bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Předčasné konce: Tim Kerr

2. dubna 2020, 17:19

Radek Černý

Osmdesátá léta ofenzivnímu hokeji vysloveně přála. Wayne Gretzky, Peter Štastný, Dale Hawerchuk a mnoho dalších vynikajících hráčů sbíralo body po hrstech. Výstroj gólmanů byla skromná, taktické pokyny vcelku jednoduché. Základem bylo nastřílet víc gólů než soupeř. Hokej v té době nejenom bavil, ale i bolel. Přesilovek si jak hráči, tak diváci užívali v mnohem větším počtu. Každý tým měl svého přesilovkového snajpra a v týmu Letců z Philadelphie jím byl Tim Kerr.

Pravé křídlo týmu z Broad Street bylo na hru v osmdesátých letech minulého století ideálně vybaveno. 190 cm výšky a přes metrák živé váhy spolu se smrtícím střeleckým instinktem, to byla ničivá palebná síla. V předbrankovém prostoru bylo téměř nemožné oddělit ho od puku.  

Čtyřikrát po sobě překonal prestižní padesátigólovou hranici. V sezóně 1985-86 nastřílel 34 přesilovkových gólů, což je dosud platný rekord. 

“Nebyl jsem překvapený, že dávám góly, neboť jsem to očekával. Vždycky jsem tvrdil, že nejlepší job v hokeji je být 20-ti gólový střelec. Jednou za čtyři zápasy vstřelíš gól a jsi v pohodě.” říká s úsměvem a nadsázkou Kerr. 

S Letci podepsal smlouvu v roce 1980 jako nedraftovaný hráč. Začátky nebyly vůbec jednoduché. Trvalo tři sezóny, než se naplno prosadil. První dvě sezóny nastřílel přes dvacet branek a třetí z větší části vynechal kvůli problémům s kolenem. Následující čtyři sezóny však začal naplno terorizovat brankáře napříč celou NHL. 

Jeho hokejový příběh není jen o střílení gólů, ale je lemován i spoustou zranění a obyčejnou smůlou. Flyers se v osmdesátých letech probojovali dvakrát do finále Stanleyova poháru a dvakrát neuspěli. V obou případech jim stáli v cestě edmontonští Olejáři. Ve finálové sérii roku 1985 omezovalo Kerra zranění kolene a do mnohem vyrovnanější a napínavější série v roce 1987 nezasáhl kvůli zranění ramene vůbec. 

Kerr podstoupil pět operací ramene a v důsledku toho vynechal většinu sezóny 1987-88. V té následující se však vrátil v plné zbroji a nasázel 48 gólů v 69 zápasech. Za tento výkon a oddanost hokeji obdržel na konci sezóny trofej Billa Mastertona. 

Zdravotní trable ho však provázely i další sezóny a tak když se konal v roce 1991 rozšiřovací draft, zapsali Flyers Kerra na listinu nechráněných hráčů, ze které si ho stáhl nový klub San Jose Sharks. Žraloci ho obratem vyměnili do Rangers za Briana Mullena. 

Po jedné sezóně na Manhattanu se ještě mihl v dresu Whalers, aby následně kvůli neustávajícím zdravotním potížím svou kariéru ve 33 letech ukončil.  

“Měl jsem skvělou kariéru, užil jsem si spoustu legrace s úžasnými spoluhráči. Každou noc jsme šli na led s tím, že máme šanci vyhrát. Bohužel se nám nepovedlo získat pohár, ale byl bych víc zklamaný, kdybych cítil, že do toho jako tým nedáváme všechno.” vzpomíná tento sympatický pořízek.

V nejslavnější hokejové lize strávil celkem 13 sezón, během kterých odehrál 655 zápasů. V nich vstřelil 370 branek, přidal 304 asistencí, což dělá v součtu 674 bodů. S gólovým průměrem 0,565 gólu na zápas je na desátém místě mezi všemi hráči, co kdy brázdili led zámořské soutěže (a vstřelili více než 200 gólů). 

Závěrem tradiční malé zamyšlení, kam se mohla jeho kariéra ubírat, nebýt popsaných zdravotních trablů. Pro porovnání nám můžou posloužit například další skvělí střelci osmdesátých let a Kerrovi vrstevníci Dino Ciccarelli či Mike Gartner.  

Kerrův střelecký průměr v osmdesátých letech byl 0,615 gólu na zápas (g/z). Ciccarelli měl průměr 0,555 g/z, Gartner 0,534. Gartnerovi se zranění celkem vyhýbala a odehrál tak, během tohoto desetiletí, skoro o 200 zápasů víc než Kerr. Celkový kariérní gólový účet zní takto: Gartner 708 branek, Ciccarelli 608 a Kerr 370. 

Pro ještě lepší přehled si přibereme spoluhráče bratří Šťastných ze slavné éry Nordiques Michela Gouleta. Proč? Narodil se ve stejném roce jako Tim Kerr, v osmdesátých letech nastřílel 438 branek a do důchodu odešel pouze o dva roky později s gólovým účtem 548 branek.

Je troufalé tvrdit, že zdravý a zraněními nesužovaný Tim Kerr by ke konci kariéry velmi důrazně klepal na dveře klubu pětistovkařů? Nebo snad i o stovku výš?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.