bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL půjde do nového ročníku s novými pravidly

21. června 2019, 7:19

Petr Adler

Rozhodčí budou mít možnost si ověřit, zda to nezvorali, když někomu dali trest vyšší než dvě minuty, a to se týká jak pětiminutových a vyšších trestů, tak i trestu, kdy třeba někomu dají dva dvouminutové najednou (nebezpečná hra vysokou holí, v jejímž důsledku obětí teče krev ze tváře).

Tady může někdy jít o rozhodnutí, která mohou ovlivnit výsledek zápasu. Viz nepřiměřený trest Codymu Eakinovi z Vegas Golden Knights, který dopomohl San Jose Sharks k tomu, aby otočili celý zápas a postoupili do dalšího kola letošní pohárové soutěže.

(Ano, čtyři branky během pěti minut oslabení, jakkoliv neoprávněného, to je asi rekord, ale k tomu oslabení nemělo vůbec dojít. Že to Golden Knights nakonec nezvládli je o něčem jiném.)

Do třetice všeho dobrého

Jak řekl komisař NHL Gary Bettman, soutěžní výbor, Rada guvernérů a generální manažeři se shodli na třech druzích změn. V první řadě to budou, jak řekl komisař, drobnosti, které umožní rychlejší přechod do útoku a obecně plynulost utkání. Pak bude také zavedeno zvláštní pravidlo, které by mělo zvýšit bezpečí hráčů. Nejvíc zájmu ovšem patří několika změnám, které se týkají dodatečného posuzování akcí a rozhodovni o nich za pomoci videa.

Rozhodčí NHL jsou nejlepší ve svém řemesle, řekl Bettman, jenže hokej se zrychlil, a lidské oko zachytí na první pohled jen část dění na ledě (i mimo něj).

První skupina změn jsou opravdu jen drobnosti, vysvětlili vice-president NHL přes hokejové operace Colin Campbell a vice-president přes rozhodčí Stephen Walkom. Jde o některá střídání po odpískání, místa pro vhazování v útočné třetině, některé pokuty, a podobně.

Zvláště ta první změna je zajímavá: obránci, proti nimž jedou soupeři dva na jednoho, nebo tři na dva, náhodou nebo záměrně pohnou brankou svého mužstva. Rozhodčí, nebude-li úplně jasné, že to bylo schválně, neodpíská trest, ale zastaví akci. Mužstvo, jehož brankou pohnul někdo z bránících hráčů, nebude smět střídat. A útočící mužstvo si bude moci vybrat, na které straně útočné třetiny se bude vhazovat.

V Americké hokejové lize, řekl Walkom, se stalo, že jeli dva útočníci na brankáře, který znal pravidla a věděl, že stačí, aby odsunul branku z jejího místa, a je po akci. Bude následovat trestné střílení, Tam bude mít lepší šanci. AHL změnila pravidlo a rozhodla, že pro příště bude podobný brankářský přestupek odměněn automatickým uznáním branky.

Walkom řekl, že to je bezvadný nápad, a NHL to pravidlo od AHL převzala.

Generální manažeři i Rada guvernérů potvrdili, že když přijde hráč o helmu, ať už jakkoliv, pakliže nemá zrovna puk na holí, musí se buď okamžitě vzdálit na střídačku nebo si helmu nasadit tak, aby držela jak má.

Ovšem, kdyby některý hráč záměrně strhl soupeři helmu, třeba proto, že ho chtěl vyřadit z akce, řekl Walkom, bude se pískat, akce se zastaví, a provinivší se hráč si půjde na dvě minuty na trestnou lavici.

Pohledy na obrazovku

U přezkoumávání vyšších trestů nepůjde o nesouhlas koučů, ale ani o zásah vyšší moci z výkonné kanceláře NHL vTorontu. Tady půjde o to, že si rozhodčí budou sami moci ověřit, zda se nespletli.

Jak řekl zástupce komisaře Bill Daly, v případě pětiminutových trestů a vyhazovu do konce zápasu, budou rozhodčí povinni si své rozhodnutí ověřit u videa. Mohou se radit s kýmkoliv, kdo je v tu chvíli na ledě, ale ne s operační místností v Torontu. Budou smět snížit výši trestu, nebudou smět trest zrušit.

V případě dvojnásobného (dvakrát dvě minuty, anglicky double minor) trestu za úraz po hře vysokou holí, může se stát, že ke zranění došlo vinou spoluhráče nebo že si je hráč způsobil sám. Tady se může rozhodčí rozhodnout, zda si správnost svého rozhodnutí chce ověřit nebo ne, ale bude to jen na něm.

Rada guvernérů, která se sešla ve středu v Lasu Vegasu u příležitosti oslavy nejlepších hráčů uplynulé sezóny, na tyto a další změny údajně přikývla s tím, že nejdříve musí ve čtvrtek návrh soutěžního výboru posoudit a schválit generální manažeři, po svých poradách v předvečer zahájení letošního výběru nováčků (draft) ve Vancouveru.

Proto také nevydala o svých názorech žádnou úřední zprávu. Na to, že generální manažeři věděli, jak se rozhodli jejich majitelé, ovšem můžete vzít jed.

Změny tím pádem, i když v trochu přeházeném pořadí, prošly všemi stupni, a budou tedy platit od začátku příští sezóny na plno.

Práva střídaček

Kontrola rozhodnutí rozhodčích na ledě vyjádřením nesouhlasu kouče dozná také rozšíření. Dokonce značného rozšíření,

Dosud mohli koučové nesouhlasit jen s brankou dosaženou poté, kdy se útočící soupeř dostal do jejich obranné třetiny v postavení mimo hru, či poté, kdy měli pocit, že někdo z útočícího mužstva bránil jejich brankáři ve hře.

To zůstane. Generální manažeři lpěli na zpřesnění odpovědi na otázku, co je a co není bránění brankáři ve hře, i když to vypadalo z jejich strany jako výraz přehnanéno hnidopišství.

Otázku, co je a co už není postavení mimo hru už promrskali více než dostatečně.

Daly tu třetí možnost popsal jako propásnuté odpískání akce v útočné třetině.

Novinkou tedy budou další příležitosti, v nichž se koučové budou smět odvolat (cizí řečí: coach‘s challenge). V podstatě půjde o snad všechny možné prohřešky, jichž si rozhodčí v tom fofru nevšimli, a z nichž padla branka.

S jednou výjimkou: když si nevšimli,  že měli někoho ztrestat, žádné odvolání nepadá v úvahu. Nezstrestaný hráč měl kliku.

Toto je důležité: akce, z nichž padla branka. Tedy ne kdykoliv si koučové všimli, že si rozhodčí něčeho nevšimli.

Na základě zkušeností z letošní pohárové soutěže začalo být zřejmé, že možností chybných rozhodnutí hraničí s nepřeberností.

Puk odražený od ochranné sítě za brankou, který dopadne útočícímu hráči před hokejku tak šikovně, že stačí jen ťuknout a začít zvedat ruce nad hlavu nadšením.

Připomínka: Ty ochranné sítě tam nejsou tak dlouho, jen od roku 2002. Jsou tam z dobrého důvodu: liga nařídila jejich zavedení okamžitě poté, kdy nastřelený puk, odražený od hokejky obránce, přeletěl v plnwe rychlosti přes ochranné sklo za brankou a zasáhl mladou divačku tak nešťastně, že následkům zranění o pár dnů poději podlehla. Sítě musí být vysoké pět a půl metrů, a výška se počítá od horní hrany dvou a půlmetrového ochranného skla, upevněného na hrazení. Konec připomínky.

Nahrávka rukou, z níž padne gól (puk se cestou na hokejku střelce ale nesmí dotknout ničeho jiného, včetně součástí obránce nebo jiného útočníka).

Přihrávka vysokou holí, z níž padne branka.

Okamžik, kdy si rozhodčí nevšimne, že má mužstvo na ledě o hráče víc, a přesto branka platí (podobný kousek se povedl Boston Bruins ve finále proti St. Louis Blues, ovšem tady nakonec zasáhli hokejoví bozi, a Blues si odvezli pohár z TD Garden domů do Missouri).

Řeč v tomto případě není o odvolané brance poté, kdy kapitán Colorado Avalanche Gabriel Landeskog byl v utkání proti San Jose Sharks teoreticky v postavení mimo hru, ačkoliv vlastně nebyl účastníkem akce, z níž padla branka do sítě soupeře. Stál u střídačky, byl otočen k ledu zády, a v postavení mimo hru byly jen jeho brusle, které ještě byly na ledě.

Mimochodem, tohle bylo podruhé, kdy San Jose Sharks pomohlo k postupu chybné (nebo alespoň pochybné) rozhodnutí. Sice pochází z města pojmenovaném po svatém Josefovi, ale narazili na mužstvo z města pojmenovaném po svatém Ludvíkovi, a tady už jim nepomohla ani svěcená voda.

Daly podobné situace popsal jako ty, kdy je jasné, co je černé a co je bílé.

Jak řekl Bettman, tohle byly chvíle, kdy se mu zdálo, že mu vzápětí praskne hlava a rozpadne se na malé kousky.

Ovšem, koučové si budou muset dát pozor: v případě, že neuspějí s odvoláním, dostane jejich mužstvo dvouminutový trest za zdržování hry (delay of game).

A, aby to drželo opravdu pořádně, za druhé (a každé následující) prošvihnuté odvolání bude trest dvojnásobný: dvakrát po dvou minutách.

To by tak hrálo, zdůvodnil tento přístup jeden z guvernérů, aby si koučové z odvolávání se proti brankám dělali dodatečný oddechový čas.

Bettman řekl, že všichni zúčastnění doufají, že nová opatření hru zrychlí. A současně, dodal, férovosti není nikdy dost. Člověk je tvor chybující, ale když může chyby vymýtit, proč by to neměl zkusit?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.