bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL se omluvila Golden Knights za chybu rozhodčích

26. dubna 2019, 3:22

Petr Adler

Teď už nám to houby pomůže, řekl generální manažer Vegas Golden Knights George McPhee, když oznámil, že právě obdržel z kanceláře vedení NHL omluvu za chybu rozhodčích v rozhodujícím sedmém zápase prvního kola Stanleyova poháru jeho mužstva proti San Jose Sharks.

Zhruba v polovině poslední třetiny utkání po vhazování postrčil útočník Vegasu Cody Eakin hokejkou přibližně ve výši hrudi kapitána San Jose Joea Pavelskiho. Vypadalo to jako krosček, avšak (podle několika rozhodčích, kteří mluvili za podmínky bezejmennosti) nikoliv jako zákrok, který by zasluhoval automaticky dvě minuty. O pěti minutách ani nemluvě.

Pavelski ztratil rovnováhu, zapotácel se, a v tu chvíli do sebe narazili s dalším útočníkem Golden Knights, Paulem Stastnym. Jelikož oba hráči nebyli úplně přesně v rovnováze, odnesl si to Pavelski pádem na led. Tak nešťastným, že si přivodil vlastní helmou zranění, v jehož důsledku mu crčela z hlavy krev.

Hlavní rozhodčí Dan O’Halloran, po rychlé domluvě s kolegou Ericem Furlattem, uložil Eakinovi pětiminutový trest, který s sebou nese ještě deset minut za nesportovní chování.

Při pětiminutovém trestu se potrestaný hráč (nebo někdo jiný, kdo doplní hráče svého mužstva v pětici) nesmí vrátit, dokud trest neuplyne. Při dvouminutových trestech se smí vrátit už ve chvíli, kdy soupeř využil přesilovku.

Útočník Sharks Joe (Jumbo) Thornton vyburcoval své spoluhráče k nelítostné pomstě. Výsledek: Sharks nastříleli během toho trestu Vegasu čtyři branky, Vegas sice na poslední chvíli stav srovnal, ale v nastavení nakonec prohrál. A to všechno poté, kdy ve chvíli Eakinova vyloučení vedl třemi brankami k žádné.

“Liga se s námi spojila,” řekl McPhee, “a omluvila se. Stala se chyba a jsem pevně přesvědčen, že ani ti rozhodčí se necítí nejlépe. Chtějí odvádět co nejlepší práci, stejně, jako my všichni.”

Podle rozpisu dalších kol si rozhodčí Dan O’Halloran a Eric Furlatt už v letošní pohárové soutěži nezapískají.

Pochopitelně, výsledek zůstává beze změny. Nakonec, je sice pochopitelné, že hráči obou mužstev byli vývojem událostí otřeseni, ale je také jasné, že hráči Sharks se s otřesem, který jim způsobilo divoce vypadající zranění jejich kapitána, vyrovnali lépe než hráči Golden Knights, kteří považovali (a stále považují) Eakinovo vyloučení za křivdu a vrchol děsné nespravedlnosti. Tenhle pocit za ně po zápase vyjádřil útočník Jonathan Marchessault. Jeho projev před kamerami byl prošpikován silnými výrazy tak, že v něm zaznělo snad více písknutí než slov. Dal by se shrnout do jediné věty: tahle chyba ligu zostudila.

McPhee se nepokusil tvrdit, že zápas jeho mužstvu prohráli rozhodčí. Naopak, řekl, “sice oceňujeme vstřícný krok ligy, ale nebudeme pořádat žádné pohřební slavnosti.”

McPhee dále řekl, že Golden Knights se nebudou ohlížet dozadu. Jeho úkolem bude vybudovat pro příští sezonu a pro další léta vůbec ještě lepší mužstvo. Sice k tomu nedodal, že jedním z vylepšení bude muset být, že se mužstvo nesloží ani po nespravedlivém trestu, ale bylo jasné, že má na mysli právě tohle.

Ostatně, McPhee sám si odehrál sedm sezon co útočník New York Rangers a New Jersey Devils, a byl znám tím, že se nebál ani čerta.

“Nebudeme tahat po světě kufr plný včerejsků,” uzavřel McPhee. “A nebudeme se pořád dívat do zpětného zrcátka.”

McPhee se sice nezmínil o nastávajícím návrhu pro příští schůzi generálních manažerů soutěže, aby všechny navrhované tresty nad dvě minuty museli povinně posuzovat činovníci NHL v ligové kanceláři v Torontu z videového záznamu. Co by řekli, že by platilo. Ale stejně tak ten záměr nepopřel.

A co oběť?

Kouč San Jose Sharks Pete DeBoer řekl, že stav Joea Pavelskiho budou lékaři mužstva posuzovat ze dne na den (v řeči NHL: day-to-day injury state).

Jeho spoluhráči sice po zápase říkali, že se jim zdá, že to zranění asi nebude tak úplně vážné, ale DeBoer odpověděl na přímou otázku, zda kapitán mužstva nastoupí do pátečního prvního zápasu druhého kola proti Colorado Avalanche skoro jednoznačně: zatím, řekl, ho na páteční soupisce nevidím.

Ano, řekl kouč Sharks, mohlo to být horší, mohlo dojít k lebeční fraktuře, ale ať je tomu jakkoliv, Pavelski před odchodem z haly SAP Center pořád ještě cítil následky zranění.

Na další přímou otázku, zda tedy Pavelski utrpěl otřes mozku, odpověděl DeBoer poměrně nakvašeně: “Nemíním tady zabíhat do podrobností. Právě jsem vám řekl, že pořád ještě pociťuje následky úrazu. Snad si umíte sečíst, kolik zhruba je dvě a dvě.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.