bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: televizní šéf bouří proti plnovousům

10. června 2015, 6:22

Petr Adler

Páni hokejisté, oholte se! Vždyť jste jinak docela pěkní kluci! Tak proč pořád ty plnovousy?

Takhle pěkně se rozčílil předseda NBC Mark Lazarus v rozhovoru s listem Chicago Tribune.

Jeho další důvody byly neméně pádné. Tak pádné, že rozchechtaly severoamerický hokejový svět. Špatné na tom je, že NBC je podnik, který šíří televizní slávu NHL po celých Spojených státech, a liga by se nerada rozkmotřila s tak bohatým strýčkem.

Kdyby to totiž řekl někdo z ulice, no prosím, jenže Lazarus už řekl veřejně, že požádal jak ligu, tak hráče samotné, aby se vykašlali na tradici. Ta sice vznikla v 80. letech minulého století zcela náhodou, jenže dnes si ani hráči, ale ani diváci, nedokáží Stanleyův pohár představit bez potřásání pravicemi mezi vítězi a poraženými, bez předávání poháru kapitánovi vítězného mužstva, bez kroužení s pohárem po ledě nad hlavou dokud v kabině nevystydne nachystané šampaňské, a bez co možná nejbujnějších plnovousů.

Spadl z měsíce?

Podle několika hráčů mluvil Lazarus trochu jako kapitán Armády spásy.

“Hráčům se to asi nebude líbit,” připustil Lazarus, “ale opravdu bych si přál, aby si všichni přestali v playoff nechávat růst plnovousy.”

Pak se doplnil, a tím hráče rozchechtal naplno: “Aby lidé viděli jejich tváře. Mluvme o tom, jak jsou mladí a přitažliví. Jací to jsou vzorní občané. Hokejisté jsou opravdu mezi profesionálními sportovci jedineční.”

Jaké tváře? V té rychlosti, pod helmami a s kryty na oči? O čem to mluví ten pán? řeklo několik hráčů, kteří si nechtěli rozházet ligu a proto požádali, aby jejich jména zůstala utajena.

O čem mluví ten pán? O tom, že chce obrátit svět vzhůru nohama.

“Já vím, že to je tradice a pověra,” řekl Mark Lazarus. “Ale stejně si myslím, že ty plnovousy jim škodí, že je lidí nepoznávají. Měli by také lepší možnosti k zisku reklamních smluv. A fanoušci by mohli říkat, koukejte, vždyť on vypadá jako ten kluk od vedle. Což by často mohla být pravda. Prostě si myslím, že by to bylo milé.”

Jason Garrison se směje

Tohle celé potěšilo skvělého obránce Tampa Bay Lightning Jasona Garrisona (na snímku) tak moc, že usedl k počítači, aby napsal pojednání o svém plnovousu. Znalci pokrývku Garrisonovy tváře uznávají za to nejlepší, co od něj v letošních playoff viděli, kromě jeho vynikajících výkonů.

Garrison se ovšem takticky nedotkl ani jednou jména Marka Lazaruse. Také to neměl zapotřebí.

“Můj plnovous,” napsal Garrison doslova (anglicky, ovšem), “vzbudil spoustu pozornosti, takže jsem se rozhodl, že vysvětlím jeho vývoj, co znamená, a co mi to způsobilo.”

Pak, opět, aniž by jmenoval Lazaruse, dodal: “Spousta lidí můj plnovous obdivuje, slyším spousty poklon, jsou dokonce lidé, kteří by si chtěli sáhnout. Byl jsem venku, podepisoval jsem lidem autogramy, a jeden kluk mě za plnovous dokonce chtěl zatahat.”

Takovou kliku ovšem nemají všichni: “Takový Andrej Šustr má z našeho mužstva úplně nejhorší plnovous,” napsal Garrison zcela adresně.

Je ovšem pravda, že Šustrovi je 24 let, zatímco Garrisonovi už 30. Třeba Šustr ještě dospěje. Zatím se musí smířit s Garrisonovým hodnocením: “Ani nevím, zda se tomu, co má po obličeji, dá říkat plnovous. Je to dost nevyrovnané. I když po stranách, kde to přechází ve vlasy, to má dost vyrovnané. Má tam jeden šedivý vous na bradě, a ten je z nich všech nejdelší. Pěkně vzrušující.”

Ale aby Šustr neplakal (kdyby náhodou četl, co napsal Garrison o jeho plnovousu), dodal: “Chápu to, protože ve střední škole, ale i potom, jsem také nevypadal zrovna nejmužněji. Snad teprve v prvním ročníku university, možná až ve druhém, to už mi bylo 23, mi začal plnovous rašit alespoň trochu. Tak to začalo.”

A před tím?

“Když jsem byl v juniorech, všechny tři roky jsme v playoff postoupili dost daleko, všichni kluci měli nádherné plnovousy, jen já nic.”

Ale aby si lidí nemysleli, že se z něj najednou stal nějaký divoch, Garrison prozradil sladké tajemství: “Je pravda, že jsem se přestal holit už koncem března. Když jsem byl v playoff minule, moc se nám nedařilo, tak jsem si říkal, že to musím trochu změnit. A teď, když jsme se dostali až do finále, musím říci, že se mi povedlo dobré dílo.”

Není nad péči

Ovšem, ono to není jen tak, nechat vous růst bez dozoru.

“Na jednu stranu mám štěstí, že mě ty vousy moc nesvědí.”

Soudě podle toho, jak se kapitán Lightning Steven Stamkos pořád prohrabává svým plnovousem, má Garrison opravdu kliku.

“Pokud jde o údržbu, jen si pravidelně plnovous přistřihávám nad horním rtem. A taky si dávám pozor, aby mi ve vousech neulpělo moc jídlo. Většinou chodíme na jídlo se spoluhráči, tak jsme domluveni, že se navzájem vždycky upozorníme.”

Do hry vstupuje ještě jedna věc: “Nemám ani přítelkyni ani manželku, takže mi nikdo doma nespílá a neříká, že to mám oholit.”

A nechá si to?

“Až skončí soutěž, a já doufám, že skončí tím, že budeme pohár zvedat nad hlavy my, oholím se zase do čista. Budu vypadat o pět let mladší než vypadám teď. A nikdo z cizích lidí mě na ulici nepozná.”

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.