bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Nylander zůstává v Torontu - doplněno

1. prosince 2018, 23:42

Petr Adler

William Nylander (na snímku s koučem Mikem Babcockem) zůstává na příštích šest let členem Toronto Maple Leafs, ročně dostane šest miliónů a devět set tisíc dolarů. K dohodě došlo jenom pět minut před úplně poslední možností v sobotu 1. prosince. Nylander údajně žádal přinejmenším o 600 tisíc ročně víc.

Co to je proti málem sedmi miliónům? Hodně. Kdyby šlo, kupříkladu, o smlouvu na tři roky, ústupek Williamu Nylanderovi by Toronto Maple Leafs stál několik ročních mezd pro nadějného začínajícího mladíka. Ale hlavně: tohle nebyl ten nejdůležitější rozdíl. Švédský útočník se domníval, že je pro své mužstvo jedničkou. Pro mnohé jiné mužstvo by mohl být. Pro Toronto je ale nanejvýš čtvrtým v pořadí.

Letos zatíží mzdový strop Maple Leafs více než 10 milióny dolarů: to je složité počítání, ale je tomu tak.

Generální manažer Kyle Dubas totiž musí myslet nejen na tuto sezónu. A tu si Nylander mohl odsedět, nebo odehrát někde jinde, jen ne v Severní Americe. Na tomto světadíle by si v této sezóně zahrál jen kdyby se upsal nějakému universitnímu mužstvu. Musel by sice složit přijímací zkoušky, v nejlepším případě získat stipendium. Vlastně by platil, aby si mohl zahrát.

Průběh, shrnut co nejstručněji: po skončení minulé sezóny žádal Nylander o 8,5 miliónů dolarů, na osm let, podobně, jako získal Leon Draisaitl v Edmontonu od Oilers. Maple Leafs nabídli o dva milióny méně: 6,5 miliónů na osm let.

Tak začala tahanice, která skončila tím, že mužstvo nakonec ustoupilo o 400 tisíc a bylo nuceno ustoupit o dva roky. Nylander trval ještě pár hodin před podpisem na 7,5 miliónech. Odpověď zněla: ne, ale snížíme dobu platnosti dle tvého přání. Maple Leafs si tak koupili jeden rok, kdy mohl Nylander být neomezeně volným hráčem (UFA nebo unrestricted free agent). Chtěli o dva více. Oilers, pro srovnání, si koupili dva roky Draisaitlova stavu zcela nechráněného hráče.

Mnozí porovnávali Nylandera se smlouvou, kterou podepsal s Boston Bruins David Pastrňák. Není to nejpřesnější: platnost je stejná, Pastrňákova částka je o pár set tisíc nižší, ale úplně nejdůležitější rozdíl spočívá v tom, že i Bruins si koupili dva roky Pastrňákova postavení mezi zcela volnými hráči.

Podstatná okolnost

Osud Nylanderovy smlouvy zpečetila událost z neděle 1. července tohoto roku: to se John Tavares rozhodl, že sváže svoji budoucnost s Torontem. Na sedm let, po jedenácti miliónech dolarů ročně. Jak spočítali odborníci na stránkách capfriendly.com, ve chvíli podpisu znamenala Tavaresova mzda bezmála 14 procent mzdového fondu Maple Leafs.

Po této sezóně budou s nastavenýma rukama čekat Auston Matthews a Mitch Marner. Oba, podle vedení Maple Leafs, si zasluhují více než Nylander.

Mezitím se stalo, že na Nylanderově místě nastoupil Fin Kasperi Kapanen. Zaskočil velice úspěšně, a hlavně: za 863 tisíce a nějaké drobné. Sice bude po této sezóně v podobné situaci jako byl před tou nynější Nylander, bude tedy omezeně volným hráčem, ale lze jen moc těžko očekávat, že by si postavil hlavu tak, jako jeho švédský sok.

Nylanderova logika

Dnešní hráči v Nylanderově věku sice mohou mluvit až do ochraptěni o tom, jak milují mužstva, která je přivedla do NHL, a že jejich příznivci jsou ti nejlepší na světě, ale když dojde na smlouvu, je to jinak.

Dnešní hráči v Nylanderově věku si totiž uvědomují zásadní rozdíl mezi nedávnou minulostí a dneškem. Bývávalo, že se hráči dostali ke stavu neomezeně volného hráče kolem třicítky, často rok nebo dva po ní. Poptávka, zvláště po těch jakostnějších, bývala dost ohnivá, takže právě v tomto věku si mohli nadiktovat skoro modré z nebe.

Dnes je hráč kolem třicítky v převážné většině případů vhodný jedině tak do sběru nebo pro výstavy zvláštností z pravěku. Jistě, dnes se hráč může dostat ke stavu nechráněného volného hráče o pár (někdy až několik) let dříve, jenže i tak, začíná stejně tak platit mnohem více než dříve, že co je doma, to se počítá. Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.

Hlavně proto, že všichni každé léto vidí, kolik zcela volných hráčů čeká po 1. červenci úpěnlivě na telefonát s nabídkou nové smlouvy, a nakonec se dostaví do tréninkového tábora kteréhokoliv mužstva, které jim nabídlo tu možnost. Bez smlouvy, jenom na zkoušku (PTO, neboli professional tryout). Takhle si léta, kdy očekávali nejbohatší žně, nepředstavovali.

Tohle je vidina, která nepotěší.

Různé pohledy

Zajímavé ovšem je, jak se k celé věci stavěly nejrůznější strany, které mohou mít na celém případu zájem.

Hráči, včetně Nylanderových kolegů z Maple Leafs, tvrdili, že dělá velice správně, když trvá na svém. Současně ale dodávali, že je to celé zajímá mnohem méně než novináře. Obránce torontských Morgan Rielly šel tak daleko, že řekl, že jestli si novináři myslí, že hráči bedlivě sledují, co vysílají každou vteřinu na Twitter, tak to se děsně mýlí.

Pikantnější je, že se ozvalo několik hráčských zástupců, kteří řekli, že kdokoliv radí Williamu Nylanderovi, nemůže mít na myslí jeho dobro. Tímhle tvrdohlavým postojem, říkali, svému zákazníkovi pouze škodí.

I na tom může být něco pravdy. Kdyby se stalo to nejhorší a Nylander seděl celou sezónu, nebyl by začátkem příští sezóny ani o píď dál než byl teď: byl by pořád chráněným volným hráčem, a musel by se domluvit s Maple Leafs. Nebyl by ani o vteřinu blíže ke stavu zcela volného hráče. Jenom by byl o rok starší.

Mnozí se dohadují, že všech ostatních třicet generálních manažerů drželo Dubasovi palce: Kyle, nedej se, říkali mu, bráníš nás všechny.

Bylo-li tomu tak, to z nich nepřizná ani jeden. Šlo by o spiknutí, a to by je odbory NHLPA hnaly sviňským krokem k soudu. V každém případě je jasné, že každé mužstvo se bude muset dříve nebo později zabývat smlouvou s nějakým omezeně chráněným hráčem, který bude v podobném postavení, jako byl dodnes William Nylander.

Toronto Maple Leafs si Nylandera vybrali v prvním kole ročníku 2014 jako celkově osmého hráče v pořadí. Dvaadvacetiletý Švéd za ně odehrál 185 utkání a připsal si celkem 135 bodů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.