bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Rona Francise čeká v Seattle hodně dřiny

22. října 2019, 7:26

Petr Adler

George McPhee jako první generální manažer Golden Knights nasadil v Las Vegas laťku hodně vysoko. Rona Francise jako prvního generálního manažera dosud nepojmenovaného nováčka NHL v Seattle budou jeho kolezi, novináři i hokejoví fanoušci poměřovat podle toho, zda se jeho svěřenci dostanou hned v nástupním ročníku do finále Stanleyova poháru.

Že by to bylo nějak moc spravedlivé, to se nedá tvrdit. Ale že to tak bude, na to vemte jed.

Nové mužstvo v Seattle sdělí užaslé veřejnosti své jméno nejdříve během příštího roku. Jméno svého nastávajícího kouče oznámí patrně také kolem té doby. V obou rozhodnutích bude mít prsty již jmenovaný generální manažer Ron Francis.

Patříval co hráč mezi špičky NHL, avšak v úřadě generálního manažera Carolina Hurricanes neoslnil.

Ftancise budou všichni poměřovat právě srovnáváním jeho mužstva s Golden Knights. Zajímavé je, že část ostatních generálních manažerů soudí, že Francis může být ještě úspěšnější, zatímco zhruba stejná část krčí rameny.

Jako generální manažer Carolina Hurricanes Ron Francis nezazářil. I když je ale také pravda, že někteří z mladíků, na jejichž výběru se podílel, ještě nedozráli tak, aby se mohli konečně prosadit v NHL.

Nad kariérou Rona Francise v Raleigh tedy zůstává otazník, a nad jeho kariérou v Seattle zatím je (a nějaký čas ještě bude) otazník také.

První otazník si Francis způsobil sám, druhý otazník vznikl, protože se zatím nic neví. Kde nic není (alespoň na povrch), ani smrt nebere.

Na veřejnost se z práce dosavadního vedení nového mužstva zatím dostalo hodně málo, ale ve vnitřním světě NHL si mnozí povšimli řady rozdílů v přístupu.

McPhee si za skauty vybíral lidi, kteří měli za sebou značné zkušenosti z úspěšných výběrů mladých hráčů. Lidi, které kromě hráčských dovedností zajímala osobnost hráče, jeho povaha, jeho schopnost stát se částí celku. To je hodně delikátní úkol: hráč musí mít výraznou osobnost, jinak se nikdy neprosadí ve špičce, ale současně se také musí umět podřídit potřebám mužstva.

Vedení velké neznámé ze Seattle sice dosud nepotvrdilo žádné zprávy o svých nových zaměstnancích v oddělení vyhledávání hráčů, ale podle náznaků, které kolují v NHL, zvolili poněkud jiný přístup. Mezi kandidáty pro tuto práci se to v Seattle hemží lidmi, kteří hrávali po Francisově boku, nebo jsou jeho kamarády z řad soupeřů, skautuji pro něj dokonce manželky kamarádů, které sice hrávaly špičkový hokej, ale s hokejem na úrovni NHL mají společné jen to, že v té soutěži hrávali jejich manželé. Zatím se mezi nimi neobjevilo jediné jméno se skautskými zkušenostmi.

Co bude dál

Jedna věc je Francisova pověst. A také to, že v Raleigh musel bojovat o každý dolar, a nikdy se v utrácení na hráčské výplaty nepřiblížil mzdovému stropu.

Páni v Seattle dávají najevo, že tuhle potíž u jejich mužstva mít nebude: kolik bude mzdový strop, tolik bude smět utratit.

Jenže: ještě před tím, než jmenovali Francise generálním manažerem, najali majitelé bezejmenného mužstva odbornici přes hospodářské rozbory (ve zdejší řeči: analytics expert) Alexandru Mandryckou co ředitelku hokejové administrace. Co to znamená neřekli, jasné ale je jedno: Francis se ve svém rozhodování bude muset radit s ní, ale ona s ním ne.

Několik papalášů šlo tak daleko, že už předem považují Francise za loutkového šéfa nového mužstva. Výborné na něm je, řekli, že je slavný a oblíbený co bývalý hráč, že se honosí dvěma prsteny za vítězství ve Stanleyově poháru, třemi cenami Lady Byngové za nejslušnější hru, že je v dějinných tabulkách na druhém místě mezi nahrávači, na třetím místě v počtu odehraných utkání, a na pátém místě v počtu nastřádaných bodů. Tohle všechno přitáhne pozornost obecenstva.

Až na to, že úloha generálního manažera spočívá v něčem jiném.

Ano, shodují se mnozí z ostatních generálních manažerů, Francis zahájil v Caroline řadu změn, a některé se projeví až dlouho po jeho nedobrovolném odchodu, jenže i tak si nejsou jisti, zda Francis dokáže nejen mít dlouhodobý záměr, ale také schopnost strhnout k jeho uskutečnění ostatní.

Jak to bude doopravdy

Škarohlídi tvrdí, že Francis sice k Hurricanes přišel s tím, že je má přestavět, ale že si nejsou jisti, zda přesvědčil ostatní kolem sebe, že není jiné cesty než té jeho, a že někteří dodnes netuší, jaká ta jeho cesta měla vlastně být.

Za čtyři roky působení v Raleigh nedostal mužstvo ani jednou do pohárové soutěže. Tohle měřítko bývá v NHL často rozhodující. A přesto si v Seattle vybrali právě jeho. Proč?

Protože se podívali na jeho rozhodnutí ve výběru hráčů (draft). Nové mužstvo NHL vstupuje do soutěže tak, že si bude vybírat z možných hráčů současných mužstev (s výjimkou Lasu Vegasu). Francis odpovídal co šéf hokejových operací Hurricanes za výběr hráčů v letech 2014, 2015, 2016 a 2017 (byl sesazen po sezóně 2017-2018).

V roce 2015 mu zázračně spadl do klína Sebastian Aho (z 35. místa). To byl ročník Connora McDavida, Jacka Eichela, Mitche Marnera a Mikka Rantanena. Aho v této partě zaznamenal pátý nejvyšší počet bodů. Z osmnácti nejlepších střelců vybraných v tom roce je Aho jediný, který slyšel své jméno později než v prvním kole.

Mezi Francisovy úspěchy se počítají také Martin Nečas, Jake Bea, Haydn Fleury či Alex Nedeljkovič. Zatím jejich jména znají pouze znalci, jenže třeba od Nečase se ve středu útoku očekávají významné přínosy. Francis také v roce 2014 vybral bránícího útočníka Warrena Foegeleho: získal ho co 67. hráče v pořadí, a ten kluk už dnes má na NHL.

Tohle jsou nadprůměrné výsledky.

Francis také nezvoral příliš moc výměn. Prodal sice pár veteránů za místa ve výběru (viz Andrej Sekera nebo Ron Hainsey). Ale během své vlády těžil ze schopnosti získávat (a pak měnit) místa ve výběru, a tímto způsobem, například, vyfoukl Chicago Blackhawks Teuva Teravainena.

Místy to také zvoral. Ovšem, kdo nic nedělá, nic nezvoře. Sice ničeho nedosáhne, ale hlavně: má čistý štít. Když Francis viděl, že brankáři Camu Wardovi začínají docházet síly, získal Scotta Darlinga, který sice měl být dvojkou, ale kterému Francis nabídl smlouvu na čtyři roky za více než čtyři milióny ročně.

Darling už je pryč, ale Francis také, a mnozí říkají, že právě kvůli tomu nepodařenému tahu.

Francis měl smůlu, že větší část své kariéry u Hurricanes strávil v době, kdy mužstvo vlastnil Peter Karmanos Jr. Ten z řady důvodů lpěl na tom, že na hráče se nemá vyhazovat, takže Hurricanes sídlili vždy těsně nad nejnižší povolenou částkou. Nový majitel Thomas Dundon usoudil, že k zisku je předem zapotřebí investioc, jenže to už byl Ron Francis pomalu, ale jistě, na odchodu. Francis během Karmanosova vládnutí nemohl shánět drahé zcela volné hráče (unrestricted free agent, zkráceně UFA), zatímco v Seattle mu řekli předem, že od něj neočekávají nic menšího.

Teď to tedy bude jenom na něm. Jak říkával Jan Sladký jménem Kozina: hin se hukáže.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.