bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: zmatek těchto dnů je pouze zdánlivý

17. června 2017, 8:08

Petr Adler

Mnohé zprávy z NHL, které se dostanou na veřejnost v nejbližších dnech, budou nezasvěceným připadat poněkud nesrozumitelné. Jedno víme jistě: příští týden budeme vědět, kdo je v sestavě nováčka ligy, Las Vegas Golden Knights. Nebudeme ovšem vědět, kdo z hráčů, jejichž jména oznámí zástupci klubu ve středu 21. června během slavnostního večera, na němž se v Las Vegas budou udělovat ceny nejlepším z nejlepších, skutečně navlékne dres nového mužstva. Takže následuje něco dat a pravidel.

Ve čtvrtek 15. června se otevřelo okno, během něhož mužstva mohou vyplatit hráče ze smlouvy. Okno sklapne v pátek 30. června. Nepůjde o vyplácení za účelem dodržení mzdového stropu. Takže mužstva ušetří jen část hráčovy zbývající mzdy. Částka, kterou budou platit lize jako pokutu závisí na hráčově věku. Doba splatnosti: dvojnásobek času, zbývajícího do vypršení hráčovy smlouvy.

  • Za hráče pod 26 let věku v době vyplácení ze smlouvy to bude jedna třetina zbývající smluvní částky.
  • Za hráče nad 26 let věku v době vyplácení ze smlouvy to budou dvě třetiny zbývající smluvní částky.
  • Na vyplácení hráče nad 35 let neušetří mužstvo ani halíř.

Tady vstupuje do hry taktika: mužstvo může vyplatit ze smlouvy hráče, který má doložku o tom, že se může stěhovat pouze se svým souhlasem. Ve chvíli, kdy hráč není členem mužstva, nezabírá místo hráčům, které chce jeho klub chránit před dychtivými pařáty Zlatých rytířů.

Třeba: Francous Beauchemin (Colorado Avalanche) a Dan Girardi (New York Rangers) by jako členové svých mužstev museli být chráněni automaticky.

V sobotu začíná tzv. zmrazení výměn (ano, zní to dramaticky: trade freeze). Během této doby nesmí být nikdo vyplacen. Avšak, jak řečeno, nic netrvá věčně, tedy ani mráz, takže po oteplení se bude zase smět vyplácet, i když už z trochu jiných důvodů.

Hráči, kteří by byli ochotni vyhovět žádostem mužstev, aby se vzdali doložky o nestěhování (No-Movement Clause, stručněji NMC), tak museli učinit do 17 hodin východního severoamerického času (středoevropský čas je posunut dopředu o šest hodin: půlnoc v New Yorku se rovná šesté hodině ranní v Praze). Mužstva je musela požádat nejpozději v pondělí 12. června.

Mužstva také od pátku nesmí uvolnit hráče (dát ho k dispozici: waiver list).

Od soboty 17. června nesmí mužstva měnit hráče (to je to zmrazení), nesmí také podepisovat nové smlouvy. A v 17 hodin (opět: východního severoamerického času) musí být jejich seznamy chráněných hráčů na stole patřičných úředníků v kanceláří ligy. K oteplení (jakož také k uvolnění volného seznamu) dojde ve čtvrtek 22. června, tedy poté, kdy Las Vegas oznámí, koho si vedení mužstva vybralo. Současná mužstva tou dobou také nesmí uzavírat nebo obnovovat smlouvy. Golden Knights budou výjimkou: hned od neděle budou smět měnit hráče. Budou také smět začít vyjednávání s nechráněnými omezeně i neomezeně volnými hráči.

V 10 ráno v neděli 18. června liga zveřejní seznamy chráněných hráčů (a Vegas zahájí výběr). To bude také okamžik, kdy Zlatí rytíři budou smět zahájit jednání o smlouvách s nechráněnými omezeně i neomezeně volnými hráči. Ale: pakliže se domluví s některým z nich, nebudou už smět volit žádného jiného hráče z toho mužstva.

Tím jsme se dostali ke středě 21. června: Golden Knights musí odevzdat seznam hráčů, které si vybrali kancelářím ligy a odborů NHLPA do 10 hodin. Pakliže se jim povedlo uzavřít smlouvy (Standard Player’s Contract, zkráceně SPC) s některým z volných hráčů, musí předložit i je.

Vyhlašování nositelů cen začne ve 20 hodin. Během večera liga (a odbory) spolu se Zlatými rytíři zveřejní seznam vybraných hráčů i seznam těch, s nimiž podepsali smlouvy. Režisér pořadu na otázku, kdy zhruba dojde k té slávě, krčí rameny.

No, a jak už řečeno, v 8 hodin ráno ve čtvrtek 22. června, končí rozšiřovací výběr (expansion draft), a od té chvíle může zase volně vyjednávat, vyměňovat a podepisovat hráčské smlouvy všech 31 mužstev. A od té chvíle také budou smět pokračovat vyplácení ze smluv, která musí skončit v pátek 30. června.

Co se smí, co se nesmí?

Seznam chráněných hráčů musel obsahovat buď sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře, nebo osm hráčů v poli bez ohledu, zda brání nebo útočí, a jednoho brankáře.

Aby to nebylo jednoduché:

  • Mezi chráněnými musel být jeden obránce zavázaný smlouvou na sezónu 2017-2018, který nastoupil v minulé sezóně v nejméně 40 zápasech v NHL nebo v nejméně 70 zápasech během posledních dvou sezón.
  • Mezi chráněnými museli být dva útočníci zavázaní smlouvami na sezónu 2017-2018, kteří nastoupili v minulé sezóně v nejméně 40 zápasech v NHL nebo v nejméně 70 zápasech během posledních dvou sezón.
  • Mezi chráněnými musel být jeden brankář zavázaný smlouvou na sezónu 2017-2018, nebo který bude omezeně volným hráčem ve chvíli vypršení současné smlouvy, a ta musí vypršet před zahájením nastávající sezóny. V takovém případě ale musí dotyčný brankář dostat patřičnou nabídku nové smlouvy dříve, než mužstvo odevzdá lize seznam chráněných hráčů, na němž se stkví i jeho jméno.

Hráči, kteří utrpěli zranění, jež může ohrozit jejich další kariéru, nebo kteří nehráli více než 60 zápasů za sebou nesmí zůstat nechráněni.

Další pravidlo: Golden Knights si musí vybrat (nebo si smluvně zavázat: viz zmínka o volných hráčích shora) po jednom hráči z každé ze třiceti současných soupisek tak, aby měli 14 útočníků, devět obránců a tři brankáře. Nejméně 20 z těchto hráčů musí mít smlouvy platné do konce příští sezóny.

Mzdový strop minulé sezóny činil 73 milióny dolarů. Součet mezd pro oněch třicet vybraných hráčů, k nimž se Las Vegas Golden Knights zaváží, musí činit nejméně 60 procent loňského stropu. A, pochopitelně, nesmí jej překročit.

Pokud jde o vyplácení hráčů z těch, které si Golden Knights vybrali, budou muset počkat do léta příštího roku.

A to je zhruba všechno.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.