bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: generálni manažeři NHL a jejich desatero

5. března 2019, 9:14

Petr Adler

Pánové, zdržování hry se bude trestat tvrději než tomu bylo dosud. Zvláště v případech, kdy si koučové vymyslí nejrůznější fígle při vhazován ve vlastní třetině poté, co se jejich mužstvo provinilo zakázaným uvolňováním. To jsou ty napínavé chvíle, kdy viníci nesmí střídat, jsou většinou unaveni, puk vyhodili z vlastní třetiny právě kvůli vyčerpání, a jejich mužstvo tím pádem je v nebezpečí.

Koučové i hráči přichází s kouzelnými (avšak často průhlednými) způsoby, jak oddálit vhazování, aby si utahaní hráči mohli alespoň trochu oddechnout. Tu je třeba dotáhnout tkaničku, tam má někdo nalomenou hokejku, jinému se nešťastnou náhodou právě teď utrhl řemínek u helmy. Hodí se všechno.

Jestli dojde k jediné změně po nynější schůzi generálních manažerů NHL ve floridském letovisku v Boca Raton, bude to nařízení, že odklady se nedovolují, a pokusy o ně se trestají dvěma minutami.

Tradiční únorové schůze generálních manažerů, kromě návštěv místních golfišť, nepřináší obvykle žádné převratné změny. Pouze návrhy, které pak posoudí soutěžní výbor. V něm sedí zástupci majitelů i hráčů. Když tento výbor něco přiklepne, musí to přijít ještě před Radu guvernérů NHL a před výkonný výbor hráčských odborů NHLPA.

Jen výjimečně se stává, že NHL nastolí nebo zpřesní nějaké pravidlo během rozehrané soutěže. V posledních několika desetiletích se to stalo jen jednou, v pohárové soutěži mezi New York Rangers a New Jersey Devils. Útočník Rangers Sean Avery se postavil přímo před brankáře Devils Martina Brodeura, a mával mu hokejkou před obličejem.

Liga druhý den oznámila, že rozhodčí dostali nařízeno podobné chování trestat. I v tomto případě NHL zdůraznila, že nejde o změnu pravidel, pouze o zdůraznění, že se musí dodržovat.

Během letošní schůze se sice neočekává nic moc závratného, ale generální manažeři mají přece jen na programu desatero bodů, s nimiž by se rádi vypořádali. Každý z těch bodů bude patrně sám o sobě schopen rozpoutat žhavé diskuse.

Liga předem sestřelila návrh několika generálních manažerů, aby se změnil způsob pořádání alespoň prvních dvou kol pohárové soutěže. Podle současného uzpůsobení rozpisu je zřejmé, že nejméně tři mužstva, která patří v této sezóně mezi nejlepších pět celků ligy, vypadnou nejpozději ve druhém kole.

Kdybychom brali co měřítko tabulky z pondělka 4. března, z pětice sestávající z Tampa Bay Lightning, Calgary Flames, Boston Bruins, San Jose Sharks a Toronto Maple Leafs mají pouze dvě mužstva naději, že postoupí do třetího kola, tedy do finále své konference. A tam už se hraje o postup do finále Stanleyova poháru.

Nejhlasitěji se ozvali Winnipeg Jets: v loňské sezóně porazili ve druhém kole Nashville Predators v sedmi zápasech, zatímco Vegas Golden Knights potřebovali k vyřazení San Jose Sharks jen šest utkání. Není divu, že Vegas pak zametl s naprosto vyčerpanou sestavou Winnipegu v pěti zápasech.

Komisař NHL Gary Bettman i jeho zástupce Bill Daly smetli návrh se stolu ještě před začátkem schůze. Jde nám o řevnivost, o vypjaté vztahy mezi soupeři. Tak vzniká napínavý hokej. Šéf Jets Kevin Cheveldayoff sice zkusil namítnout, že pohled na vyčerpané hráče Winnipegu nemohl vypadat moc napínavě, ale tou dobou už bylo po debatě.

O čem je řeč

  • Nové technologie umožňují umístit v hrazeních v rozích kluziště hodiny, které ukazují čas, který zbývá do konce třetiny nebo zápasu, a v případě, že někdo je na trestné lavici, čas, který zbývá do vypršení trestu. Liga zařízení vyzkoušela v jednom předsezónním utkání mezi Toronto Maple Leafs a Detroit Red Wings. Koučové i hráči se vyjádřili pochvalně. Diváci přijdou zkrátka: je to nastaveno tak, že to je vidět jenom ze střídaček. Současná debata se točí kolem otázky, kolik takových hodin zabudovat: dvoje nebo čtvery? A jak to udělat, aby nezakrývaly reklamy?
  • Mnozí hráči se před zápasem rozbrusluji, aniž by nasadili helmu. Že jim prý vadí. Nesmysl, opáčila liga, jde pouze o bohapustou marnivost: hráči chtějí, aby je fanoušci poznali. Netuší, že všechna sláva polní tráva, a tu žere jen vůl, a hlavně: ono i to rozbruslení může být nebezpečné. My vás necháme, abyste se rozbruslovali bez ochrany hlavy, a vy nás pak budete po letech žalovat právě za tuhle laskavost. Ani žertem. Jeden z bodů, který budou muset odsouhlasit odbory. Maličkost? Ve chvíli, kdy se mluví o soudních výlohách v miliónech dolarů, to začíná být obrovská potíž. A nejen to: v nižších soutěžích platí, že hráč, který ztratil helmu, musí okamžitě odbruslit na střídačku. Proč ne v NHL, zeptalo se několik generálních manažerů.
  • Když vidíte hokejisty v televizi, nebo když je slyšíte v rozhlase, ať je to před zápasem nebo po něm, jsou to tiší chlapci, kterým z úst plynou slova málem až uvážlivá. Jemní hoši, kteří váží každé písmeno. Kdybyste slyšeli jejich výměny názorů na ledě, při tréninku nebo při zápase, je to řeč, za níž by se nemusel stydět nejsprostší pirát. Několikrát se stalo, že pohled televizní kamery v přímém přenosu setrval chvíli na hráčově rozčíleném obličeji. Diváci sice ta slova neslyší, jenže odečítat z pohybu rtů není zase tak těžké. Co s tím? Zakázat? Jak, pro přírodu? A kde zůstává svoboda slova? Nesmrtelný Jaroslav Hašek v předmluvě k Osudům dobrého vojáka Švejka napsal, že vytečkovávat tato slova je pokrytectví prvního řádu. Dnes dovedou rozhlasoví a televizní zvukaři zakrýt neslušný výraz pípnutím, a televize zná techniku, jak pro ten který okamžik rozostřit ústa mluvícího, aby nebylo jasné, co říká. Jasné pak je jenom to, že neříká nic jemného. Podle Haška se těch slov užívá i ve sněmovně, takže jaképak s tím cavyky. Potíž je v tom, že NHL nepotřebuje vyřizovat stížnosti nějakých zbožných dam, které se v mládí živily bůhvíjak a teď, protože vědí, co to obnáší, jsou světější než všichni svatí.

Na řadě jsou i vážnější záležitosti.

  • Když už je řeč o sprosťáctví, jeden okruh sporu zahrnuje otázku, jak počítat do mzdového stropu mzdy hráčů, kterým NHL za nějaký přestupek vyměřila zákaz hry na větší počet utkání. V současnosti je to tak, že vyloučeny hráč není na soupisce. To znamená, že mužstvo může povolat náhradu. Mzda takového hráče se ale pořád započítává do celkového mzdového fondu (tzv. cap hit). Několik hlasů navrhovalo, že hráč se zákazem hry na nejméně deset utkání by měl účetně být veden jako hráč dlouhodobě zraněný (LTIR, nebo long-term injury reserve). V takovém případě nebude na soupisce, a jeho výplata nebude zatěžovat mzdový fond. Liga označila nápad za podivný: tento přístup by způsobil, že mužstvo trestaného hráče nebude nést žádné důsledky jeho trestu.
  • Z důvodů nepříliš jasných rozhodčí musí zastavit jakoukoliv akci, když brankáři spadne maska, ale nemusí udělat nic, když se mu zlomí brusle. V debatě o tomto bodů si generální manažeři přehrávali jeden z rozhodujících okamžiků loňské pohárové soutěže: brankáři Boston Bruins se poškodila brusle, rozhodčí to viděl, tedy věděl, ovšem, hráči soupeře (Tampa Bay Lightning) si toho všimli také, takže Tuukka Rask už jen bezmocně přihlížel, jak se puk kutálí do sítě za jeho zády. Marná byla jeho touha po spravedlnosti. Marné bylo jeho volání. Branka platila. Tampa nakonec Boston vyřadila v pěti zápasech.
  • Další nápad zní docela novátorsky: když se nějaké mužstvo proviní tak, že jeho hráč musí odbruslit na trestnou lavici, vhazuje se ve třetině potrestaného mužstva. Dnes ke vhazování dochází na té straně, kde došlo k přestupku, případně, kde si ho rozhodčí všiml poprvé. Mužstvo, které má výhodu přesilovky by mělo také mít výhodu rozhodnutí, na které straně kluziště se bude vhazovat. Vlevo nebo vpravo od brankáře. Tohle může být důležitý okamžik: co když má mužstvo v přesilovce hráče na vhazování silnější tam nebo onde? Nebo: co když je brankář mužstva v oslabení překonatelnější z jedné strany než z té druhé?
  • NHL ráda dává svým pravidlům jména. Třeba: pravidlo Reija Ruotsolainena. To byl finský obránce, který větší část kariéry hrál v Evropě. Edmonton Oilers ho vždy povolali poté, kdy mu skončila sezóna (buď ve Švýcarsku nebo ve Finsku). S jeho pomocí získali dva Stanleyovy poháry ze svých pěti (1987, 1990). A od té doby liga podobná cestování jednoznačně zapověděla. Brankář David Leggio sice nikdy nedosáhl do NHL, ale několikrát, když čelil samostatnému nájezdu, pohnul brankou, někdy ji dokonce obrátil vzhůru nohama. Když padl gól, nemohl platit. Následovalo pokutové střílení. To někdy Leggio chytil; někdy ne, ale útočník byl vždycky trochu rozhozený. Generální manažeři NHL přišli s jednoduchým vylepšením: jestli brankář záměrně pohne brankou, bude gól platit. Jedna drobná a nemilá potíž: ale co když to udělá tak chytře, že to by museli pozvat přinejmenším Sherlocka Holmese, aby to odhalil? Nicméně, jestli NHL tohle pravidlo přijme, bude se jmenovat Leggiovo.
  • Generální manažeři také probrali rozšíření pravidla o nebezpečném bránění ve hře. To jsou ony nárazy o hrazení, při kterých jde o zdraví, někdy i o život. Nedávno obránce Florida Panthers Michael Matheson mrštil vancouverského útočníka Eliase Pettersona na led tak (viz snímek), že ho zranil. Obránce Matheson dostal zasloužený trest, ale bylo to pod hlavičkou pravidla o bránění ve hře. Generální manažeři navrhují, že by se tohle házení soupeřem (anglicky slamming) mělo dostat do pravidel také, jako součást pravidla o hrubosti (roughing), pokud možno s velice výslovnými tresty.
  • Liga si také konečně všimla zajímavého jevu jménem inflace. Dnešní peníze mají menší cenu než mívaly dříve. Hokejisté sice dostávají za některé zákroky pokuty, jenže ty dosahují třeba jen jedné stovky. To je částka, jakou hvězda NHL utratí v lepším restaurantu na spropitném. Ano, jen se podívejte na pravidlo 22.5: nesportovní chování (misconduct), 100 dolarů. Tohle jsou částky, které odpovídají poměrům sedmdesátých let minulého století. Jenže: jde o bod, který se neobejde bez souhlasu NHLPA. Co ještě dodat k představě, že by to mohlo projít?
  • To úplně nejdůležitější na konec, protože o tomto bodů budou generální manažeři mluvit neúnavně až do stredečního konce schůze v Boca Raton: co se stane, když budou mít na konci základní části dvě mužstva stejný počet bodů a, nedej přírodo, stejný počet vítězství? Jen jedno z nich může postoupit do pohárové soutěže. Které? Otázka má v NHL zkratkovité jméno: ROW tiebreaker. ROW je zkratka pro regular overtime win, tiebreaker je výraz, který původně přinesl bývalý tenista a pak slavný pořadatel tzv. otevřených (open) soutěží Jack Kramer do tenisu. jde o rozhodnutí nerozhodného stavu. V NHL je prvním měřítkem počet vítězných utkání, ať jde o základních 60 minut nebo o nastavení či nájezdy. Nový návrh, který způsobil v letovisku Boca Raton silné vzrušení zní: počítejme pouze vítězství ze základního času, vynechme nastavení a nájezdy. Jak spočítal Frank Seravalli z kanadské TSN, podle stavu tabulky NHL minulou neděli by měli třeba takoví Pittsburgh Penguins výhodu nad Montréal Canadiens: v základních 60 minutách vyhráli třicetkrát, zatímco Montréal Canadiens pouze devětadvacetkrát. Obě mužstva mají stejný počet vítězství, třiatřicet, ale jedno je na tom lip.

Ještě štěstí, že všechny ty nápady jsou tak předběžné, že se o ně nezajímají ani sázkové kanceláře z Lasu Vegasu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.