bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: William Nylander má velké oči, soudí papaláši jiných mužstev

20. října 2018, 7:56

Petr Adler

Kolik generálních manažerů NHL by souhlasilo, že William Nylander má dostat smlouvu platnou osm let, v průměru za osm miliónů dolarů na rok? Ze třiceti by se kladně nevyslovil ani jeden. Ten jedenatřicátý, generální manažer Toronto Maple Leafs Kyle Dubas, nemusel odpovídat. Byl právě v Evropě, kam se vydal, aby zkusil přeseknout zamotaný gordický uzel. Mladému Nylanderovi údajně nabídl smlouvu platnou nejdéle čtyři roky. Celková částka se údajně pohybuje pod 20 milióny dolarů, tedy mezi čtyřmi až pěti milióny ročně.

yTak to si asi švédský útočník Toronto Maple Leafs bude muset zvyknout na lážo-plážo tréninky, které v těchto dnech absolvuje v řadách rakouského Dornbinder EC. Přinejmenším proto, že když nepodepíše do soboty 1. prosince 2018 smlouvu s Toronto Maple Leafs, neťukne si v NHL, i kdyby padaly pověstné trakaře, až do konce této sezóny.

A nejen to: nepřiblíží se vytouženému postavení úplně volného hráče (Unrestricted Free Agent, alias UFA) ani o píď.

Sám a samotinký

William Nylander osaměl na trhu tzv. omezené volných hráčů (RFA, alias Restricted Free Agent). Do minulého týdne byl v podobném postavení levý křídelní útočník Anaheim Ducks Nick Ritchie. Už není: upsal se svému mužstvu na tři roky za celkovou částku 4,6 miliónů dolarů, čili maličko nad půldruha miliónu ročně.

Samozřejmě, nikdo nebude srovnávat částku, kterou dostal Ritchie s částkou, kterou nabízí Toronto Nylanderovi, o částce, kterou chce Nylander nemluvě. Jde o zásadu: Ritchie požadoval dlouhodobou smlouvu, generální manažer Ducks Bob Murray tvrdil, že něco takového si musí vybojovat. Jediný prostředek se jmenuje přemosťovací smlouva (cizí řečí: bridge contract), tedy taková smlouva, která dá hráči možnost předvést po dobu alespoň jedné sezóny, ale raději dvou nebo i tří, že si zaslouží dostávat hodně a dlouho. Pro příklady není třeba chodit daleko: Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Dylan Larkin (Detroit Red Wings) nebo David Pastrňák (Boston Bruins) svá mužstva přesvědčili.

U Nylandera je to trochu jinak: ne, že by loni hrál špatně, ale tak dobře, aby mužstvo vyšlo vstříc jeho požadavkům, to také nebylo.

Nylander a jeho zástupce Lewis Gross přirovnávají Nylandera k Leonu Draisaitlovi (Edmonton Oilers, osm let, za osm a půl miliónů ročně).

Je sice pravda, že statistickými čísly si jsou Nylander a Draisaitl velice podobní. Ale nemohou se od sebe lišit více, pokud jde o postavení v mužstvu. Zatímco Draisaitl je u Oilers jednoznačná dvojka hned za jedničkou Connorem McDavidem, v Torontu před Nylanderem září John Tavares, Auston Matthews, Mitch Marner, přinejmenším rovni mu jsou Patrick Marleau a Nazem Kadri, ba dnes i Kasperi Kapanen, Nylanderův údajně největší kamarád, který za něj v těchto dnech zaskakuje.

Tohle je, mimochodem, další důkaz, jak moc je profesionální sport o obchodu, a ne o sportu: Kapanen sám připouští, že to je trochu ošemetné, bezmála trapné. Svými vynikajícími výkony po boku Matthewse a Marleaua Kapanen dává Maple Leafs do ruky zbraň: koukej, Williame, jistě, chceš zůstat u nás co nejdéle, to my chceme také, ale to musíš vidět přece sám, že se obejdeme i bez tebe. Ne, nechceme tě vyměnit, to určitě ne, ale nemůžeme vyhovět tvým požadavkům.

Utáhněte si opasky, pravil pan president

President mužstva Brendan Shanahan řekl ještě před zahájením sezóny, že hvězdy jako Matthews, Marner a nejmenovaní další se budou muset ve svých nastávajících požadavcích uskrovnit. Jestli jim jde o možnost vyhrát přinejmenším jeden Stanleyův pohár, musí jádro mužstva zůstat takové, jaké je, a hráči se tomu musí podřídit. Ba i ten Tavares, naznačil Shanahan, prijmul nižší mzdu od Toronta než mohl dostat jinde. A jen proto, aby mohl hrát za mužstvo, kterému fandil od dětství, a aby právě s ním mohl dosáhnout cíle nejvyššího. Když si i Tavares myslí, že tohle mu stojí za to, aby bral o nějaký ten milión ročně méně, proč by si to neměli myslet všichni ostatní?

Dubas sám dál najevo, že jedním z důvodů, proč chce s Nylanderem mluvit osobně je, že mu chce slíbit rukoudáním, že mužstvo ho nemíní vyměňovat, a že se ani nepokusí o taktiku, která by ho přivedla k podpisu, a vyměnit ho vzápětí, jakmile začne osychat inkoust na papíře (říká se tomu s-a-t, neboli sign-and-trade).

Zmiňovaní ostatní generální manažeři si předem vyžádali, že nebudou jmenováni ani oni, ale ani jejich mužstva. Kdyby totiž vyslovili částky, které by nabídli Nylanderovi oni, vystavili by se nebezpečí obvinění z neoprávněného zasahování (tampering).

Shodli se zhruba na tom, že Nylander by od nich dostal smlouvy na šest let, za 6,5 miliónů dolarů ročně. Jeden z nich se málem odkopal, když naznačil, že ví, odkud vane vítr: prozradil, že za mlada hrával s Michaelem Nylanderem, otcem mladého Williama, a že tatík si vždycky uměl ohlídat prachy do posledního šesťáku.

To je sice pravda, ale otci se nestávalo, co se děje jeho synkovi: mužstvo vyhrává jako kdyby se nechumelilo, a Nylanderovy nepřítomnosti si zatím pořádně všímají jenom zaměstnanci mzdové účtárny mužstva. Kapanen letos pobírá 832,500 dolarů, a Nylander jich chce desetkrát tolik.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.