bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pittsburgh si pojistil spolehlivého obránce na dalších šest let. O koho se jedná?

4. ledna 2021, 5:47

Tomáš Němčík

Obránce John Marino patřil v minulé sezóně trochu překvapivě k nejvytěžovanějším hráčům a základním stavebním kamenům Penguins. Vedení Pens po povedené sezóně Marina dlouho neotálelo a třiadvacetiletého zadáka si pojistilo do sezóny 2026/2027.

Ještě před rokem a půl Johna Marina mnoho lidí neznalo. Do roku 2019 totiž hrál americký obránce za univerzitní tým Harvardu a až nyní má ve svých 23 letech za sebou první ročník v kanadsko-americké NHL.

Nový šestiletý kontrakt na 4,4 milionů ročně začne platit až od sezóny 2021/2022, jelikož následující rok bude tomuto zadákovi platit stále nováčkovský kontrakt, který Marino s organizací Penguins podepsal v roce 2019 na 2 sezóny.

Máme velkou radost, že máme v naší organizaci tak mladého a kvalitního obránce, jakým John je,“ začal generální manažer Pens, Jim Rutherford. „Jeho nováčkovská sezóna ukázala, že může patřit mezi čtyři nejlepší beky týmu, má skvělé hokejové myšlení. Jeho výborná defenzivní práce na nás udělala dobrý dojem a těšíme se také na jeho zlepšení směrem do ofenzívy,“ dodal Jim Rutherford.

Slova chvály generálního manažera jsou jistě na místě. John Marino si v předešlém ročníku zahrál v 56 zápasech základní části, ve kterých si připsal 6 gólů a 20 gólových nahrávek, čímž se stal po Krisu Letangovi druhým nejproduktivnějším obráncem Pens. Mezi nováčky se díky 26 kanadským bodům umístil na čtvrtém místě mezi obránci, lepší byli pouze Quinn Hughes, Adam Fox a vítěz Calder Trophy pro nejlepšího nováčka Cale Makar. S průměrně stráveným časem na ledě lehce přes 20 minut byl pak pátým nejvytěžovanějším hráčem týmu. Ve statistice +/- byl dokonce s +17 nejlepším hráčem týmu společně s Brianem Dumoulinem, který však oproti Marinovi odehrál pouze poloviční porci zápasů.

K 56 zápasům přidal Marino ještě 4 starty v play off, které však proti Montrealu nedopadlo pro favorizované Pens vůbec dobře. V sérii na 3 vítězné zápasy dokázala parta okolo Sidneyho Crosbyho vyhrát jen jednou, což pro družinu Mika Sullivana znamenalo brzký konec sezóny. Marino si v těchto zápasech připsal 1 kanadský bod za asistenci.

Penguins si vyhlédli Marina v roce 2019, kdy jej získali po výměně s Edmontonem, který si jej vybral v šestém kole draftu v roce 2015 (154. pozice), za podmíněnou volbu v draftu 2021 v šestém kole. Tento mladý zadák za Edmonton nikdy do soutěžního zápasu nenastoupil. Svůj debut si odbyl až s tučňákem na hrudi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.