bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Poprvé v životě třicet gólů. Co Rakellovi pomohlo k lepší produktivitě?

2. dubna 2017, 20:00

Martin Schwarz

Že začínal sezónu se zpožděním deseti utkání? Žádný problém, švédský útočník Rickard Rakell prožívá zatím nejlepší období kariéry a táhne střeleckou tabulku Anaheimu. Přitom ještě na podzim nevěděl, jak to s jeho dalším působením v National Hockey League vůbec dopadne.

Jeden z pohádkových příběhů letošního ročníku. Třiadvacetiletý Evropan nejdříve řešil komplikace se slepým střevem, potom potřeboval co nejdříve dojednat podmínky kontraktu s Anaheimem. A když konečně vše nasvědčovalo, že bude moci do kolotoče NHL vtrhnout těsně po startu základní části, postavila se do cesty další překážka – vyřizování víza do Spojených států trvalo déle, než Rakell předpokládal.

Hokejisté, kteří začnou svým týmům vypomáhat až v průběhu sezóny, musí vzdorovat několika nepříjemnostem, ať už máme na mysli vynechání tréninkového kempu nebo přípravných zápasů. Rodáka ze Sundbybergu ani jeden zádrhel nepřibrzdil, sotva na sebe znovu navlékl kačeří dres, válel a dokazoval, že nabídku na šestiletou smlouvu v hodnotě téměř 22.8 milionů dolarů neobdržel náhodou.

Životní ročník

Je začátek dubna, play-off se blíží, a ještě nedávno neznámá tvář baví Orange County skvělými kousky. Rakell hraje v nejlepší lize světa pátou sezónu, ale teprve třetí, v níž zvládne (pokud jej před koncem dlouhodobé části nevyřadí zranění) více než sedmdesát zápasů. Už teď má jistotu, že přepíše osobní maximum. Loňských 43 kanadských bodů za 20 branek a 23 nahrávek vylepšil na dosavadních 47 bodíků. A pozor, na kontě má 32 nastřílených gólů! Můžeme jen odhadovat, jak by Rakellova čísla vypadala, kdyby nevynechal oněch prvních deset duelů.

Co je zajímavé, útočník draftovaný v roce 2011 jako celková třicítka tolik gólů neoslavil nikdy v kariéře, přičemž bereme v potaz i jeho juniorská léta a působení v nižších ligách. To jen dokazuje Švédův hokejový růst. Nadměrná produktivita a herní pohoda ale přeci musí mít i logičtější vysvětlení, nebo ne?

Když se novináři Rakella tázali, co změnil, že najednou předvádí o level vyšší výkony, nenašel odpověď. Letní přípravu prý provádí pořád stejně, veškeré rituály spojené se životem mimo mantinely taktéž zůstaly při starém. Dokonce ani neupravoval způsob střelby. Ale nakonec ho jeden důvod přeci napadne. „Do spousty příležitostí se dostávám díky tomu, že v téhle sezóně hraji hodně na křídle,“ vypráví na serveru The Hockey News. „Dostávám se častěji k dorážkám a obecně jsem s pukem blíže k soupeřově brance. Z těchto míst je pochopitelně snadnější skórovat.“

Dosáhne na pětatřicítku?

Že o několik let mladšímu spoluhráči pomohl přesun z centru pryč, si myslí i kapitán Anaheimu Ryan Getzlaf. „Jako střední útočník musíte hrát opatrněji a více dozadu. Tím pádem se do soupeřova pásma dostáváte později než levé a pravé křídlo, u případných dorážek nejste tak rychle,“ míní dlouholetá opora klubu. „I křídla plní specifické úlohy, ale obecně prostě mají více příležitostí ke střílení gólů.“

Rakell ovšem na křídle nenastupuje poprvé, zkusil si ho už v rámci ročníku 2015-2016, když se postavil v jedné formaci vedle opor Perryho a Getzlafa. Tento nápad, který dostal ještě předchozí kouč Kaliforňanů Bruce Boudreau, obstál a současný lodivod Randy Carlyle zatím nemá důvod s mužem držícím hokejku napravo jakkoli šachovat a experimentovat. Ducks navíc disponují šikovnými centry. Od Getzlafa, přes Keslera s Vermettem, až po člena čtvrté řady Thompsona. Takže proč měnit něco, co docela dobře funguje.

Za poslední měsíc Švéd nasbíral třináct bodů, z toho osmkrát skóroval a stále si dělá zálusk na metu pětatřiceti branek, kterou může při troše štěstí pokořit. K tomu má Rickard Rakell před začátkem nejdůležitější fáze sezóny pro fanoušky Anaheimu dobrou zprávu: „Začínám se cítit opravdu dobře. Mám pocit, že mohu týmu něčím přispět v každém zápase.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.