bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: v NHL se v létě budou hejbat škatule jako málokdy dříve

3. června 2016, 6:53

Petr Adler

Montreal Canadiens tvrdí s vážnou tváří, že obránce Pernell Karl (alias P.K.) Subban (na snímku) zůstane i nadále platným členem jejich mužstva. Ze zasvěcených kruhů se ale množí hlasy, že jestli někdo předloží jejich generálnímu manažerovi Marcu Bergevinovi solidní nabídku, poputuje Subban vzápětí do nového domova. Dojde-li k tomu, bude to ještě tento měsíc.

Vysvětlení je prostinké: Subban má sice dlouholetou smlouvu, z osmi let po sedmi miliónech dolarů zbývá ještě šest let, jenže 1. července mu vstoupí v platnost doložka, že nesmí být vyměněn bez svého souhlasu (no-trade clause). Je Subban nepostradatelný? V roce 1988 nebyl nepostradatelný Wayne Gretzky. Takže ještě jednou: je Subban nepostradatelný?

Mzdový strop NHL pro příští sezónu, pakliže se zvedne vůbec, učiní tak pouze minimálně. Nepříznivý měnový vztah mezi kanadským dolarem a jeho americkým bratrancem se také patrně v nejbližší době nezmění. Případné rozšíření ligy přinese nějaký původně neplánovaný příjem, ale to bude jednorázová injekce. Z toho všeho plyne jedna jediná věc: ruská “perestrojka” bude proti výměnám, k nímž dojde ještě před zahájením období nahánění volných hráčů 1. července mateřskou školkou.

Profesionální sport je průmyslové odvětví. Jednotlivá mužstva, kupříkladu, hokejové NHL pak musí provozovat svůj obchod tak, aby přežilo celé odvětví, nejen jednotlivé kluby.

Jistě, dokud se nestane nic jiného, největší hvězdou, která může změnit působiště je dosavadní kapitán Tampa Bay Lightning Steven Stamkos. Tak by se stal nejmladším zcela nechráněným hráčem v dějinách ligy. Stamkos říká, že by dal přednost setrvání u mužstva, v němž začal. Jeho generální manažer Steve Yzerman si patrně také nepřeje nic jiného.

Jenže: Yzerman má na stole seznam hráčů, s nimiž se musí domluvit buď už na nastávající sezónu, nebo až na tu další. Moc dobře ví, že předpovídat pohyb mzdového stropu na příštích několik let je složitější mozkové cvičení než hrát šachovou simultánku s tuctem mezinárodních velmistrů a současně luštit křížovku z londýnských The Times.

Mnozí znalci, a patrně právem, mluví o tom, že třeba takoví Edmonton Oilers budou v příští sezóně k nepoznání. Jejich generální manažer Peter Chiarelli to řekl několikrát zcela otevřeně. Teď, když se v sestavě ustálili mladí střední útočníci Connor McDavid a Leon Draisaitl, znamená to, že Ryan Nugent-Hopkins půjde někam jinam? Kam? Za koho? Někteří na základě studia kávové ssedliny tvrdí, že Chiarelli naznačil své ve chvíli, kdy Nugenta-Hopkinse nejmenoval do původní sestavy severoamerické reprezentace pro Světový pohár. Sice ho zařadil ve druhém kole, jenže znalci se z toho snaží vyčíst, co se stane doopravdy.

Může se stát, že Nugent-Hopkins půjde výměnou za nějakého mladého, ale už osvědčeného, obránce.

Může se úplně klidně stát, že nepůjde nikam.

Nemluvě už ani o tom, že třeba Nail Jakupov by rád vyměnil Edmonton za jakékoliv jiné mužstvo, u něhož by dostal možnost předvést naplno, co dovede. Nugent-Hopkins by docela rád zůstal.

Chiarelli současně naznačil, že kdyby mu někdo nabídl hráče, který by se mu líbil, klidně se vzdá čtvrtého místa v prvním kole letošního výběru hráčů (draft).

To není všechno

Dvě mužstva mají nové generální manažery. John Chayka začíná u Arizona Coyotes od píky, zatímco Tomu Roweovi u Florida Panthers bude pořád koukat přes rameno president hokejových operací (a bývalý generální manažer) Dale Tallon. Chayka, i Rowe budou samozřejmě chtít předvést, že povedou svá mužstva k novým, ještě lepším zítřkům.

Marc Bergevin v Montrealu, Dean Lombardi (Los Angeles Kings), Bob Murray (Anaheim Ducks), Ken Holland (Detroit Red Wings), Garth Snow (New York Islanders) nebo Jeff Gorton (New York Rangers) nemohou být nadšeni výsledky právě uplynulé sezóny. Jejich majitelé také budou lpět na tom, že se musí něco stát.

A do toho všeho přichází zpráva, že zástupce komisaře ligy Bill Daly nepředpovídá nějaké zvláštní navýšení mzdového stropu. Ještě v březnu se mluvilo o zvýšení o skoro tři milióny dolarů (z 71,4 až k 74 a nějakým drobným). To už neplatí.

Zhruba půlka mužstev se modlila, aby březnová předpověď vyšla: touží po možnosti prodloužit smlouvy se svými klíčovými hráči. Druhá půlka se naopak modlí, aby mzdový strop zůstal, kde je: mnohý hráč, který až dosud působil u mužstva, které teď nemá místo pod mzdovým stropem, ještě hodně rád podepíše za méně peněz u chudších příbuzných.

Pár typických příkladů: budou se St. Louis Blues muset rozloučit s obráncem Kevinem Shattenkirkem? A co Colorado Avalanche a Tyson Barrie? Jacob Trouba údajně požaduje, aby mu Winnipeg Jets zaručili částku, na kterou ten klub v tuto chvíli nejen nemá, ale hlavně: neví, jak ji dostat pod strop. Dokáží si Chicago Blackhawks udržet Andrewa Shawa?

Blázinec na druhou

A to už není řeč o případném rozšíření ligy. Rozšiřovací výběr (expansion draft) v červnu příštího roku vyvolá ještě větší blázinec. A ne až napřesrok. Hned. Třeba Pittsburgh Penguins zjistili, že Marc-André Fleury je skvělý brankář, ale mladík Matt Murray se mu přinejmenším vyrovná. Stejně je na tom Tampa: kdo má lepší budoucnost u Lightning, Ben Bishop nebo Andrej Vasilevskij? To jsou velice důležité otázky, neboť mužstva budou smět chránit pouze po jednom brankáři z ligové soupisky. Maji se rozloučit s jedním ze svých současných brankářů už teď, nebo mají riskovat, že o něj napřesrok přijdou, aniž by získali náhradu?

Ligou také putuje zpráva, kterou zatím nikdo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že Columbus Blue Jackets se budou v létě snažit přesvědčit hráče, kteří mají smlouvy s doložkou o tom, že je klub nesmí nutit, aby stěhovali, když se jim nechce (no-move clause), aby se těch doložek vzdali. Umožnili by tím mužstvu, aby je vyměnilo někam, kde si budou moci dovolit nejen jejich mzdu, ale také to, že by je v případném rozšiřovacím výběru museli zapsat na listinu chráněných hráčů.

Bude to napínavé léto, a ne, že ne.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.