be fired.

Spolu s Gulutzanem si neúspěšnou sezónu odskákali jeho asistenti Dave Cameron a Paul Jerrard.

Další asistent, Martin Gelinas, zůstává, stejně jako kouč brankářů Jordan Singalet a kouč, který má na starosti rozbory video nahrávek, Jamie Pringle.

Je sice pravda, že Flames vyhráli v pravidelném čase více zápasů (37) než prohráli (35), dalších deset zápasů prohráli v nastavení, takže z těch získali alespoň po jednom bodu, jenže prošvihli soutěž o Stanleyův pohár. Nedostali se tam ani co tzv. divoká karta.

Kdo jsi bez viny, házej kamením

Treliving připustil, že nikdo, ani on, není bez viny, ale to už tak bývá, že vyhrává hráč s vyšší kartou.

Calgarské z možnosti ohrnovat nos nad severními sousedy, Edmonton Oilers, vyřadily poměrně mizerné výsledky na domácím ledě, ještě mizernější přesilovky a naprosto zběsilá řada proher ke konci pravidelné sezóny.

Ironie nad jiné: ještě v lednu byli Flames, po sedmi vítězstvích v řadě, na skvělém druhém místě v tichomořské divizi. Pak prohráli šest utkání za sebou a ze zaručeného postupového místa sklouzli mezi divoké karty. Drželi se zuby-nehty. Udrželi se tam ale pouze do neděle 25. února. Následovalo utrpení: dvě vítězství z jedenácti záverěčných utkání pravidelné sezóny.

Jak moc za to může kouč?

Zcela upřímná odpověď zní: ani dost málo. Jestli hráče nemotivuje, že se živí, a docela dobře živí, svým vlastním koníčkem, jestli je nemotivuje, že obecenstvo od nich očekává určitou úroveň výkonů, protože, to se nedá svítit, přece jen patří mezi celosvětovou špičku, a to tak, že jeden každý z nich, jestli je nemotivuje pravidelná výplatní páska, pak je může kouč prosit na kolenou, aby sakra už konečně zabrali, a nepomůže mu ani svěcená voda.

Někteří říkali, že jedním z důvodů poklesu výkonnosti mužstva bylo, že Glen Gulutzan ztratil pozornost hráčů. Doslova se tomu anglicky říká, že ztratil kabinu (he lost the room).

Zkuste podobně nejapnou výmluvu v jakémkoliv jiném zaměstnání (a profesionální sport není nic jiného než zaměstnání).

Ano, je pravda, že mužstvu po poměrně dlouhá období chyběli jeho přední hráči. Třeba střední útočník Sean Monahan hrál hodně dlouho dost nepříjemně zraněný, a nakonec, když bylo jasné, že i kdyby hrál jako všichni Bozi světa, stejně mužstvo nezachrání před potupou, podstoupil něco chirurgických zákroků a od prvního jarního dne (ve středu 21. března) byl mimo provoz. Nebo brankář Mike Smith, kterého generální manažer přivedl během letní přestávky, hrál výborně. Jenže pak se zranil, a po návratu to byl úplně jiný hráč.

Může za to snad kouč?

Glen Gulutzan přivedl Flames do pohárové soutěže hned ve své první sezóně. Flames nakonec prohráli v prvním kole s Anaheim Ducks. Na první pohled to vypadalo, že prohráli hladce, ale podrobnější pohled byl jasný: Ducks se opravdu hodně nadřeli.

Další sezóna nestala za nic. Chce snad vedení Flames říci, že Glen Gulutzan přes léto zpitoměl?

Dobrá, Flames doma prohráli 24 zápasy, vyhráli jich pouze 17, a čtyřikrát vybojovali po bodu za prohru v nastavení. Přesilovka se umístila na čestném devětadvacátém místě v lize. Otázka zní i nadále úplně stejně: proč si to má odskákat právě kouč?

Hejbající se škatule

Gulutzan vystřídal za calgarskou střídačkou Boba Hartleyho. Byl to Treliving, kdo v prosinci 2014 dal Hartleymu vánoční dáreček v podobě prodloužené smlouvy.

Za půl druha roku s ním vyrazil dveře. Že prý byl Hartley příliš nesmlouvavý.

Gulutzana si Treliving vybral proto, že prý se s ním mohou hráči domluvit o něco lépe. Právě proto se stalo, že když Gulutzan párkrát v právě uplynulé sezóně přerušil trénink, aby svým hráčům vyspílal (a mlátil přitom hokejkou o led), dostalo se té pro něj netypické příhodě palcových titulků. A technici, kteří v rozhlasových a televizních vysíláních vypípávaji slova nevhodná k jídelnímu stolu či do smíšené společnosti, si v obou případech přišli na své.

Treliving při tiskovce ve Scotiabank Saddledome připustil, že všichni členové vedení sdílí určitou část zodpovědnosti za nepovedenou sezónu. Šel tak daleko, že řekl, že mužstvo příliš spoléhalo na příliš málo hráčů. Kdopak asi odpovídal za sestavu? Kouč může postavit pouze hráče, které přivedl generální manažer.

Čísla jsou neúprosná: Calgary Flames začínají hledat čtvrtého kouče. Za devět let vystřídali tři: Brent Sutter je vedl v letech 2009 až 2012, po něm je vedl do roku 2016 zmiňovaný Hartley, a teď se rozloučili po dvou sezónach s Gulutzanem.

A další neúprosná čísla: Calgary Flames se do pohárové soutěže v posledních devíti letech probojovali dvakrát.

I kdyby měli zatracenou smůlu na kouče, najímal je generální manažer.

Mužstva pod Gulutzanovým vedením (kromě Calgary Flames také Dallas Stars v letech 2011 až 2013) vyhrála v pravidelné hrací době 146 utkání, prohrála jich 125, a dalších 23 utkání ztratila v nastavení.

V této chvíli je v NHL několik koučů, kteří jsou bez práce: Alain Vigneault, Dan Bylsma, Dave Tippett, bývalý kouč a generální manažer Flames Darryl Sutter, může se k ním přidat Bill Peters.

Další otázka zní: kolik z nich si řekne, že mu stojí za to, stát se koučem Calgary Flames dokud mají takhle báječně schopné vedení?

Treliving sice tvrdí, že najme pouze chlapa, který už má zkušenosti z NHL z první ruky, ale právě tihle uchazeči o zaměstnání si dovedou vybírat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.