bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Počítají ještě Red Wings s Mrázkem? Howarda by rádi nasadili do 50–55 zápasů

24. července 2017, 18:30

Matěj Mayer

Na začátku minulého ročníku se Detroit rozhodl kompletně svěřit brankoviště Petru Mrázkovi a očekával, že se stane jedničkou na několik dalších let. Ostravský rodák ale chytal špatně a z branky ho vystrnadil jak konkurent Howard, tak z farmy povolaný Coreau. Mrázek situaci nenesl dobře a objevovaly se zprávy zpochybňující jeho přístup. Před posledním rokem smlouvy bude mít těžkou pozici. „Doufám, že se vrátí zdravě naštvaný a něco předvede,“ říká trenér brankářů Red Wings.

Zástupce české brankářské školy má za sebou doslova hororovou sezonu. Minulé léto se těsně před arbitráží dohodl na tučném dvouletém kontraktu, vzápětí však nejenže ztratil pozici brankářské jedničky u Rudých křídel, ale také se spekulovalo o jeho výměně. Jeho reputaci nepřidalo ani nevydařené mistrovství světa. Detroit jej dokonce – přestože velice riskoval jeho ztrátu – nechal nechráněného při rozšiřovacím draftu. Co je možná ještě znepokojivější – Las Vegas o Petra Mrázka nestálo ani zadarmo.

„Vegas o Petra nemělo zájem, takže doufám, že se vrátí zdravě naštvaný a něco předvede.“

V příští sezoně se tak znovu očekává jeho souboj s Jimmym Howardem o místo v brance. Třiatřicetiletý veterán naopak v loňském ročníku ožil a než si v polovině prosince poranil koleno, chytal výtečně. Jeho úspěšnost zákroků 92,7 % a průměr obdržených gólů na zápas 2,10 působí v porovnání s Mrázkovými statistikami 90,1 % a 3,04 dosti suverénně. Navíc – aby Howard po dvouměsíční pauze korunoval svůj návrat a dokázal, že je zdráv – ve skvělé formě odchytal také mistrovství světa v dresu USA.

Třetím do party je Jared Coreau. Pětadvacetiletý Kanaďan, který se v období zranění Howarda dostal do prvního týmu a využil nevyrovnaných výkonů Petra Mrázka k odchytání čtrnácti utkání. Jeho úspěšnost zákroků 88,7 % a průměr gólu na zápas 3,46 sice mají k dokonalosti daleko, ale připsal si alespoň dvě čistá konta. Mnohem více se mu dařilo na farmě v AHL, kam se na sklonku sezony vrátil a pro Grand Rapids Griffins vychytal Calder Cup.

O gólmanské situaci se při rozvojovém kempu rozhovořil Jeff Salajko, trenér gólmanů Detroitu. „Jsme velice spokojeni s Jaredem jako třetím brankářem. Neměl bych problém ani s tím, pokud by byl druhým gólmanem. Pokud vydrží Jimmymu Howardovi zdraví, aby odehrál 50–55 zápasů, může Jared zastat roli jeho náhradníka. Samozřejmě máme zpět také Petra, Vegas o něj nemělo zájem, takže doufám, že se vrátí zdravě naštvaný a něco předvede.“

Salajko trénoval Mrázka už dříve na farmě Detroitu. Poté, co Rudá křídla před uplynulou sezonou oznámila, že počítají s českým brankářem jako s jedničkou, najala jej kvůli spolupráci s Mrázkem. Jeho oblíbený kouč uznává, že sezona nebyla pro vítkovického odchovance povedená a chybu hledá i u sebe. „Nebyl to pro Petra nějaký parádní rok. I já jsem se na tom podílel. Musíme začít dělat věci trochu jinak a najít tu správnou cestu,“ hodnotí.

Mrázka čeká nejspíše klíčová sezona kariéry. Na jejím konci mu vyprší kontrakt na 4 150 000 dolarů ročně a stále bude chráněným volným hráčem. Pokud se však znovu nezhostí role prvního brankáře, Detroit se ho pravděpodobně jako drahého druhého gólmana pokusí zbavit. „Podle zpráv, které mám, v létě tvrdě dře. Nemusíme ho ani upozorňovat na to, že je to poslední rok jeho smlouvy, dobře si to uvědomuje,“ říká Salajko.

Není pochyb o tom, že Mrázek má dostatek talentu na to, aby se stal stabilní jedničkou v NHL. Vždyť během prvních šesti týdnů roku 2016 byl nejspíše nejlepším gólmanem v lize a k elitě patřil v celém ročníku 2015/16. O brankoviště Red Wings ho však nyní čeká další těžký boj s veteránem Howardem. „Myslím, že Petr je ještě trochu mladý, Jimmy už je zralejší, díky tomu, že je starší,“ myslí si trenér brankářů Detroitu. „Budou se navzájem tlačit k lepším výkonům a budou muset zabojovat o svůj čas na ledě.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.