bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

PREVIEW: Kosatky touží napravit nepovedenou sezonu. Čekají na Hughese a Petterssona

29. září 2021, 21:02

Daniel Fekets

Z posledních osmi ročníků se hokejisté Vancouveru ukázali v play-off pouze dvakrát. Stalo se tak v roce 2015 a poté i o pět let později, kdy Kosatky vyřadily tehdejšího obhájce ze St. Louis. Ve 2. kole ale nestačily na Rytíře z Vegas, tudíž na výraznější úspěch musely zapomenout. Kanadský celek stále čeká na svůj premiérový Stanley Cup. Třikrát padl ve finále. Naposledy v ročníku 2010/2011, kdy v sedmém zápase nestačil na Boston.

Na uplynulou sezonu nebude vzpomínat v dobrém. Kvůli koronavirovým pravidlům musel hned po pár odehraných zápasech několik týdnů vynechat. Svoji bodovou ztrátu na ostatní celky z divize už nedohnal, v základní části tedy skončil ze všech kanadských týmů poslední. Vybojoval pouhých 50 bodů v 56 zápasech.

Pettersson a Hughes se stále nedohodli 

Před začátkem nového ročníku Vancouver řeší komplikace. Na soupisce Canucks totiž zatím nefigurují obránce Quinn Hughes a útočník Elias Pettersson. Oba jsou chráněnými volnými hráči, klub však dosud nevyslyšel vysoké platové požadavky jejich nových smluv. Do naplnění platového stropu mu zbývá zhruba 14 milionů dolarů.

„Žádná ze stran není naštvaná. Snažíme se situaci vyřešit tak, aby všichni byli spokojení,“ nechal se slyšet generální manažer Jim Benning. Na slova šéfa navázal i trenér Travis Green: „Jsem si jistý, že je v týmu znovu brzy přivítáme. Kdyby se tak nestalo, bylo by to velké zklamání, avšak zároveň chápu, že NHL je i byznys." 

Cenné zboží z Arizony

Oliver Ekman-Larsson byl v posledních letech synonymem obranných řad Arizony Coyotes. Nyní však poprvé vyzkouší jiné působiště. Na konci července byl vyměněn spolu s Conorem Garlandem do Vancouveru. Opačným směrem zamířili Loui Eriksson, Antoine Roussel, Jay Beagle a několik výběrů draftů. 

Třicetiletý Švéd v NHL odehrál necelých 800 zápasů. Spolu s Quinnem Hughesem, u kterého všichni fanoušci Vancouveru doufají, že novou smlouvu podepíše, se Ekman-Larsson stane klíčovým obráncem. V defenzivní řadě celku z Rogers Areny však ani zdaleka nebude jediným třicátníkem. Tyler Myers, Travis Hamonic, Brad Hunt či Luke Schenn jsou dokonce ještě starší. 

Conor Garland se na kluzištích NHL pohybuje od sezony 2018/2019. Své bodové příspěvky neustále posouvá, vloni si v devětačtyřiceti zápasech připsal 39 kanadských bodů. Garland patří mezi ryze technické útočníky, od kterých se body chtě nechtě čekají. Patrně se objeví v první či druhé formaci. Hrát by mohl s Brockem Boeserem, J. T. Millerem, Bo Horvatem nebo se zmíněným Petterssonem. Samozřejmě za předpokladu, že i švédská hvězda podepíše nový kontrakt.

Konec jedné éry. Edler se rozloučil

Vancouver sice přes léto posílil svoji obranu o Olivera Ekmana-Larssona, Tuckera Poolmana, Lukea Schenna a Brada Hunta, ale zároveň se bude muset vyrovnat s odchodem Alexandera Edlera. Švédský čahoun, jenž strávil v organizaci Canucks patnáct sezon, si nově plácl s Los Angeles. Vůbec poprvé tak v rámci NHL mění dres. Za Vancouver stačil včetně play-off odehrát více než jeden tisíc utkání.

Dres Kosatek už nebude hájit ani Nate Schmidt. Devětadvacetiletému zadákovi se v minulé sezoně nevedlo dle představ. Rozhodně nenavázal na individuálně velmi povedené roky v Las Vegas. Vedení Vancouveru jej vyměnilo do Winnipegu za volbu ve třetím kole draftu 2022.

Jestlipak však jedna éra končí, nová může poměrně brzy začít. V sezoně, která už stále hlasitěji začíná klepat na dveře, si odbude debut v NHL ruský útočník Vasilij Podkolzin, který byl na draftu 2019 vybrán z celkové desáté pozice. Tři ročníky působil v ruském Petrohradu, nyní se hodlá usadit v prvních dvou formacích Canucks.

Demka doplní Halák

Byl z toho obrovský povyk, když se před minulou sezonou přestěhoval brankář Braden Holtby z Washingtonu do Vancouveru. V Kanadě byli nadšení, neboť získali gólmana, který týmu z hlavního města Spojených států vychytal na jaře 2018 Stanleyův pohár. Holtbyho roční anabáze ve Vancouveru ale moc úspěšná nebyla. Kanadský brankář odchytal 21 duelů s 88,9% úspěšností zákroků. Sezonu 2021/2022 načne v barvách Dallasu.

Protože Thatcher Demko už v minulých letech dokázal, že umí svůj mančaft podržet, není velkým překvapením, že mu trenéři svěří s největší pravděpodobností roli jedničky. A rozhodně se bude mít od koho učit. Z Bostonu totiž dorazil velezkušený slovenský brankář Jaroslav Halák, který v posledních sezonách poctivě zaskakoval za Fina Raska. Rodák z Bratislavy de facto nikdy vyloženě nezklamal, vždyť naposledy nedosáhl na 90% úspěšnost zákroků v roce 2013. 

První utkání základní části odehraje Vancouver 14. října na ledě Edmontonu. V domácím prostředí se představí až po šesti venkovních duelech v řadě, na konci října přivítá Minnesotu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.