bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Podpisy v Coloradu: Prioritou Makar, Landeskog na odchodu?

22. června 2021, 11:20

Jiří Lacina

Preference mladých hráčů v NHL má také svůj ekonomický důvod. Nováčci jsou platově omezení a jsou tudíž výhodní. Pokud ale takový hráč prokáže kvalitu, může ihned po skončení prvního kontraktu vystřelit platově o několik pater vzhůru.

Přesně to je případ Calea Makara.

Dvaadvacetiletý obránce se právě stává chráněným volným hráčem, který bude jednat o nové smlouvě. V Coloradu nebude zdaleka sám. V klubu, který na tom byl až dosud s platovým stropem poměrně dobře, nastává éra utahovaní opasků.

Během těch tří prvních let si vydělal Makar jen 925 tisíc základního platu, k tomu až 2,5 miliónu bonusů. Makar je v podstatě už teď jedním z nejlepších obránců ligy. Připomeňme, že takový Erik Karlsson, který vedle nezpochybnitelných ofenzivních schopností vyniká také unikátní dovedností hořet vzadu, vydělává 11,5 mil. ročně. Drew Doughty 11 mil. Roman Josi 9,1 mil. P.K. Subban 9 mil. Alex Pietrangelo 8,8 mil.

Čtyři z pěti jmenovaných jsou pravorucí zadáci jako Makar. Pokud Avalanche nebudou na mladém bekovi šetřit, odmáznou možná až půlku volného prostoru pod stropem. Ten může narůst po rozšiřovacím draftu 21. července, kdy někdo zmizí směrem Seattle.

Podepsat Makara je určitě priorita číslo jedna. Po něm je tu ale několik dalších důležitých hráčů bez smlouvy. Gabe Landeskog, Philipp Grubauer a Brandon Saad budou nechránění volní hráči (UFA). Tyson Jost chráněný (RFA) jako Makar. Plus několik dalších, řekněme ne tak významných jmen.

Cena Landeskoga, který právě ukončil v Coloradu desátou sezónu, z toho devátou jako kapitán, je odhadována na 6 mil. dolarů. Pokud bude chtít švédský hokejista víc, může zkusit trh s volnými hráči. Klub by v takovém případě prodloužil se Saadem, který hraje rovněž nalevo. Stejný post zastane také Alex Newhook, první draftová volba Avs z roku 2019, stále platově omezený nováček.

List Denver Post uvažuje nahlas o Landeskogově odchodu.

Pořádně přidáno dostane také Tyson Jost, který dosud odkrajoval jen 874 tisíc stropové zátěže. Naplňuje přesně to, co Sakic a Bednar vyžadují - dobře napadá, je odpovědný dozadu, spolehlivý na oslabení. Očekává se překlenovací, asi dvouletá smlouva. Zatímco Makara a Josta bude chtít klub určitě udržet, z trojice Landeskog, Saad, Grubauer nejspíš někdo odejde.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.