bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Jan Hejda se chystá na život po hokeji

6. března 2016, 2:48

Petr Adler

Není všem dnům konec. To je názor Jana Hejdy, který začíná uvažovat o tom, že by NHL a jejím odborům NHLPA sdělil, že odchází do hokejového důchodu. Zbude mu čas na opravdový život. To není k zahození.

Jak bývá v NHL zvykem, pár čísel: v severoamerické soutěži odehrál Jan Hejda 627 utkání pravidelných sezón. Jako vysloveně bránící obránce vstřelil 25 branek, na dalších 110 nahrál, čili nasbíral celkem 135 bodů. V tabulce přítomnosti na ledě při vstřelených a obdržených gólech má velice slušných -7. Slušných proto, že ho po celou dobu jeho působení v NHL všichni koučové nasazovali do hry proti nejnebezpečnějším řadám soupeřů.

A o tom, že si nedal od soupeřů nic moc líbit, svědčí počet trestných minut: 317.

Má na účtu také deset zápasů v soutěži o Stanleyův pohár.

Odehrál si své během šesti let v pražské Slávii, dvou sezón v ruském CSKA Moskva a jedné sezóny v ruském Chimiku.

Co dál?

Ovšem: Janu Hejdovi je 37 let, a ne každý z nás je Jaromír Jágr. Ostatně, jeden z největších rozdílů mezi Hejdou a Jágrem (kromě toho, že první z nich je obránce, zatímco ten druhý je útočník) je, že Hejda má rodinu (manželku Terezu, dceru Natálii a synka Matyáše), zatímco Jágr má hokej. Někdo raději vdolky, jiný zase holky.

Hejda si uhrál své za Edmonton Oilers, Columbus Blue Jackets a Colorado Avalanche. Po minulé sezóně se ale nedomluvil v Denveru o nové smlouvě. Přišel na zkoušku do Chicago Blackhawks. Nezklamal, jenže tam měli v obraně přeplněno. Kromě toho to (alespoň zvenčí) vypadá vlastně tak, že Blackhawks Hejdovy přítomnosti trochu zneužili, aby přiměli vracejícího se obránce Michala Rozsívala k přijetí nižší smlouvy.

Hejda, jako správný profesionál, o téhle možnosti odmítá uvažovat: to je spekulace.

Pak přišla nabídka Columbus Blue Jackets. K té došlo nejen proto, že tam Jan Hejda kdysi hrával (a byl jedním z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších hráčů mužstva), ale také proto, že se jeho způsob hry ohromně zamlouval novému koučovi Johnu Tortorellovi.

Chyba byla v drobnosti: NHL nyní vládnou kromě klubových rozpočtů také mzdové stropy.

Jan Hejda nakonec souhlasil, že si zatrénuje (a zahraje) na farmě Blue Jackets, Lake Erie Monsters v Clevelandu. Stanovil si sám pro sebe pevné datum, kdy chce vědět, co bude dál. Den, kdy se mu vrátí rodinka z Čech po vánočních a silvestrovských radovánkách.

Jenže Blue Jackets tou dobou pořád ještě neměli jasno v tom, jak dostat Hejdu do své ligové sestavy a potažmo mzdových tabulek, aniž by překročili ligový mzdový strop (a svůj vlastní rozpočet).

A tak se z Jana Hejdy stal rodinný taxikář: po ránu vozí děti do školy, po vyučování je vozí domů, Natálii vozí na její tréninky, Matyáše na jeho tréninky, a mezitím pracuje na budoucnosti.

Totiž: Natálie je velice nadějná závodnice v dresuře koní, zatímco Matyáš se už nyní usilovně chystá na chvíle, kdy bude hrát lepší hokej než táta.

Návrat k obyčejnému rodinnému životu, kdy otec netráví půlku sezóny na cestách, také nebyl právě nejjednodušší. Jak Hejda řekl, museli si na sebe s draze milovanou bytosti Terezou zase zvyknout.

Zvykli? Ale ano, zvyklí!

Těžko ovšem očekávat, že by se Hejda spokojil pouze s úlohou rozvážeče dětí a přivážeče potravin z místní samoobsluhy. Ostatně, patnáctiletá Natálie už má předběžný řidičský průkaz, který ji opravňuje řídit v přítomnosti dospělé osoby. Tou je většinou Hejda, který si Natáliino ježdění nemůže vynachválit. A Natálie sama se nemůže dočkat, až získá v nejbližších měsících úplný řidičák.

Jiná země, jiný mrav

Ještě když hrával, zapojil se Jan Hejda do podnikatelské činnosti v Čechách. Jenže teď, když má pro tuto práci víc času, zjišťuje (ku svému upřímnému podivu), že podnikat v srdci Evropy není procházkou růžovým sadem. Nejen, že spoustu (někdy i zásadních) věci musí řešit se svými partnery na dálku, ale do hry se vkrádají také značné časové rozdíly, které věc často zbytečně komplikují.

A ještě víc věc komplikují prapodivné zvyklosti českých (a možná vůbec všech evropských) úřadů, které se z důvodů známých pouze jim domnívají, že musí mít naprosto dokonalý přehled o sebemenších aktivitách každého jednotlivého podniku s tím, že si osobují právo tyto činnosti schvalovat nebo neschvalovat.

Hejda si ovšem zvykl na prostředí, kde slůvko soukromý má v označení soukromého podniku význam zcela zásadní.

Naštěstí nosí v hlavě pár dalších nápadů, které lze uplatnit v Denveru. Pustí se do nich jakmile bude jasno, co se stane s jeho dalším podnikáním v Čechách.

A do vzdálenějšího budoucna nemíní zůstat daleko od hokeje. Domlouvá se se svým zástupcem, Edge Sports, na spolupráci. Zastupoval by podnik hlavně v Evropě, ale také na nejrůznějších soutěžích nejrůznějšího hokejového potěru, aby mohl jménem podniku takto oslovené hráče zastupovat ve starém světadíle. Současně by jménem podniku nabízel služby severoamerickým hráčům, kteří začali uvažovat o změně působiště, a právě Evropa je ze všech míst láká nejvíce.

Prostě: svět nestojí a nepadá s členstvím v nějakém mužstvu NHL. Naopak, teď teprve může začít být ještě zajímavější.

Právě v to doufá Jan Hejda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.