bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

PŘÍBĚH: Takhle vypadala cesta Mira Heiskanena mezi smetánku

31. srpna 2020, 12:00

Jiří Sameš

Možná je na takové závěry ještě příliš brzy, vždyť jsme teprve ve druhém kole play-off. Ovšem pokud se Dallas Stars letos dostanou až na vrchol, potom by měl Conn Smythe Trophy jasně získat obránce Miro Heiskanen.

Když mu bylo čtrnáct let, udělal Miro Heiskanen velmi důležité rozhodnutí pro svou kariéru. Rozhodl se totiž opustit svůj mateřský klub Espoo Blues a přešel k týmu IFK Helsinky. Co ho k tomu vedlo? Budete se divit!

„Nedostal jsem se do sestavy céčka Blues a nechtěl jsem do jejich céčkové akademie. Proto jsem se rozhodl, zkusit štěstí u IFK," poznamenal Heiskanen.

Zní to až neuvěřitelně. Momentálně jeden z nejlepších obránců v NHL se před pár lety neprobojoval do juniorky Espoo, které v minulosti připravilo na velký hokej třeba Jere Lehtinena.

„Tehdy jsem strávil hodně času na marodce. Prodělal jsem řadu nemocí, měl horečky a tak podobně. Nebylo to moc dobré období," vysvětluje hráč důvod, proč se u Blues nedokázal prosadit.

„Když jsem se pak po delší odmlce vrátil k tréninku, vedl jsem si docela dobře. Můj herní projev se postupně zlepšoval," doplnil k věci.

Přesun do mužstva HIFK se ukázal býti geniálním tahem. Heiskanen se rychle zařadil mezi největší talenty finského hokeje. Nyní už patří také k největším hvězdám NHL.

Klobouk smekl i Brodeur

Všechny příznivce nejlepší hokejové ligy světa poprvé okouzlil v říjnu 2018.
To když Radek Faksa uspěl na vhazování v obranné třetině a Heiskanen ihned vyrazil s pukem kupředu...

Hrálo se ve čtyřech na obou stranách; Heiskanen tak využil volného prostoru, po levé straně doslova vlétl do útočného pásma. Od hrazení následně poslal kotouč do ohně a byla z toho velká šance...

O malou chvíli později to vzal na sebe – zkusil štěstí z dobré střelecké pozice a vytvořil tím další příležitost. Předvedl se rovněž na vlastní polovině ledové plochy, když zastavil výpad soupeře a ještě stihl založit novou útočnou akci...

Heiskanen tohle všechno zvládl za pouhých 46 vteřin při svém teprve druhém střídání v NHL. Jednalo se o úvodní duel sezony 2018-19 proti Arizona Coyotes na domácím ledě Dallasu.

Na devatenáctiletého kluka, který si právě odbývá debut mezi elitou, opravdu klobouk dolů! Martin Brodeur mimochodem viděl první zápas Heiskanena na vlastní oči a chválou nešetřil.

„Sledoval jsem v Dallasu jeho první zápas a počínal si skvěle. Předtím jsem ho viděl hrát také několik zápasů v Evropě, například na turnaji Karjala. Má před sebou úžasnou kariéru," prozradil Brodeur v roce 2018.

Poklonu Heiskanenovi samozřejmě vyseklo mnoho dalších osob. A jak na své premiérové vystoupení vzpomíná sám hokejista?

„Věděl jsem, že můžu hned naskočit do NHL... že když budu tvrdě pracovat, tak bych neměl mít žádné problémy. Tohle střídání mi určitě pomohlo," uvedl Heiskanen. 

Z přesunu do NHL nedělal vědu

Většina Finů na sobě nedává znát emoce – působí chladně. Heiskanen přitom není výjimkou. Přesvědčit se teď můžete sami.

„Z přesunu do NHL jsem nikdy nedělal vědu. Ano, možná jsem se dostal do nejlepší hokejové soutěže na světě, ovšem k zápasům přistupuji stále stejným způsobem," podotkl hokejista.

Poprvé skóroval 25. října 2018 do sítě Anaheim Ducks. Přečíslení 2 na 1 a Heiskanen se trefil zleva bez přípravy po přihrávce Jasona Spezzy, prostřelil Johna Gibsona. Po utkání dostal tradiční černý kovbojský klobouk a prohlásil:

„Dobrý zápas, kluci. Skvělá výhra. Pojďme si teď tuhle formu udržet!" Stručně, jasně a výstižně. Dlouhé rozpravy nejsou potřeba.

Heiskanen ve své nováčkovské sezoně za Stars nastoupil do všech 82 zápasů, přičemž vstřelil 12 gólů a zapsal celkem 33 kanadských bodů. Na ledové ploše strávil v průměru 23 minut a sedm vteřin.

Dokonce si vysloužil nominaci na Utkání hvězd NHL 2019. Následně v play-off odehrál 13 zápasů, ve kterých vstřelil dva góly a zapsal celkem čtyři kanadské body.

„Byla to dobrá ochutnávka. Se svou hrou jsem byl spokojen. Nebyl důvod dělat nějaké změny. Snažil jsem se pouze zlepšovat," poznamenal Heiskanen.

V průběhu minulé letní přestávky se hokejista pod vedením Jouniho Viitanena – ve Finsku hodně známého kondičního trenéra z města Tampere, který připravuje například také Juuse Sarose – soustředil hlavně na výbušnou sílu.

„Když jsem se vrátil do Finska, podstoupil jsem testy, které nám prozradily, na co hlavně bychom se měli zaměřit. Ukázalo se, že je potřeba zlepšit výbušnou sílu," řekl Heiskanen.

Letošní sezona mu vyšla ještě lépe, když v průměru sbíral 0.51 bodu na zápas. Do tabulky pravdy kromě toho zaznamenal 14 plusových bodů, což byl jasně nejlepší výkon v týmu Dallasu.

Na bruslích poprvé ve dvou letech

Hlavní přednosti finského hokeje? Skvělé bruslení, nasazení, pohyb na ledové ploše a rychlost. Zmínit musíme rovněž pracovitost nebo týmovou soudržnost, vždyť stačí si vzpomenout na loňský šampionát v Bratislavě.*

*Autor článku se v tomto případě shoduje s názorem bývalého českého hráče Petra Hubáčka.

S nácvikem bruslení je nevhodnější začít někdy mezi třetím až pátým rokem, ovšem záleží na každém jedinci. Co Heiskanen? Kdy poprvé obul brusle a jaké má první vzpomínky? 

„Na brusle jsem se poprvé postavil, když mi byly dva roky, což je docela brzo. Táta mě vzal na venkovní kluziště, já jsem si tam hned rozbil pusu," popisoval s úsměvem muž, jenž trávil své dětství v Kilo – předměstí Espoo.

Rozhodně se to ale vyplatilo. Příznivci Stars budou souhlasit... Sledovat pohyb Heiskanena na ledě, to je něco neskutečného. 

Výše už padla zmínka o tom, že Heiskanen ve čtrnácti letech vyměnil Espoo za HIFK, kde si potom fantastickými výkony řekl o pozornost. Na mateřský klub každopádně rád vzpomíná.

Především tedy na svého bývalého trenéra Juha Ikonena, který za Blues válel jako hokejista v období 1988 až 1999 a na šampionátu v roce 1998 vybojoval s Finskem stříbro.

„Byl pro mě velmi důležitý. Jeho tréninkové jednotky byly opravdu náročné, měl vysoké nároky. Dost času jsme věnovali bruslení," vybavuje si Heiskanen.

Ikonen ho koučoval čtyři roky, spolupráce skončila s přestupem hráče do Helsinek. V hlavním městě země tisíce jezer Heiskanen nastupoval pět sezon, včetně dvou mezi dospělými.

Přítelkyně oporou

Dallas si ho vybral na Vstupním draftu NHL 2017 v prvním kole – jako celkově třetího muže v pořadí. Následující sezonu ještě Heiskanen působil ve Finsku a blýskl se rovněž na mezinárodní scéně.

Zahrál si na juniorském šampionátu, zimní olympiádě v Pchjongčchangu a mistrovství světa dospělých. V barvách HIFK si vyzkoušel atmosféru Hokejové ligy mistrů.

Ve finské nejvyšší soutěži jinak získal Pekka Rautakallio Award – ocenění pro nejlepšího obránce. Stal se kromě toho nejmladším hokejistou v historii Liigy, jenž převzal zmiňovanou cenu.

Všem bylo jasné, že Heiskanen je připraven na přesun do zámoří. Udělal další významný výkonnostní posun. Vedení Stars si cenilo zejména jeho rychlosti, kreativity, hokejového myšlení a odhodlání. 

Pokud jde o zabydlení se za velkou louží, všechno šlo zcela bez problémů. Jazykové znalosti měl na velmi dobré úrovni a v případě potřeby mu vždy byl k ruce krajan Esa Lindell, který barvy Dallasu obléká už od sezony 2015-16.

Heiskanenovi nepochybně pomohla také skutečnost, že se spolu s ním vydala do světa jeho přítelkyně Julia Taka-aho.

„Všechno je mnohem jednodušší, nemusíme být od sebe takovou dálku. Jsem moc rád, že se mnou odjela," zmínil hokejista, jehož apartmá se nachází pouhých pět minut od American Airlines Center, tedy domácího stánku Stars.

„Kdybych to měl shrnout, tak životní styl v zámoří je docela podobný tomu ve Finsku. Máme spoustu volného času," hlásí s úsměvem.

"Chci být nejlepší!"

Kromě Lindella má nyní v týmu Roopea Hintze, jenž po draftu rovněž zářil v dresu HIFK. Všichni tři Finové patří k hlavním oporám Dallasu, ale Heiskanen to takzvaně vede.

Důkazem budiž dohrávka sezony 2019-20, kdy Heiskanena je doslova plné hřiště. V bublině zatím odehrál 13 zápasů, přičemž zde vstřelil tři góly a zapsal celkem 16 kanadských bodů.*

*Dnes v noci vytvořil klubový rekord Stars / North Stars ohledně kanadských bodů mezi obránci v jednom play-off.

Na ledové ploše stráví v průměru 25 minut a 46 vteřin na zápas. Velmi dobře hraje též na vlastní polovině. Navzdory velmi mladému věku si počíná jako ostřílený mazák. Nepochybně se tak už zařadil mezi "smetánku" svého postu.

„Už trochu vím, co od hokejistů v NHL čekat a jednoho dne bych se chtěl stát nejlepším bekem. Chci být rozdílovým hráčem," prohlásil Heiskanen nedávno.

Mezi TOP zadáky posledních sezon řadíme Johna Carlsona, Victora Hedmana, Romana Josiho či Erika Karlssona. Kdo je však podle Heiskanena tím vůbec nejlepším v současnosti?

„Řekl bych, že asi Victor Hedman. Je statné postavy, skvěle se pohybuje a umí výborně bránit. Ale jsou tady i další skvělí beci," konstatoval.

Heiskanen, jednadvacetiletý Fin, za dvě sezony v NHL odehrál 150 zápasů, ve kterých vstřelil 20 gólů a zapsal celkem 68 kanadských bodů. Určitě se vyplatí jej sledovat, protože má skutečně obrovský talent.

Doporučujeme!
→ PŘÍBĚH: Jak si Antti Raanta řekl o pozornost klubů a příznivců NHL

Příběh "Takhle vypadala cesta Mira Heiskanena mezi smetánku" vznikl na základě nedávných ohlasů hokejisty pro jeden nejmenovaný finský cestopisný hokejový dokument.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.