bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Evander Kane (už zase) řádil v baru

23. července 2016, 6:32

Petr Adler

Evander Kane (na snímku právě dostává náramky od městských policajtů v Buffalu) opravdu nemá žádné mladí: ať se útočník Buffalo Sabres hne kamkoliv, průšvih je mu v patách.

Tentokrát se měl, podle policejní zprávy, pokoušet navázat přátelštější vztahy s dámami, které zpráva nejmenuje, v jednom z městských barů. Dámy nechtěly mít s Kanem nic společného.

Ve chvíli, kdy se jim Kane zkusil zalíbit tím, že jednu začal doslova škrtit, dostavil se na místo vyhazovač. Po krátkém souboji (hokejista jako Kane se umí rvát přinejmenším stejně dobře jako barový vyhazovač) nakonec porazila Kanea společenská únava.

Policisté, kteří se na telefonní zavolání barmana dostavili na místo, zjistili, že netekla žádná krev, takže řekli Kaneovi, že udělá dobře, když se dobrovolně dostaví na stanici.

Kane tedy uposlechl, dostavil se a dostal předvolání k soudu.

Ve svých 24 letech už toho má Kane za sebou víc než dost.

Proslavil se znamenitě při minulé výluce (kdy NHL přišla o čtyři měsíce sezóny 2012-2013). Nechal se vyfotit v pokoji hotelu v Las Vegas, třímaje v ruce svazek bankovek tak, aby vynikla pohledem z okna neonová světla nejrůznějších heren a dalších zábavních podniků.

Později, jako zaměstnanec Winnipeg Jets, popudil nejen vedení svého mužstva, ale i své spoluhráče poměrně skandálním způsobem, který zvolil k naznačení, že už měl Winnipegu dost. V soutěži, která si zakládá na tom, že její hráči se dostavují ke svým povinnostem slušně umytí, učesaní a řádně oblečení (oblek, kravatka, vycíděná botka), se Kane dostavil v teplákové soupravě a keckách. Kouč Paul Maurice ho vyřadil ze sestavy. Výměna do Buffala na sebe nedala dlouho čekat.

Pak se Kaneovo jméno objevilo loni v prosinci ve zprávě o pokusu o tzv. sexuální útok (neboli znásilnění), jenže žalobci v březnu oznámili, že nemají dost důkazů, aby mohli věc dát k soudu.

V tom nejnovějším případu z letošního června to bylo tak, že dvě ženy podle policejního spisu obvinily Kanea, že se je v baru večer 24. června snažil osahávat. Jedna z těch dvou žen policajtům řekla do protokolu, že jí Kane ohrožoval, a když byla venku, snažil se ji chytit kolem krku, jako kdyby jí chtěl uškrtit. Druhá žena vypovídala, že se ji Kane snažil přinutit, aby odešla z baru.

Kaneuv právní zástupce Paul Cambria se k věci zatím nevyjádřil.

Zato se ale vyjádřil zástupce komisaře NHL Bill Daly: “Jsme informováni o zákonných událostech, které se týkají Evandera Kanea v době kolem červnového hráčského výběru (draftu). Máme v úmyslu sledovat vývoj případu, v tuto chvíli ale liga nemíní zahajovat disciplinární řízení proti panu Kaneovi. Panu Kaneovi bude nařízeno, aby předstoupil před profesionály přes otázky zdravého chování, jmenované NHL a (odbory) NHLPA, ke zhodnocení a poradám tak, jak uznají za nezbytné.”

Šéf Sabres Tím Murray se zatím nevyjádřil. Nemusel, udělala to za něj liga.

S ohledem na to, že Kaneova smlouva vyprší až za dva roky, bude se ale vedení Sabres muset zamyslet. Teoreticky může Kaneovi zakázat činnost, zkusit ho vyměnit někam, kde mají méně barů, případně do míst, kde je alkohol jen na lékařský předpis (takové místo v Severní Americe není), nebo najít možnost, jak se vykoupit ze zbytku Kaneovy smlouvy, případně smlouvu zrušit za nepřístojné chování, které poškozuje dobré jméno mužstva, ligy, i hokeje.

Ten poslední krok by ale byl hodně nebezpečný.

Naposledy zkusili něco takového Los Angeles Kings, když vypověděli smlouvu útočníka Mikea Richardse za to, že ho zadrželi kanadští celníci (a pak Královská kanadská jízdní policie RCMP), protože měl v autě lahvičku s několika silnými prášky proti bolesti. Kdyby na lahvičce byla ověřitelná nálepka se jménem, registračním kódem a telefonním číslem předepisujícího lékaře, nebo kdyby měl Richards v kapse podobný předpis, z něhož by plynulo, že jde o doplnění zásoby ve zmíněné lahvičce, nic by se nedělo.

Jenže Kings se tehdy netajili tím, že se chtějí Richardse zbavit. Příhodu na hranicích považovali za vynikající záminku. Museli nakonec ustoupit, Richardse vyplatit, a útočník krátce poté dostal (a přijal) nabídku Washington Capitals.

Řeknou-li odborníci přes zdravé chování, že Kane má potíže s chlastem nebo drogami nebo, nedej přírodo, s chlastem i drogami najednou, je to z hlediska kolektivní smlouvy choroba. Mužstvo napíše Kaneovo jméno na seznam dlouhodobě chorých. Pak nastanou dvě možnosti. Kane pak buď bude sekat latinu, a bude všechno v pořádku, nebo nebude sekat latinu, a teprve pak budou Sabres (a potažmo liga) smět ho za ta provinění ztrestat.

U soudu se Kaneovi v tomto případě patrně nic moc nestane: policie věc předložila jako přečin, nikoliv jako zločin. V nejhorším případě odejde od soudu o pár dolarů lehčí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.