bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Columbus prý objevil Ameriku. Artěmij Panarin také

2. února 2019, 1:06

Petr Adler

Podle Artěmije Sergejeviče Panarina je Columbus v Ohiu místem, kde dávají lišky dobrou noc, a to je jediný důvod, proč chce jít jinam: za světly velkoměsta.

Sedmadvacetileté levé křídlo Columbus Blue Jackets pochází z městečka jménem Korkino, sídla korkinského okresu na východních svazích jižního Uralu, 42 kilometrů od krajského města Čeljabinsku. Počet obyvatel v Korkinu už nějaký čas klesá: v roce 2002 tam žilo něco málo přes 45 tisíc lidí, letos tam je hlášeno 38 a půl tisíce místních občanů. V mizerném zapadákově Columbusu je tomu naopak: dnes tam žije zhruba 900 tisíc obyvatel (v roce 2002 bydlelo v Columbusu něco málo přes 711 tisíc obyvatel).

Korkino se vyznačuje jedním (slovy: jedním) uhelným dolem. Obrovským. V Rusku je přece obrovské všechno.

Columbus se vyznačuje významnými vysokými školami, řadou výzkumných ústavů, zvláště v oblasti aplikované chemie a lékařství, kromě nejrůznějších sportovních soutěží tam mají také docela dobře rozvinutý zábavní průmysl (i s bary a diskotékami).

Ovšem, a v tom má Artěmij Panarin naprostou pravdu, kam se takový Columbus hrabe třeba na takový New York nebo na Los Angeles. I když je otázka, kde vlastně Panarin vzal takové dobré pocity ze života ve víru velikých měst: v Rusku hrával za Podolsk a Kazaň, tedy žádné zvláštní metropole, nakonec za Petrohrad (snad jedině tam), v NHL před odchodem (výměnou) do Columbusu nastupoval za Chicago, což sice není vesnice, ale k duchu záře reflektorů to má dost daleko.

Vážněji řečeno: Panarinův zástupce Daniel Milstein sdělil (doslova, ovšem v angličtině, tohle je překlad), že: “Oznámili jsme mužstvu, že budeme ochotni jednat o Artěmijově budoucnosti až po sezóně. V tuto chvíli dáváme přednost soustředění na zbytek sezóny, snaze získat Stanleyův pohár pro CBJ a jejich příznivce. Více k tomu nebudeme dodávat.”

Jak je na tom

Panarin podepsal 28. prosince 2016 dvouletou smlouvu s Chicago Blackhawks, po šesti miliónech dolarů ročně. V té samé sezóně získal Calderovu cenu pro nejlepšího nováčka NHL. Blackhawks došlo, že po vypršení smlouvy, kterou s ním sjednali, bude neomezeně volným hráčem (UFA, tedy unlimited free agent), a bude od nich chtít pohoří i údolí. Podívali se podrobně na svoji sestavu, a vzápětí si uvědomili, že tenhle přepych jim nedovolí omezení mzdového stropu. V červnu 2017 se Panarin stal zaměstnancem Columbusu, a do Chicaga putoval Brandon Saad.

Z hlediska čistě obchodního si loni připsal po více než po bodu za zápas (tedy v 81 utkáních celkem 82 bodů za 27 branek a 55 nahrávek), v této sezóně mu připisují po 48 odehraných utkáních už 57 bodů (20 branek a 37 nahrávek), a tyhle výsledky znamenají, že si může činit nárok na řádné zvýšení platu.

Generální manažer Jarmo Kekalainen nikdy neřekl, že by mu ty prachy nedal, jenže: Panarin čeká na konec sezóny. Jeho soukromé vysvětlení je prosté: strašně rád hraje pod vedením kouče Johna Tortorelly, své spoluhráče miluje jako rodné bratry, abychom zůstali u ruských výrazů. Hrát hokej v Columbusu se mu líbí. Nelíbí se mu v Columbusu žít.

Ovšem: ne, zdůraznil Panarin, nikdy nepožádal a nebude žádat o výměnu. Má přece platnou smlouvu, moc dobře ví, co se sluší a patří.

Kekalainen stojí před těžkým rozhodnutím. Jeho mužstvo je na tom poměrně dobře (ve chvíli vzniku těchto řádků je v Metropolitní divizi na třetím místě, na špičku mu chybí pouhé čtyři body). Postup do pohárové soutěže v tuto chvíli vypadá jako daná věc. Může se stát, že Blue Jackets dokráčí hodně daleko, třeba až i do pohárového finále. Generální manažer teď musí zodpovědně posoudit: je to skutečná možnost nebo je to jen bláhově šílený sen? Musí tedy rozhodnout, zda, je-li to opravdu skutečná možnost, se má vzdát výměny Artěmije Panarina za někoho, kdo bude třeba skoro tak dobrý jako ruský útočník, ale nebude mu vadit, že hraje v Ohiu. Nebo má riskovat, že mu Milstein hned v pondělí 1. července odpoledne hodí drát, aby mu ve veškeré zdvořilosti oznámil, že jeho zákazník Artěmij Panarin zvolil cestu volného hráče a už má na stole několik nabídek? A že všechny jsou z měst, kde se to vysloveně hemží divadly, koncertními síněmi, galeriemi a nočními podniky s neonovými poutači?

Je známo, že několik mužstev se už teď Kekalainena ptalo, koho by chtěl získat výměnou před pondělkem 25. února za Panarina. Je dokonce známo, že Dale Tallon se jménem Florida Panthers ptal, koho by chtěl za Panarina, a současně také za jeho krajana, brankáře Sergeje Andrejeviče Bobrovskyho. Že by je chtěl oba.

Ой. мама Россия!

Kekalainen, původně Fin, musí ty své dva Rusy nenávidět. Nejen proto, že Finové (díky svému dějepisu a zeměpisné poloze) nikdy neměli moc zvláštních důvodů mít Rusy a Rusko v nějaké obzvláštní lásce.

Bobrovsky, který se po této sezóně také stane neomezeně volným hráčem, dal podobně jako Panarin najevo, že o nové smlouvě se bude bavit až po sezóně.

Rodák z východosibiřského Novokuzněcka (dříve Kuzněck, pak Stalinsk) nedává nijak najevo, že by mu Columbus připadal jako zapadákov. Ostatně, Novokuzněck je počtem obyvatel zhruba stejně početný jako Columbus. Za to ale Bobrovsky čas od času vyjádří všeobecnou nespokojenost své široké ruské duše. A letos mu jednou za podobné vyjádření generální manažer dokonce nařídil jednodenní zákaz hry. Podrobnosti jsou dodnes tajemné jako hrad v Karpatech. Je jen známo, že kromě ústních urážek měly snad padnout i facky. Manny Legace, kouč brankářů mužstva, mlčí. Zticha jsou i všichni ostatní. Jako kdyby vedení nařídilo mafiánskou omertu: kdo promluví, nedožije se rána.

V každém případě je to tak, že Bobrovsky sice v této sezóně nezáří tak, jako záříval (dvě Vezinovy ceny pro nejlepšího brankáře NHL mluví jasnou řečí), jenže: už teď pobírá něco málo pod sedm a půl miliónů dolarů, je mu pouze 30, na brankáře skvělý věk, a hlavně: jeho smlouva zahrnuje tzv. doložku o stěhování jen s jeho souhlasem (no-move clause, tedy NMC).

Jistě, může se najít mužstvo, které nabídne Columbusu za Bobrovskyho modré z nebe. Najme si ho pouze co nájemného vraha, který mu má pomoci k dosažení mety nejvyšší. Co se stane pak, stane se pak. Až na to, že jestli se Bobrovsky rozhodne, že ne, bude platit, že ne.

V Panarinově případu to má Kekalainen jednodušší: útočník nemá ve smlouvě žádnou omezující doložku.

Nejhorší na tom celém je, že Kekalainen nemá na lebce tolik vlasů, aby si je mohl trhat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.