bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: IIHF chystá náhradní olympijské plány

12. února 2017, 4:07

Petr Adler

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) se chystá postavit se čelem události, která se zdá být nevyhnutelnou: zimní olympiáda roku 2018 v jihokorejském Pyeongčangu bude patrně připomínat hry v norském Lillehammeru (1994), francouzském Albertville (1992) nebo kanadských Calgarech (1988). Někteří dokonce mluví o divokých snech o Zázraku na ledě (Miracle On Ice) v americkém Lake Placid (1980). Podle zákulisních informací z Curychu totiž president IIHF René Fasel už národním hokejovým svazům naznačil, že bude lepší, když nebudou počítat s účasti hráčů z NHL.

Severoamerické hokejové svazy (Hockey Canada a USA Hockey) už řekly, že s touto možností počítají. Optimisté tvrdí, že to neskončilo, dokud nezazpívala tlustá paní (severoamerické posmívání operní tradici, že dílo musí uzavřít árie sopránu: it ain’t over till the fat lady sings). Ostatně, rozhodnutí, že se NHL zúčastní her v Soči, padlo až v červenci 2013. Jenže: Fasel dal najevo, že se má v půli března sejít s jihokorejskými pořadateli her, a ti že na něm budou požadovat přesné údaje, včetně cestovních a ubytovacích plánů. A ty se budou v případě účasti NHL lišit od plánů, které přijdou v úvahu, když budou Kanadu a USA zastupovat hráči nižší cenové skupiny.

Jistě, třeba takoví Rusové se mohou spolehnout, že Alexander Ovečkin z Washington Capitals přiletí v každém případě. Evropská mužstva se vůbec nemusí spoléhat jenom na hráče z NHL: mají přece spousty dobrých hráčů ve svých vlastních soutěžích, nebo v soutěžích jiných evropských zemí. A tihle hráči nemusí být o nic horší než hráči v NHL. Někteří se ani do Severní Ameriky nijak nehrnou. NHL jim z různých příčin nevyhovuje. Rozměry kluziště, způsobem hraní, nebo neúprosným tempem a množstvím utkání.

Jen na okraj: v Jižní Koreji se bude hrát na kluzištích mezinárodní velikosti. Na tom nemůže Evropa prodělat. Prodělat může jen na tom, co vyčítá NHL: že v některých zemích budou muset zvážit přerušení svých vlastních domácích soutěží.

Co za mořem slané vody?

USA Hockey ví, že takoví Patrick Kane, Jonathan Quick, Jack Eichel nebo Ryan Suter budou sice naříkat, ale Ovečkina nenapodobí. Ovšem, zkušenost, že američtí vysokoškoláci kdysi porazili (a na olympiádě!) neporazitelné Sověty, je povede zase na university. Naději jim vlévá do žil také to, že junioři, kteří začátkem roku vyhráli mistrovství světa, dosud nejsou v NHL. Útočníka Troye Terryho si sice před dvěma roky vybrali Anaheim Ducks, ale on pořád ještě válí za universitu v Denveru. Obránce Charlieho McAvoye si loni vybrali Boston Bruins, ale on pořád ještě hlídá modrou čáru za rohem, v mužstvu bostonské university. Brankáře Tylera Parsonse si loni vybrali Calgary Flames. Parsons ale zůstává ve svatyni London Knights juniorské Ontario Hockey League. Pak tu jsou Anders Bjork z hokejové líhně v Notre Dame, nebo Trent Frederic z Wisconsinu. Bývalí zaměstnanci NHL Keith Aucoin a Nathan Gerbe hrají v Evropě. Ti tedy mají zkušenost z obou stran velké louže.

Hockey Canada bude muset zapomenout na jména jako Sidney Crosby, Jonathan Toews, Drew Doughty nebo Carey Price. Bude muset obhajovat zlato s mužstvem, v němž se objeví Kanaďané, kteří hrají v Evropě (a těch je dost), ke kterým přidá hráče z nižších soutěží, kanadských juniorských soutěží a americké universitní NCAA.

“Svět je veliký,” řekl president Hockey Canada Tom Renney. “Prostě se budeme muset připravit. Jestli se NHL rozhodne, že se neúčastní, budeme muset být připraveni, ochotni a schopni.”

Tady ovšem Renney (je jedno, zda si to uvědomil nebo ne) použil věty z kanadského dotazníku pro výplatu dávek v nezaměstnanosti.

Jak řekl Dave Starman, bývalý kouč v nižších soutěžích a dnes komentátor pro televizní vysílání CBS Sports, USA Hockey se soustředí na lidi, kteří dovedou dávat branky.

“Bez toho nevyhrajete,” objevil Starman Ameriku. “Musíte mít spousty rychlíků, musíte mít technicky schopné hráče, musíte mít obránce, kteří se dovedou zapojit do akce. A budete potřebovat pár silových hráčů. Technika bez síly není k ničemu.”

Hockey Canada naznačuje, že si může vzít za vzor mužstvo, které zemi v prosinci reprezentovalo na Spenglerově poháru ve Švýcarsku. V každém případě, tvrdí Hockey Canada, postavit mužstvo bez hráčů z NHL nebude žádný zvláštní problém. Ostatně, třeba brankář Ben Scrivens, který hrával až do loňska v NHL, to bude mít z ruské KHL do Jižní Koreje jen kousek.

Dave Andrews, president Americké hokejové ligy (AHL), která ji nižší soutěží a zásobárnou hráčů pro NHL (neříká se jí nadarmo farmářská soutěž) řekl, že jeho liga samozřejmě dovolí svým nominovaným hráčům, aby se vydali za olympijskou slávou. Ovšem se zásadní podmínkou, že budou souhlasit i jejich nadřízená mužstva z NHL.

“Bude to zajímavé,” podotkl Andrews. “Mnohý generální manažer (z NHL) asi zaváhá. Takový nominovaný hráč bude nejspíše patřit ke špičkám v AHL, tedy mezi hráče, kteří patří mezi první, které mužstva NHL povolávají v případě potřeby. Budou se tedy sami sebe ptát, zda si přejí, aby jejich farmářská jednička strávila dva až tři týdny někde v Jižní Koreji.”

Jistě, majitel Washington Capitals Ted Leonsis už řekl, že jestli ho Rus Ovečkin, Švéd Nicklas Bäckström nebo Kanaďan Braden Holtby požádají, aby je pustil, vyhoví jim. Ovečkin se už vyjádřil, Bäckström zachovává mlčení Seveřana, zatímco Holtby řekl, že nepadá v úvahu, aby opustil mužstvo v průběhu rozehrané soutěže.

Tahle debata se ovšem může stát akademickou, protože se ze sídla IIHF začaly ozývat náznaky, že jestli NHL odmítne, mezinárodní federace nastaví požadavky na nominace tak, aby vyloučila účast kohokoliv z NHL.

A vypadalo to tak nadějně

Před nedávném se objevil v New Yorku samotný president Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Na schůzce v kanceláři NHL na Manhattanu zkusil ujistit všechny přítomné, tedy komisaře NHL Garyho Bettmana, jeho zástupce Billa Dalyho, výkonného ředitele hráčských odborů (NHLPA) Dona Fehra a, pochopitelně, Fasela, že MOV moc stojí o účast NHL.

V podstatě chtěl Bach vyjádřit, že dojem NHL, že olympiádě je její účast lhostejná, není správný. Rada guvernérů k tomuto dojmu dospěla poté, kdy Bach jednostranně zrušil smlouvu, která zaručovala, že MOV bude hradit NHL útraty, spojené s olympijskou účastí. Jako jediná liga na světě, která kvůli olympiádě musí přerušit soutěž, měla NHL za smluvně dané, že MOV bude hradit její náklady na cestovné, ubytování a pojištění hráčů. Tohle byla nezbytná podmínka (latinsky: conditio sine qua non), bez níž by NHL smlouvu nepodepsala.

NHL přijela prvně v roce 1998 do japonského Nagana, celkem má dosud na účtu pět olympiád (před tím se – od roku 1924 - sedmnáctkrát hrálo bez ní).

Věci moc neprospělo, že Bach své rozhodnutí doprovodil řadou více či méně opovržlivých poznámek na adresu NHL. Rada guvernérů NHL je měla a dodnes má za nejen neinformované, ale (a to hlavně) za urážlivé.

Bach se vrátil do Lausanne doprovázen sdělením, že nepůjde jenom o těch zhruba 18 miliónů dolarů. NHL se dlouhodobě dožaduje, aby MOV souhlasil, že smí používat nejen známky olympiády, ale také olympijské zdroje informací. To je dnes, v době internetu, ohromně důležité. NHl a její webové stránky (nhl.com) nemají přístup, kupříkladu, k tzv. proudícímu obrazovému zpravodajství (streaming video). Toho smí používat pouze ti, kdo si zaplatili (dost neslýchané) poplatky. Čili, říká NHL, my vám máme vylepšit soutěž, máme to udělat na svoje vlastní náklady, a ještě vám máme platit za zpravodajství o naší účasti.

Je ovšem pravda, že MOV je někdy opravdu nehorázný.

Třeba: v kanadském Vancouveru je skvělá řecká hospoda. Jmenuje se Olympia. Nakonec, proč ne: hora jménem Olymp je v Řecku, a je bájná. Málokde seženete tak skvělou retsinu nebo musaku či suvlaki jako v Olympii na Denman Street.

V roce 2010 se konala zimní olympiáda ve Vancouveru. To už bylo hospůdce Olympia více než pár desetiletí. Jenže olympijští pánové se rozhodli, že mají vlastnická práva na všechna slova, která se třeba jen blíží nebo podobají slůvku olympiáda. Takže začali křičet, že buď se Olympia přejmenuje nebo jim zaplatí za právo použití svého jména.

Majitel Mosi Alvand se (jako správný Řek, Zorba je proti němu amatér) nedal. Věc zveřejnil. Došlo k veřejnému skandálu, a olympijští pořadatelé nakonec museli ustoupit. S modřinou pod okem. Olympia, která mívala často vyprodáno už před tím, má od té doby dodnes vyprodáno od časného rána do pozdního večera, den co den.

Co řekli vedoucí představitelé NHL šéfovi MOV do očí, to si asi obě strany nechají pro sebe. Ale proslýchá se, že v srdečném a přátelském rozhovoru, vedeném v otevřeném ovzduší (jak stojívá v úředních zprávách), padlo také jméno Olympia na Denman Street.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.