bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: do života Jana Hejdy vstoupil John Tortorella

6. prosince 2015, 7:46

Petr Adler

Za to, že Jan Hejda nepoletí s rodinou na Vánoce do Čech může kouč Columbus Blue Jackets John Tortorella.

Hejda, kterému po skončení minulé sezóny vypršela smlouva s Colorado Avalanche, přijal pozvání Blue Jackets. Jenže řekl předem, že nějakou dobu nebruslil, a že by si velice nerad dělal na stará kolena ostudu. A tak se s vedením Columbusu domluvil, že by se dostal do hokejové formy na jejich farmě, Lake Erie Monsters v Clevelandu.

A pak že se uvidí.

Cleveland i Columbus jsou ve státě Ohio. Jsou od sebe vzdáleny kolem 230 km, což je autem něco málo přes dvě hodiny (pakliže člověk zbytečně neriskuje a jede podle pravidel).

Tortorella po službách českého obránce toužil i dříve, když ještě pracoval jako kouč New York Rangers.

Hejdova dohoda s Blue Jackets je poněkud neobvyklá. Na papíře sice vypadá jako typická smlouva o vyzkoušení (PTO: professional tryout), jenže v Hejdově případu se nijak moc nehovoří o tom, že by snad hrál za Monsters. Mluví se návratu do formy (conditioning stint). Dokonce je v dohodě stanoveno, že kdyby se náhodou stalo a někdo v době jeho clevelandského pobytu nabídl Hejdovi lepší smlouvu než by mu nabídli Blue Jackets, sdělí to hráč vedení mužstva v Columbusu. Blue Jackets potom buď dorovnají nabídku odjinud, nebo nebudou Hejdovi stát v cestě za štěstím.

Celá věc se seběhla poměrně rychle, a Hejdovi teď nezbylo než vrátit předvánoční letenku do Prahy. Zbytek rodinky si ale letenky ponechal, takže manželka s dětmi si budou užívat, zatímco otec od rodiny se bude potit na ledě a v posilovnách. Hejda doufá, že mu nezapomenou přivézt začátkem ledna alespoň nějaké vánoční cukroví.

Blue Jackets v tuto chvíli ztrácí devět bodů na Florida Panthers v dostihu o tzv. divokou kartu, která opravňuje k postupu do soutěže o Stanleyův pohár. Tohle je obrat, neboť na začátku sezóny prohráli hned sedm zápasů za sebou. To vedlo 21. října k odvolání tehdejšího kouče Todda Richardse. Nastoupil Tortorella. Karta se sice neobrátila ze dne na den, avšak změna v přístupu hráčů byla vidět málem vzápětí.

Hejda je přesně typem hráče, jaké Tortorella má rád a vyhledává. Neúprosný, poctivý obránce, který ví, že zápas končí až závěrečnou sirénou, a do té doby se hraje naplno.

Blue Jackets se pod Tortorellovým vedením stávají mužstvem, kterého se soupeři musí obávat. To je přesně druh mužstva, který vybudí své hráče k co nejctižádostivější hře. Druh mužstva, které má oč hrát i na jaře. Druh mužstva, které není jako řada jiných, která už dávno před Silvestrem vědí, že letos si o pohár nezahrají.

Mužstvo, jemuž o něco jde, to je přesně druh mužstva, který vyhovuje i Janu Hejdovi.

Je pravda, že Hejda začátkem podzimu zkusil štěstí u Chicago Blackhawks. Jenže v jejich případě nešlo o nejpoctivější hru: měli v zásobě svého vlastního veterána Michala Rozsívala, kterému nabídli poměrně nestydatě lacinou smlouvu. Rozsíval nabídku přijal, a Hejdovi došlo, že nemůže očekávat lepší nabídku než tu, kterou přijal jeho krajan. Tak se s Blackhawks ve vší slušnosti rozloučil.

Blue Jackets sice mají na farmě v Clevelandu v obraně pár nadějných mladíků, jenže Tortorella si to představuje tak, že ti hoši by ještě měli chvilku zrát, aby dozráli.

Hejda si navíc v minulosti v Columbusu odehrál čtyři úspěšně sezóny, takže jestli všechno dopadne tak, jak si všichni přejí, bude to trochu návrat ztraceného syna.

Ostatně, Blue Jackets poté, kdy Hejdu před lety nechali odejít za čtyřletou smlouvou ke Colorado Avalanche, neboť nabídli přehnaně velkorysou smlouvu jinému obránci, Jamesu Wisniewskemu, rychle neuváženého kroku litovali. Wisniewski rozhodně neodevzdal práci, za níž mu platili (částečně vinou zranění, částečně vinou vlastní hlouposti). Na Jana Hejdu totiž bylo spolehnutí. Na Jamese Wisniewského ne.

I kdyby to nemělo dopadnout, Hejda bude stát na vlastních nohách. Podílel se na nejrůznějších podnicích už dříve, ale poslední dva roky velice pečlivě uvažoval a plánoval, jak zaplní život, až pověsí brusle na hřebík. Šlo mu hlavně o to, že chtěl vymyslet něco, co v Denveru zatím nebylo a není, a přitom je toho zapotřebí alespoň tolik, aby se zákazníci jen hrnuli. Podrobnosti zatím drží pod oprávněnou poličkou.

Už proto, že se domnívá, že jeho hráčským dnům ještě není konec, a Hejda nevidí jediného důvodu, proč by měl případné budoucí konkurenci dávat nezasloužený náskok.

Po zkušenosti dosavadních 627 zápasů v NHL je nabíledni, že Jan Hejda buď ví, nebo alespoň tuší, že ví, co dělá.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.