bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: odbory se odvolaly proti trestu Slávy Vojnova

11. dubna 2019, 6:05

Petr Adler

Jak se dalo očekávat, den po rozhodnutí komisaře NHL Garyho Bettmana, jímž zakázal činnost v NHL obránci Vjačeslavu Vojnovovi do konce příští sezóny, oznámily hráčské odbory NHLPA, že se proti tomuto rozhodnutí jménem hráče odvolávají. Věc přijde před nezávislého rozhodčího (arbitra), na kterém se musí NHL s odbory dohodnout předem.

Tím arbitrem bude, stejně jako v případě Austina Watsona z Nashville Predators, Shyam Das. Právník, který se zabývá zaměstnaneckými spory od roku 1977, bývalý profesor právnické fakulty university v Pittsburghu, který delší dobu posuzoval spory v nejvyšší baseballové soutěži (MLB). Poté, kdy zrušil zákaz činnosti za zneužívání zakázaných drog Ryanu Braunovi, dala mu MLB výpověď.

Shyam Das nedávno posuzoval případ domácího násilí, jehož se dopustil (částečně dokonce na veřejnosti) na dámě svého srdce Watson z Predators, a snížil mu Bettmanem původně vyměřený zákaz činnosti ve 27 zápasech na 18 utkání. NHL nesla jeho rozhodnutí velice nelibě.

Oč jde dnes

NHL 20. října 2014 udělila dnes bývalému obránci Los Angeles Kings Vojnovovi zákaz činnosti na dobu neurčitou. Stalo se tak krátce poté, kdy kalifornská policie zahájila trestní vyšetřování pro domácí násilí (domestic violence). Den před tím přivezl Vojnov svoji manželku Martu Varlamovou do místní nemocnice s ranami a podlitinami, které tamní ošetřující personál označil za následky násilného zacházení.

Na snímku shora je Vojnov se svoji manželkou před budovou soudu, který jej v roce 2015 odsoudil.

Po dlouhém a pouze právnicky zajímavém popotahování se Vojnov sice k činu nepřiznal, ale sdělil soudu, že se o obvinění a obžalobě nebude dohadovat (tzv. no contest). Mohl prohlásit, že je nevinen, mohl říci, že je vinen. Obě možnosti tak obešel dle hesla, že já neříkám ani tak, ani tak, ale na moje slova dojde. Tím ušetřil daňovým poplatníkům značné náklady na soudní přelíčení, a veřejný žalobce, snad co výraz vděčnosti, vzápětí souhlasil, že čin nebude souzen jako těžký zločin (felony), ale jako pouhý přestupek (misdemeanour).

Rozsudek za těžký zločin by se v tomto případě mohl vyšplhat na devět let a automatické vyhoštění ze Spojených států, zatímco rozsudek za přestupek je na několik měsíců, případně pokutu, a s několikaletou podmínkou slušného chování.

Než došlo k tomuto kroku, vypověděli Los Angeles Kings Vojnovovu smlouvu podle ustanovení, že podstatně poškodil zájmy NHL i její dobré jméno.

Vojnov si odseděl dva měsíce, a když už se domníval, že věc skončila, zajistil ho americký přistěhovalecký úřad s tím, že musí posoudit v nezávislém řízení, zda ho nevypoví. Vojnov věděl, že kdyby byl vypovězen, mohlo by mu to zavřít dveře do země možná doživotně, ale při nejmenším na dlouhá léta. Vojnov tedy raději oznámil, že opustí zemi sám, o své vlastní vůli.

Loni v létě soud v Los Angeles zrušil Vojnovovu obžalobu: ne proto, že by uznal jeho nevinu, ale pouze proto, že vypršela doba podmínky o slušném chování v mezích zákona, stanovená původním rozsudkem.

Vojnov se směl začít ucházet o návrat do NHL teprve po tomto soudním rozhodnutí.

Svoji žádost musel, podle řádů NHL a kolektivní smlouvy, předložit Bettmanovi. Komisař Vojnova vyslechl 21. března, současně nechal znovu prověřit veškeré doklady z nemocnice, policejní zápisy a průběh všech vyšetřování, jednání a přelíčení.

Poté rozhodl, že když se Vojnov bude do té doby chovat slušně, bude se smět 1. července příštího roku začít ucházet o návrat do NHL.

NHLPA, podle všeho, považuje tento trest za příliš tvrdý: Vojnov si už přece odseděl dva měsíce, nesměl hrát v NHL už málem pět let, a to už by snad jako trest mělo stačit. Ve svém odvolání nevzala v úvahu, že Vojnov celou tu dobu hrál za srovnatelné peníze v ruské KHL, ani že v roce 2016 souhlasila, ve své úloze spolupořadatele Světového poháru, že Vojnov nesmí hrát za Rusko.

Co s tím

Jedna z hlavních potíží celého případu spočívá v tom, že NHL nemá ve svých řádech (ale ani v kolektivní smlouvě) žádná ustanovení o trestech za domácí násilí. Na rozdíl od ostatních nejvyšších severoamerických profesionálních soutěží, NHL posuzuje tresty za toto chování od případu k případu.

Mezi případy Austina Watsona a Vjačeslava Vojnova je několik důležitých rozdílů.

Podle zpráv z minulého roku, vyčítal tehdy Watson své partnerce značnou a zcela zřejmou podroušenost a snažil se jí zabránit, aby s ním jela na svatbu jejich známých. Věc se odehrála poblíž benzínové pumpy. Dohadování bylo dost hlasité a vášnivé, aby nalákalo pozornost kolemjdoucích a, díky jim, i policie.

V případě Vojnova došlo k blíže neurčeným neshodám na hráčském večírku k oslavě strašidel (Haloween). Milostivá, také pod vlivem ohnivé vody, se zdráhala večírek opustit. Pár políčků ji dostalo do auta, spor pokračoval po příjezdu domů, a když Vojnov přivezl manželku do nemocnice, nemohli odborníci s čistým svědomím souhlasit s jeho vysvětlením, že ztratila rovnováhu, takže spadla se schodů.

NHL se s NHLPA zatím nedohodla na dni, kdy všichni zúčastnění předstoupí před rozhodčího Dase.

Bude-li rozhodčí Das souhlasit, že Vojnov si už vytrpěl dost, a že by Bettman měl být velkorysejší, není proti jeho rozhodnutí odvolání. Stejně tak ale se nebude smět odvolat NHLPA, pakliže Das bude souhlasit, že liga nemohla trestat, dokud nebyly sepsány všechny tečky nad písmena i, a dokud nebyly nakresleny všechny křížky na písmena t.

Ostatně, NHL přece nepřísluší posuzovat, proč původní soud do rozsudku přidal podmínku na dobu, na jakou to učinil. A kdyby Vojnov nezmlátil manželku, nebylo by se o čem bavit. To bude od NHL jemná narážka pro NHLPA, že ani odborům nepřísluší hodnotit rozhodnutí soudu, a že spor před rozhodčím S gyamem Dasem by se měl týkat pouze Bettmanova rozhodnutí, ne toho, že Vojnov musel co hokejista strávit tolik let vyděláváním si poměrně stejných částek jako v Americe v Rusku.

Ovšem: ať to dopadne jakkoliv, bude zajímavé, koho z mužstev NHL zaujme Vojnov tak moc, aby byl ochoten obětovat za něj někoho ze své soupisky. Totiž: Kings sice Vojnovovi zrušili výpovědí smlouvu, ale současně si i nadále podrželi práva na Vojnovovy hráčské služby. To už je taková právnická klička. Může se úplně klidně stát, že ho ještě rádi přijmou zpět, ale budou muset s ním sjednat novou smlouvu.

Ovšem: mít v politicky korektní Kalifornii v sestavě chlapa, který zmlátil ženu, a kdo ví, zda toho nechal, to může Kings přinést víc škody než užitku. Tak se začnou rozhlížet, kdo jim nabídne odpovídající náhradu.

Kolem Slávy Vojnova se ještě popíše hodně papíru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.