bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: červená knihovna Jacoba Trouby

15. července 2019, 8:55

Petr Adler

Za odchodem Jacoba Trouby z Winnipegu k New York Rangers nebyla chamtivost: jeho snoubenka, takto studentka lékařství, se v přípravě na svou specializaci musí učit v Americe. Proto obránce Jets řekl generálnímu manažerovi Kevinovi Cheveldayoffovi, že svoji budoucnost vidí na jih od 49. rovnoběžky. A Cheveldayoff to pochopil.

Kelly Tysonová získala na michiganské universitě bakalářský titul ve vědách (hlavně biologických), které se vztahují k lékařství: osoby, které se v Severní Americe chtějí ucházet o tento obor, musí nejdříve získat znalosti, jímž se říká před-lékařské (severoamerická zkratka: pre-med).

Slečna Tysonová se poté vydala do Austrálie, kde na universitě v Sydney úspěšně dosáhla magisterského titulu.

A pak, zamilovaná až po uši, se vrátila do Severní Ameriky, kde souhlasila, že se stane snoubenkou Jacoba Trouby.

Studovala na Floridě. To je sice Winnipegu blíže než Austrálie, ale z hlediska života praktického je ten rozdíl ve vzdálenostech celkem lhostejný.

Navíc se slečna Tysonová uchází o práci ve specializaci, v níž by prý měla v Americe lepší budoucnost než kdekoliv jinde (veřejně ji ale nepojmenovala).

Jednoduché vysvětlení

Na profesionální sportovce se každý kouká jenom jako na profesionální sportovce, vysvětlil Trouba. Jenže každý člověk, tedy i profesionální sportovec, může mít v životě i spousty jiných cílů: “Chci být manželem, otcem, a její kariéra je důležitá. Pracovala velice pilně, aby se dostala tam, kde je. Chci pro ní všechno nejlepší, stejně, jako to ona přeje mně.”

A právě takhle to vysvětlil svému generálnímu manažerovi. Trouba je od konce této sezóny omezeně volný hráč (RFA, tedy restricted free agent), ale po nastávající sezóně bude volný bez omezení (UFA, tedy unrestricted free agent).

“Chtěli jsme najít způsob, abychom mohli oba uspět,” vysvětlil Trouba. “Jistě, (slečna Tysonová) to mohla zkusit jinde také, jenže právě New York je v tomto ohledu nejvhodnější.”

Jak pravil Cheveldayoff, Trouba bude napřesrok zcela volný, a on neviděl jediného důvodu, proč by svému obránci měl stát v cestě za štěstím.

Ve Winnipegu se našla řada rozzuřených příznivců Jets, kteří velice veřejně dávali najevo názor, že Trouba je hamižný chlapík, který přiložil mužstvu nůž k hrdlu, vždyť si vzpomeňte, jak se cukal, když mu vypršela nováčkovská smlouva a nakonec přistoupil na pouhé dva roky tzv. přemosťovací smlouvy (celkem za šest miliónů), a jak se pak loni dodupal až k arbitráži, která mu přisoudila smlouvu na jeden rok za pět miliónů. A teď chce modré z nebe, i když musí vědět, že na nové smlouvy čeká ještě několik dalších hvězd (třeba Patrik Laine nebo Kyle Connor).

V tom posledním bodu je logika rozčilených příznivců Jets hodně nemístná: Trouba svým odchodem dal Cheveldayoffovi možnost pracovat s větší částkou než s tou, s níž by mohl hrát, kdyby hřmotný obránce zůstal a pověřil svého zástupce Kurta Overhardta, že chce dostat dvojnásobek současné mzdy, a ani o cent méně.

Jako první volba Winnipegu (devátý v pořadí prvního kola roku 2012) sice odvedl solidní výkony, ale lpět na odchodu se rovná zradě, tvrdí tito příznivci. Má být v první řadě věrný mužstvu, které mu udělalo takovou čest, že si ho vůbec vybralo.

Jenže Trouba za těch šest let v NHL ví něco, co těm protestantům asi nedošlo: už teď vlastně hraje ve vypůjčeném čase. Průměrná délka kariéry hráče NHL činí zhruba čtyři a půl roku.

Čísla mluví jasně: v základní části odehrál Trouba za Jets 408 utkání, vstřelil 42 branek, nahrál na dalších 137 (součet: 179 bodů), v důležité kategorii + / - má kladnou číslici 37, zatímco v pohárové soutěži má na účtu 27 utkání, v nichž zaznamenal dvě branky a čtyři nahrávky, a skončil v plusu (tři).

Krátce po oznámení o výměně sdělil generální manažer Rangers Jeff Gorton, že zahajuje jednání s Troubovým zástupcem Kurtem Overhardtem o dlouhodobější smlouvě. Upřesnil zároveň, že jde o smlouvu, která by platila déle než do středy 1. července 2020. Toho dne totiž by Trouba, nezavázán smlouvou, vstoupil do ráje úplně volných hráčů. Gorton neřekl, kolik let chce Trouba, a na jak dlouho by se chtělo zavázat mužstvo.

Tak je to ostatně v naprostém pořádku, Jde přece o soukromou smlouvu mezi soukromým podnikem (mužstvem) a soukromým podnikatelem (hráčem).

Zčeřené bahno

Naprosto obvyklé mlčení obou stran o jednání o novou smlouvu ovšem zavdalo příčinu komentátorovi listu New York Post Larrymu Brooksovi, aby vyjádřil nad tím vším pochyby. Jakápak láska nebeská, vyjádřil se Brooks, a jakápak dlouhodobější smlouva.

Kdyby Trouba teď souhlasil s nejdelší možnou dobou platnosti, bude to na sedm let. Stačí počkat do jarní uzávěrky výměn, a bude se smět ucházet o osmiletou smlouvu. Zatím podepíše smlouvu na jednu sezónu. Na jaře, v den uzávěrky výměn, se bude smět domluvit na osmileté smlouvě.

Jistě, připustil e své představivosti Brooks, do jednoleté smlouvy se budou jen těžko prosazovat doložky o zákazu výměn. Může se tedy úplně klidně stát, že by Trouba riskoval, že by někdy koncem února vstoupil do obýváku, aby draze milované bytosti sdělil, že se bude stěhovat někam jinam, bezpečně mimo stát New York nebo stát New Jersey.

Brooks si patrně nevšiml drobné změny v myšlení hráčů NHL: pět až šest let je slušná záruka, cokoliv nad to je vystavuje nebezpečí, že budou vázáni smlouvou, která z nich udělá v posledních pár letech platnosti nuzáky: mzdový strop se zvýší nad dnes platná očekávání, takže jejich plat bude za těch sedm až osm let platem zelenáčů.

Kromě toho si Brooks asi nevšiml, že dnešní smlouvy obsahují v prvních sezónách neslýchané částky co odměny za podpis. Jen od letošního července to vypadá, že volní hráči, kteří se upsali novým mužstvům, dostanou devět desetin smluvených částek dříve, než vůbec nastoupí k prvnímu zápasu základní části.

V Troubové zájmu tedy je začít jednání o dlouhodobější smlouvě právě teď.

A právě to generaslni manažer Gorton a hráčský zástupce Overhardt dělají.

Sam Trouba se zatím nijak nevyjádřil k Brooksově tvrzení.

Nový obránce Rangers pouze řekl, že ho telefonická zpráva o výměně příjemně překvapila. Vlastně ji nečekal, a když, ne tak hned. Byl doma, připravoval večeři, když mu zavolal Kevin Cheveldayoff, aby se s ním rozloučil, a vzápětí mu zavolal Jeff Gorton, aby ho přivítal.

Ne, na rozzlobené příznivce Jets se nezlobí, řekl, jen je prosí, aby zvážili, že láska může přenášet hory, a to právě že je jeho případ.

Šest let strávených v hlavním městě Manitoby, uzavřel Trouba, to je dlouhá doba. Zanechává ve Winnipegu spousty kamarádů, jak mezi dnes už bývalými spoluhráči, tak i mezi fanoušky, s nimiž se za ta léta setkal.

“Vyrostl jsem tam jako člověk i jako hráč,” řekl Trouba. “Za to budu vděčný jak Winnipegu, tak Jets.”

A na jeden zápas nezapomene: ve třetím utkání druhého kola pohárové soutěže roku 2018 proti Nashville Predators vedl soupeř po první třetině 3-0. Ve druhé třetině přispěl Trouba brankou k vyrovnání, Jets nakonec ten veer vyhráli 7-4, a v sedmém zápase Predators vyřadili.

New York Rangers, řekl Jacob Trouba, je mužstvo budoucnosti, a on bude rád, bude-li její součástí.

Ale hlavně bude rád, když si jeho vyvolená splní sen a zahájí lékařskou dráhu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.