bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: noční můra jménem arbitráž

7. července 2016, 6:51

Petr Adler

Jestli všechno dopadne tak, jak nemá, sejde se pětadvacet hráčů se zástupci vedení svých mužstev před právníky, které najaly NHL a její odbory NHLPA rukou společnou a nerozdílnou. Tito právníci mají posoudit a rozhodnout, zda si hráči zaslouží tolik peněz, kolik chtějí oni, nebo tolik, kolik jim chce dát mužstvo. Říká se tomu arbitráž a je to pro obě strany sázka do loterie.

Slyšení se konají mezi 20. červencem a 4. srpnem v Torontu.

Letos hazardují se svou budoucností dva tucty hráčů. Navíc jde v jednom případě o omezeně volného brankáře Detroit Red Wings Petra Mrázka (na snímku), kdy nehazardoval hráč. Tady se k žádosti o arbitráž odhodlalo mužstvo.

V první řadě, z hlediska hráče se může stát, že se mu nebude rozhodnutí zamlouvat. Právník třeba řekne, že dostane částku, kterou navrhovalo mužstvo (a s níž nesouhlasil, a proto vlastně zvolil arbitráž). Kromě toho je arbitráž omezena co do délky platnosti smlouvy. Výsledek: Vladimír Sobotka raději odešel ze St. Louis Blues, než aby přijal arbitrážní rozhodnutí. Zvolil ruskou KHL.

Po čase zjistil, že NHL ho zajímá přece jenom víc.

Generální manažeři NHL všeobecně nejsou známí tím, že by v sobě po léta přikrmovali zášť jenom proto, že se hráč rozhodl jinak, než chtěli oni. Takže názor Douga Armstronga není neobvyklý: budeme moc rádi, když se Sobotka vrátí.

Za kolik se vrátí a na jak dlouho? Za tolik a na tak dlouho, jak rozhodl arbitr.

Mechanika celého dění

V podstatě se stane toto: hráč i mužstvo navrhnou výši mzdy a další podmínky, přednesou svá zdůvodnění, a pak doufají, že právníka svým návrhem nadchli. Hlásit se ovšem mohou pouze hráči, kteří v NHL odehráli alespoň čtyři sezóny. Jedinou výjimkou jsou hráči, kteří podepsali první smlouvu v NHL po dvacátém roku věku. Jejich práva se řídí výpočtem, určeným velice přesně v kolektivní smlouvě.

Arbitráže používají převážně tzv. omezeně volní hráči (restricted free agents, RFA). Těm arbitráž slouží jako jedna z klíčových možností, jak ovlivnit svou budoucnost.

Jak řečeno v případě brankáře Mrázka, může o arbitráž požádat i jeho mužstvo. Tady mají hráči zajímavou výhodu: mužstvo smí požádat pouze jednou, a hráč nesmí dostat méně než 85 procent své předchozí mzdy. Na druhé straně, hráči se mohou po vypršení smlouvy, kterou jim nařídil arbitr, sebrat a žádat o další rozhodnutí. Stejně tak v případě, že šlo o hráčovu žádost, záleží jedině na arbitrově rozhodnutí, kolik nakonec hráč dostane. Tady se dobročinnosti meze nekladou.

Pakliže se mužstvu nelíbí, kolik arbitr hráči přiklepl, může pokrčit rameny a říci, že tudy cesta nepovede. Říká se tomu walk-away, a v takovém případě hráč může oznámit, že se právě stal neomezeně volným hráčem (unrestricted free agent, UFA). Může pak jednat s kýmkoliv.

Arbitr musí rozhodnout do 48 hodin poté, kdy vyslechl obě strany. V současnosti stačí, aby své rozhodnutí rozeslal e-mailem mužstvu, lize a hráčovi, včetně vysvětlení, proč se rozhodl právě tak, jak se rozhodl. Jeho rozhodnutí je závazné, až na chvíle, kdy se mužstvo hráče raději vzdá, nebo kdy se hráč raději vzdá zaměstnání v NHL.

Ve většině případů obvykle ke slyšení před arbitrem ani nedojde: hráč může s mužstvem vyjednávat až do chvíle, kdy vstoupí do arbitrovy místnosti a začnou se navzájem pomlouvat.

Obě strany smí používat těchto zdůvodnění:

  • Celkový výkon hráče, včetně úředních statistik ze všech předcházejících sezón jeho pobytu v NHL.
  • Zranění, choroby a celkový počet odehraných zápasů.
  • Počet let odehraných u mužstva a v NHL vůbec.
  • Hráčův celkový přínos k výkonu mužstva (úspěšnému nebo neúspěšnému).
  • Výjimečnost hráčovy osobnosti jako vůdce mužstva nebo v pojetí veřejnosti.
  • Výkony a mzdy jakéhokoliv jiného hráče, o němž ta nebo ona strana sporu tvrdí, že je srovnatelný s hráčem, o kterého jde.

Existují ale také nepřípustné důkazy:

  • Výkony a mzdy jakéhokoliv srovnatelného hráče, který podepsal smlouvu jako volný hráč bez omezení (UFA).
  • Svědectví cizích osob, video nahrávky a zpravodajství sdělovacích prostředků.
  • Finanční situace mužstva.
  • Mzdový strop a stav mzdového fondu mužstva.

Těch tzv. nepřípustných důkazů je mnohem více.

Celé jednání se řídí pravidly, které stanovuje článek 12.9 (k) kolektivní smlouvy.

Zpět do života

Ve většině případů k jednání opravdu nedojde. Třeba loni v létě nakonec do arbitrovy kanceláře vstoupili pouze tři hráči z pětadvaceti (Mike Hoffman, Marcus Johansson a Alex Chiasson). Dvěma z nich (Hoffmanovi a Johanssonovi) se to asi moc zalíbilo. Letos požádali o arbitráž znovu.

Ona to ale jinak, podle vyprávění účinkujících z obou stran, není žádná zvláštní selanka.

Hráč přijde a buď sám, nebo ústy svého zástupce, přednese, jak je skvělý, jakým přínosem je pro mužstvo, jak ho obecenstvo vyvolává a tleská vestoje každé jeho akci, jak ho milují jeho spoluhráči, kteří (včetně kapitána) si k němu chodí žádat o rady, a jak je mnohem lepší než kterýkoliv hráč, který u jiného mužstva hraje na stejném místě. Případně vysvětlí, že by jeho výsledky byly ještě skvělejší, kdyby trenér věděl, jakou perlu má na střídačce a pouštěl ho do hry častěji.

Pak ho čeká studená sprcha: někdo z vedení mužstva otevře tlustý svazek a začne vypočítávat, kolikrát se hráč netrefil do otevřené brány, kolikrát se nechal obrat o puk ve vlastní obranné třetině tak, že soupeř vzápětí ohrozil jeho svatyni, kolikrát prohrál vhazování, a co všechno ještě se dá najít v zápasových statistikách NHL. A že ho trenér staví tak málo? Měl by mu být vděčen i za to málo: vždyť jen se, pane arbitře, podívejte na jeho statistiku plus/minus, vždyť to vypadá, jako kdyby soupeř dal našemu mužstvu gola vždycky, kdy je tenhle hráč na ledě. My se vlastně moc divíme, že mu ještě platíme, a on by se měl divit také. A co se lásky spoluhráčů týče, nikdo z nich s ním nechce na cestách sdílet hotelový pokoj, protože nesnesitelně chrápe.

To aby měl takový hráč hroší kůži.

Většinou jí nemá. A to je také jeden z hlavních důvodů, proč k tragikomickému divadlu před arbitrem dochází tak málokdy.

Jak to dopadne letos, to se dozvíme nejpozději 6. srpna.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.